Museokäynnin suunnittelu

Museokäynnin suunnittelussa sinua auttaa museolehtori

Sirpa Turpeinen
sirpa.turpeinen[at]jyvaskyla.fi
p. 050 542 0591

Ohjeita museokäynnin onnistumiseen löytyy myös Avoin museo -verkkosivuilta

Parhaiten museokäynti tukee opetusta, kun se suunnitellaan huolellisesti etukäteen. Perusopetuksessa näyttelyitä voidaan käyttää monipuolisesti ilmiöoppimisessa ja eri oppimiskokonaisuuksien opetukseen. Näyttelyihin tutustuminen ja niiden tuottamiseen osallistuminen avartaa ja tukee ammatillisten oppilaitosten ja korkeakouluissa opiskelevien opintoja. Aina ei tarvitse tutustua koko näyttelyyn, vaan siitä voidaan valita tiettyjä teoksia tai teemoja koulussa käsiteltävän aiheen mukaan. Voit kysyä ryhmällesi museokierroksen yhteyteen myös työpajaa. Opettajille järjestetään tarvittaessa tutustumiskäyntejä museoon ja näyttelyihin. Muistathan, että opintoryhmille museokäynti on ilmainen iästä riippumatta.

Ohjeita museokäynnin suunnitteluun

1. Opintokäyntiin kannattaa varata tarpeeksi aikaa: näyttelyyn tutustumiseen tunti ja työpajaan vähintään tunti. Voit varata myös kahden tunnin työpajan, jolloin näyttelyyn tutustumiseen käytetään n. 30 min.
2. Opettaja voi ohjata näyttelykäynnin itse tai kysyä museosta opastusta. Opastukset suunnitellaan ryhmän tarpeiden ja oppimistavoitteiden mukaan toiminnallisiksi tai teoreettisemmiksi.
3. Näyttelyihin on usein laadittu valmiita tehtäviä tehtäväksi ennakkoon, museokäynnin yhteydessä tai sen jälkeen. Kirjallisia tehtäviä varten oppilailla tulee olla mukana omat välineet. Piirustus- ja kirjoitusalustat saa museolta.
4. Taidemuseon Holvissa on käytettävissä myös erityinen työpaja- ja opintotila, jota voi tiedustella museolehtorilta. Tilan yhteydessä on keittiö, jossa on kahvinkeitto- ja kylmäsäilytysmahdollisuus.
5. Halutessasi näyttelyn esittelyn, varaa aika museolehtorilta vähintään viikkoa aikaisemmin. Ilmoitathan ajoissa mahdollisista aikataulumuutoksista. Koululais- ja opiskelijaryhmille näyttelyiden esittelyt ovat maksuttomia. Suositeltava ryhmäkoko on 10-20 oppilasta, max. 30. Tarvittaessa suuret ryhmät voidaan jakaa pienempiin, jolloin työskennellään vuorotellen eri tiloissa.
6. Työpajatilaan mahtuu kerrallaan 20 oppilasta, hieman työpajasta riippuen. Jos ryhmäsi ylittää tämän määrän, varaudu jakamaan ryhmäsi useaan pienempään ryhmään. Toisen ryhmän katsellessa näyttelyä, voi toinen ryhmä olla työpajassa.
7. Taidemuseon ohjaaja vastaa työpajan sisällöstä, mutta opettajan tehtävä on pitää yllä järjestystä. Opettajan on hyvä olla aktiivisesti mukana niin näyttelykierroksella kuin työpajassakin, sillä tämä innostaa myös oppilaita tehtävään.
 

Museokäynnin suunnittelussa sinua auttaa museolehtori

Sirpa Turpeinen
sirpa.turpeinen[at]jyvaskyla.fi
p. 050 542 0591

Ohjeita museokäynnin onnistumiseen löytyy myös Avoin museo -verkkosivuilta

Asiasanat: