Hyppää pääsisältöön
Kuva
ihmisiä kaskeamassa metsää, taustalla savua. Etualalla tyttö nokisissa vaatteissa.
Pääsisältö

Jyväskylän taidemuseo on yhdessä Keski-Suomen museon kanssa alueellinen vastuumuseo Keski-Suomessa. Taidemuseo tekee yhteistyötä Lasten ja nuorten kulttuurikeskuksen, Kulttuuriaitan kanssa. Myös Keski-Suomen elokuvakeskus ja Keski-Suomen Tanssin keskus ovat taidemuseon yhteistyökumppaneita alueellisessa työssä. 

Jyväskylän taidemuseo on rakentanut Kulttuuriaitan ja Keski-Suomen elokuvakeskuksen kanssa maakunnallista mediataidekasvattajien verkostoa ja kartoittanut mediakasvatuksen tarpeita projektissaan Mediakasvatuksen työkalut käyttöön. Katso projektin Facebook-sivut.

Museolehtori tarjoaa koulutusta Visual Thinking Strategies -menetelmästä opettajille ja muille kiinnostuneille myös maakunnassa.

Museolehtorin palvelut ovat tarjolla myös keskisuomalaisille kouluille ja oppilaitoksille esimerkiksi omatoimisten tai ohjattujen museokäyntien valmistelua varten. Opintoryhmille museokäynnit ovat aina ilmaisia. Voit tilata ryhmällesi alustava opastusvarauksen tästä.

Voit kysyä ryhmällesi myös vertaisopastusta, varsinkin jos ryhmäsi on pieni (2-10 henkilöä). Kulttuuriluotsit eivät ole oppaita, mutta lähtevät kaveriksi juttelemaan teoksista. Luotsin kanssa museokierros on ilmainen alle 10 hengen ryhmille. Lue lisää kultturiluotsitoiminnasta täältä.

Taidemuseo tuottaa lainattavaa materiaalia ja digitaalista oppimateriaalia, jota voidaan hyödyntää niin opetuksessa kuin vanhustyössäkin. Lainattavat näyttelyt ja materiaalisalkut on suunniteltu yhden henkilön liikuteltavaksi ja helposti kuljetettaviksi. Onpa tarjolla neljän vapaaehtoisen Leidin taideryhmä, joka ripustaa näyttelyn ja vetää työpajan ikäihmisille Jyväskylän lähialueilla.   

Verkkonäyttelyt sisältävät tehtäviä ja pedagogista materiaalia. Tarjolla on kultakauden mestareiden ja nykytaiteilijoiden versioita samoista aiheista Tunne maisema -näyttelyssä, ihmisten erilaisia tulkintoja taideteoksista Sata vuotta, tuhat tulkintaa -näyttelyssä, näkövammaisille soveltuva verkkonäyttely Näkemyksiä, joka kertoo elämästä 1900-luvun alussa ensimmäisten keskisuomalaisten taiteilijoiden teosten kautta, jne. Lisäksi esillä on lukuisia taiteilijahaastatteluita, mobiilioppaita ja julkaisuita.  Lisää verkkonäyttelyitä, oppimateriaaleja ja -julkaisuita löydät täältä.

Tule mukaan Erasmus+ R YOUCULT -koulutushankkeeseen


Haluatko sinä ja organisaatiosi auttaa meitä kehittämään työkalupakkia nuorisokulttuurin parissa työskentelyyn maakunnassa? Tule mukaan jakamaan tietoasi ja kokemuksiasi kansainvälisessä koulutusprojektissa. Hankkeessa osallistut  työpajoihin, pilottikursseille, teet vierailut Tanskaan ja Portugaliin, missä tapaat muita kulttuurialan työntekijöitä. Lisäksi saat uutta näkökulmaa nuorten ajatuksista ja alan osaamisesta.

EU-hankkeen tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on kehittää ja suunnitella kaikille EU:n maaseutukuntien ja maaseudun kulttuurilaitosten kulttuurityöntekijöille soveltuva ja laadukas koulutusohjelma. Koulutusohjelman tulee tarjota kulttuurityöntekijöille ydinosaamista, jota edistää maaseudun nuorison kiinnittymistä kulttuuriperintöön ja rohkaisee nuoria luomaan omaa nuorisokulttuuriaan kotiseudullaan.
Projektin kolme osaa:
1. Tehdään alustava analyysiolemassa olevan tiedon pohjalta nuorten ja kulttuurityöntekijöiden uudesta panoksesta Suomessa, Tanskassa ja Portugalissa. Lisäksi selvitetään millaista maaseudun nuoria koskevaa kulttuuripolitiikkaa kunnissa harjoitetaan.
2. Kolmen maan yliopistot kehittävät yhteisen ohjelman, jota paikalliset kulttuurityöntekijät testaavat. Osana ohjelmaa paikalliset kulttuurityöntekijät vierailevat muissa maissa saamassa inspiraatiota ja oppimassauutta.
3. Arvioidaan ohjelman poliittinen vaikutus. Se on perusta yhteisille poliittisille suosituksille, joka koskee työtä nuorisokulttuurin parissa Euroopan maaseutualueilla.

Hankkeen rahoitus tulee Erasmus+ -ohjelmasta ja se ajoittuu vuosille2022-2024.

Yhteistyökumppanit hankkeessa
Projektia koordinoi Etelä-Tanskan yliopisto, SDU (Danish Center for Rural Research). Yhteistyökumppaneina ovat Suomessa Jyväskylän yliopisto+ Keski-Suomen museo ja Jyväskylän taidemuseo Keski-Suomen alueellisena vastuumuseona, Potugalissa Lissabonin yliopisto.

