Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lapset katsovat teosta, Haanperä Jari Projektor B

Jyväskylän koulujen 6.-luokkalaisten Kompassikäynnit Jyväskylän taidemuseoon syksyllä 2021

Toiminnalliset ja osallistavat opintokäynnit edistävät laaja-alaista osaamista, etenkin ajattelua ja oppimaan oppimista, kulttuurista osaamista, vuorovaikutusta ja ilmaisua sekä monilukukutaitoa. Vierailun aikana harjoitellaan myös museoetikettiä ja tutustutaan taiteilijan ammattiin.

 

Pyöräilevät koulut

Halssila, Jyskä, Kilpinen, Kortepohja, Kristillinen koulu, Kuokkala, Kypärämäki, Lohikoski, Puistokoulu ja Tikka

ti-pe 22.9.-9.10. klo 9-11 ja 12-14 

Ilmoittautuminen tästä linkistä.

 

Bussikuljetusta käyttävät koulut

Huhtasuo, Jokela, Keljonkangas, Keltinmäki, Keski-Palokka, Korpilahti, Lehtisaari, Mankola, Palokka, Puuppola, Tikkakoski, Vaajakoski, Vaajakumpu ja Vesanka

ti-pe 19.10.-26.11. klo 9-11  ja ma 25.10. -29.11. klo 12-14.  Käynnit toteutetaan yksi tai kaksi luokkaa kerrallaan. 

Ohjeet bussin tilausta varten

Ilmoittautuminen tästä linkistä.

 

Näyttely

Värinäkyjä – Yrjö Saarinen
17.9.–9.1.2022

Rohkeana ekspressionistina tunnetun Yrjö Saarisen (1899–1958) paletissa luonto ja ihmiset saavat vahvan väritulkinnan. Saarinen syntyi Jyväskylän Taulumäellä, mutta muutti myöhemmin Hyvinkäälle. Hän ei koskaan unohtanut Jyväskylää vaan vietti kaupungissa pitkiä aikoja varsinkin kesäisin. Hän maalasi maisemia, asetelmia ja henkilökuvia voimakkain värein ja siveltimenvedoin. Varsinkin Tourujoen maisemat olivat Saariselle rakkaita.

Kontrastina itseoppineen Yrjö Saarisen villiin värinkäyttöön taidetila Ilmiössä Värioppia-näyttelyssä tutkitaan värien ominaisuuksia ja havaitsemista ja tehdään väriin liittyviä tehtäviä. Suunnittelussa on ollut mukana kuvataiteilija Pertti Karjalainen.

Näyttely on osa Jyväskylän museoiden yhteistä Väri-teemaista syksyä. Muita väri-näyttelyitä löydät Keski-Suomen museosta Unisexiä ja väriteeveetä 2.10.2021–9.1.2022 ja Vihreää väriä Suomen käsityön museosta 9.–5.12.2021.

Ennakkotehtäviä

Mitä värit kertovat? Värit ovat saaneet erilaisia merkityksiä eri kulttuureissa. Millaisia merkityksiä sinä tunnistat väreille: sininen, punainen, keltainen, vihreä, valkoinen, vaaleanpunainen ja musta? Käykää yhdessä keskustelu värien merkityksistä.

Väri on viesti myös pukeutumisessa. Mitä sinun mielestäsi värit kertovat kantajastaan, jolla on valkoiset, mustat, punaiset, keltaiset, siniset, pinkit tai kirjavat vaatteet. Kirjoita ylös ja keskustelkaa luokassa erilaisista näkemyksistä. 

Museokäynti

Näyttelykäynnillä tutustutaan taiteilija Yrjö Saarisen värinkäyttöön ja myös siihen millaista taiteilijan elämä oli 1900-luvun alkupuolella. Galleriassa on esillä taiteilijan elämästä kertova multimedia, jossa näyttelijä Teuvo Ahokas esittää Yrjö Saarista. Näyttelykierroksella opetellaan sanoittamaan omia havaintoja ja jakamaan niitä yhteisesti VTS-keskustelun avulla. Ilmiössä tutkitaan värin ominaisuuksia ja värien näkemistä havaintomateriaalien ja tehtävien avulla.

 

Lisätietoja museolehtorilta

sirpa.turpeinen[at]jyvaskyla.fi

p. 050 542 0591