Mitä hanke tarjoaa osallistujille?
Tarjoamme mahdollisuutta osallistua hankkeeseen yhteensä 12 keskisuomalaiselle kulttuurityöntekijälle. He testaavat pilottikursseja ja osallistuvat kurssien kehittämiseen jakamalla osaamistaan ja kokemuksiaan työskentelystä nuoriso-ja kulttuurityössä Keski-Suomessa. Saat hankkeessa laajennettua verkostojasi alueellisesti ja kansainvälisesti. Lopullinen valinta ilmoittautuneista tehdään elokuussa 2022. Mukaan pyritään saamaan mahdollisimman laaja kattaus sijainniltaan ja kooltaan erilaisia kuntia. 


Aikataulu

2022 Osallistuminen aloitustyöpajaan syyskuun puolivälissä
2023 Osallistuminen kuuteen yhden päivänpaikallisiin seminaareihin (maakunta/Teams)
2023 Opiskelijavierailut kolmeen maahan (Suomi, Tanska, Portugali) viikolla 21, 40 ja 50. Jokainen opiskelijavierailu kestää 3-4 päivää.
2024 Osallistuminen hankkeen jälkeiseen vaikutusarviointiin (sekä osallistuja että kulttuurilaitoksen johtaja). R Youcult -projektin kokemusten jakaminen  omassa kunnassa.

Osallistumisvaatimukset
Osallistumiselle ei ole koulutustasovaatimuksia. Etusija on heillä, joka työskentelevät kulttuurin ja nuorten parissa. Kurssilta et saa opintopisteitä, mutta kurssille osallistumisesta saat todistuksen Etelä-Tanskan yliopistosta(SDU). Kurssit ovat englanninkielisiä ja sinun tulee olla valmis myös tekemään kotitehtäviä kursseja varten.

Osallistumiskustannukset
Kursseille osallistuminen on ilmaista, samoin kuin opiskelijamatkojen matkakulut Tanskaan ja Portugaliin korvataan. Organisaatiosi ei saa korvausta:
-Kursseille osallistumiseen ja valmistautumiseen käytetystä ajasta
-Matkakuluista Suomessa
-Koulutusmateriaaleista ja ruokailuista

Projektiin ilmoittautuminen
Jos haluat osallistua hankkeeseen, lähetä sähköpostia: kaisu.kumpulainen@jyu.fi tai miikka.kumpulainen@jyvaskyla.fi 30.6.2022 mennessä. Tarvitsemme sinulta seuraavat tiedot:
-Nimi ja ammattinimike
-Kerro taustastasi ja miksi haluat osallistua

Jos tarvitset lisätietojahankkeesta, voit ottaa yhteyttä Kaisu Kumpulaiseen, kaisu.kumpulainen@jyu.fi tai Emmi Villmaniin, emmi.villman@jyu.fi. Löydät myös lisätietoja projektista SDU:n verkkosivuilta.

 

Lisätietoja:

Museolehtori
Sirpa Turpeinen
puh. 014 266 4397 tai 050 542 0591
sirpa.turpeinen[at]jyvaskyla.fi

Kuva
ihmisiä kaskeamassa metsää, taustalla savua. Etualalla tyttö nokisissa vaatteissa.

Eero Järnefelt. Raatajat rahanalaiset 1893. Suomen kansallisgalleria, Ateneumin taidemuseo. Kuva Hannu Aaltonen.

Jyväskylän taidemuseo lainaa näyttelyitä ja opetuspaketteja maksutta kouluille, oppilaitoksille, opintopiireille, kuvataidekerhoille jne. Materiaali toimitetaan tilauksesta postin tai matkahuollon välityksellä, jolloin lainaaja maksaa pakkaus- ja lähetyskustannukset. Materiaalin voi myös itse käydä valitsemassa tai noutamassa Holvin neuvonnasta, Kauppakatu 23.

Katso lainattavan materiaalin esittely tästä. Voit tehdä esittely sivuilla alustavan varauksen Lyyti-lomakkeella, sähköpostilla tai puhelimitse. 

Lisätietoja

Paula Jurvelin
paula.jurvelin[at]jyvaskyla.fi
puh. 050 577 2712

Kuva
Humakin opiskelijat Katariina Nikkilä ja Anita Savolainen toteuttivat 360-virtuaalikierroksen Jyväskylän taidemuseon näyttelyyn toukokuussa 2020. Kuva Jyväskylän taidemuseo

Voit piipahtaa Humakin kulttuurituottajaopiskelijoiden toteuttamassa 3D-virtuaalinäyttelyssä Miltä näyttää aika? korona-pandemian sulkemassa museossa. Näyttely on koottu Jyväskylän kaupungin taidekokoelmista ja se oli esillä taidemuseossa 19.12.–17.5.2020.  Näyttelyyn tutustuivat myös Taidetestaajat, 8.-luokkalaiset ympäri Keski-Suomea. Lisätietoa näyttelystä.

Verkkomateriaaleista löytyvät myös korona-ajan Avoimet pajat tallennettuina live-lähetyksinä.
    

Kuva
Avoin paja -live Jyväskylän taidemuseon Facebookissa kymmenenä perjantaina klo 14-15 syksyllä 2020. Kuva Jyväskylän taidemuseo

Lisää verkkonäyttelyitä, oppimateriaaleja ja -julkaisuita löydät täältä.

Asiasanat:  
taide
museo
aluetoiminta
Keski-Suomi