Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kuvassa perhe leikkii värivaloilla. Kuva Jyväskylän taidemuseo
Pääsisältö

Näyttelyt ja tapahtumat

TaidePiiLOn Vauvan vinkkeli -taidenäyttely 11.2. - 7.5.2023 ja 26.5. - 6.8.2023

Jyväskylän taidemuseo juhlistaa 20-vuotista Kulttuuriaitta-yhteistyötä tarjoamalla koko vuoden näyttelyitä ja tekemistä lapsille ja lapsiperheille. Museon pedagogisessa tilassa, Ilmiössä, voi kevään ja kesän ajan tutustua taiteeseen vauvan näkökulmasta. TaidePiiLOn Vauvan vinkkeli -taidenäyttely on vauvoille perheineen kohdennettu oma näyttely. Teokset on rakennettu vauvojen perspektiivistä ja niihin voi tutustua joko makuulta, istualtaan tai vanhemman sylistä. Teosten teemat ovat vauvoille tuttuja; kontrastit väreissä, kuviot, valot, äänet, materiaalit ja kasvot. Vauvan vinkkelin toteuttaa lastenkulttuuriyhdistys TaidePiiLO.

 

Kuva
Pehmoleluja roikkumassa mobilessa. Kuva TaidePiilo

 

Mobile. Kuva TaidePiiLO.


TaidePiiLOn ihastuttava taidenäyttely Vauvan vinkkeli valloittaa Jyväskylän taidemuseon Ilmiö-tilan. Erityisesti vauva- ja taaperoperheille suunnattu elämyksellinen ja moniaistinen näyttely koostuu eri taiteilijoiden teoksista, joita katsotaan ja koetaan vauvaperspektiivistä: köllötellen, istuskellen, kontaten tai oman aikuisen sylistä katsellen. 

Teosten teemat ovat vauvoille tuttuja: kontrastit väreissä, selkeät kuviot, valot, äänet, materiaalit ja iloiset kasvot. Osaa teoksista voi koskettaa, jotkin teokset houkuttelevat leikkimään ja toiset puolestaan kutsuvat pysähtymään ja ihmettelemään teoksia kaikilla aisteilla, vauvantahtisesti. Näyttely sopii myös liikkuvalle taaperolle ja leikki-ikäiselle, jolloin lapsen voi antaa liikkua oma-aloitteisesti, kulkea hänen vierellään ja tutkia teoksia yhdessä. 

Vauvan vinkkeli -näyttely koostuu tilausteoksista

Kuvataiteilija Minja Revonkorven maalauksen vahvat, kirkkaat värit ja lapsen huomion kiinnittävät hymyilevät kasvot hehkuvat ihanasti toivoa ja iloa. Valokuvaaja Aino Huotarin luontoaiheisista valokuvista teetettyihin suurkuvatulosteisiin voi ikään kuin astua sisään, esimerkiksi tähtitaivaan alle ja aaltojen syleilyyn. Neljä isokokoista lattiakuvaa kestävät niiden päällä kävelyn, köllöttelyn tai konttimisen. Mittasuhteilla leikittelevän, katosta roikkuvan Eläinten sirkus -jättimobilen voi kokea parhaiten selinmakuulla rentoutuen. Mobilen hauskat, Marjo Hokkasen luomat hahmot ilahduttavat ja houkuttavat mielikuvituksen lentoon. Eri puolilla näyttelyä seikkaileva veikeä Vinkkis-hahmo on puolestaan Onni ja Ilona -katselukorteista tunnettu graafikko Leena Junnilan kädenjälkeä. 

TaidePiiLOn Piilopaikka on toiminnallinen teos, jossa voi nimensä mukaisesti leikkiä esimerkiksi piilosta tai vaikka kauppaleikkiä. Muotoilija Sini Koistisen Valosilta, Piilosilta! -teoksessa pääosassa on puolestaan valojen ihmeellinen vaikutus väreihin ja erilaiset ilmeet hauskoilla pikkuhahmoilla. Uusimman teoksen, Vauvan vinkkeli -videoteoksen TaidePiiLO on toteuttanut yhdessä videotuotanto Video Villen kanssa. Videossa maailmaa katsotaan kirjaimellisesti vauvan näkökulmasta ja näyttelystä tutut teokset heräävät eloon. 

Ajatus perheen pienimpien omasta taidenäyttelystä syntyi TaidePiiLOn toiminnasta vastaavilla Mari Hautalalla, Heta Hämäläisellä, Johanna Muhosella ja Maria Poikosella 2017. Näyttely oli ensimmäistä kertaa esillä saman vuoden VauvaTUUTTi-tapahtumassa. - Nimenomaan heitä varten suunnitellussa näyttelyssä vauvat ja taaperot pääsevät kokemaan taide-elämyksiä heille luontevalla tavalla, nelikko tiivistää näyttelyn lähtökohtia. 

Näyttely on aikaisemmin esillä TaidePiiLOn Maja-tilassa, VauvaTUUTTi-tapahtumissa, Lasten taidetalo Toteemissa Vantaalla ja Keravan Me-talolla. 

TaidePiiLO

TaidePiiLO ry on vuonna 2015 perustettu lasten taide- ja kulttuuriyhdistys, joka tuottaa urbaania, osallistavaa ja elämyksellistä lasten taide- ja kulttuuritarjontaa alueellisesti Keski-Suomessa sekä valtakunnallisesti. TaidePiiLOn toiminnan keskiössä ovat innovatiiviset taidepalvelut ja -konseptit, joiden avulla lapsia perheineen rohkaistaan tulemaan taiteen kanssa tutuksi niin eri aistien, välineiden, kehon kuin taideteosten avulla. TaidePiiLOn toiminnan tärkeänä tavoitteena on ajatella tämän hetken lapsia ja perheitä taiteen ja kulttuurin kuluttajina tulevaisuudessa. TaidePiiLO pyrkii taidekasvatuksen keinoin rakentamaan kestävää kuluttajamallia, missä taiteen ja kulttuurin äärelle tullaan luonnostaan jo vauvasta alkaen ja siinä pysytään yhtä luontevasti aikuisuuteen saakka. 

Avoimet avajaiset ja muuta kivaa lapsiperheille

La 11.2. kello 11–18 kaikille avoimet avajaiset 
Klo 14–16 TaidePiiLOn väki paikalla esittelemässä näyttelyä ja luvassa myös pieniä yllätyksiä vauva- ja taaperokävijöille avajaispäivän kunniaksi. Koko päivän vapaa pääsy.

Ke 15.2. klo 16–17.30 
Vinkkejä iloisiin hetkiin vauvan kanssa - kulttuurineuvolan perhevalmennus 0–2-vuotiaille vanhempineen
Vapaa pääsy, ennakkoilmoittautuminen kulttuurineuvolan sivuilla.

La 25.3. klo 15–17
Taaperoiden Taidepippalot
Tutkitaan Vauvan vinkkeli -taidenäyttelyä taaperoiden näkökulmasta värien ja muotojen parissa yhdessä leikkien ja taiteillen. 


HUOM! Näyttelyyn mennään sukkasillaan tai suojataan kengät. Lastenvaunut voi jättää museon alakertaan. Nurkan takana on myös WC.

 

 

Lisätietoja lasten tapahtumista esim. synttärijuhlista museossa ja vauvojen värikylvyistä täältä ja Lasten Lystin sivuilta. 

 

 

 

Kuva
Leijonan näköinen satuhahmo

Vinkkis-hahmo vinkkaa, että Vauvan vinkkelin avajaisia vietetään lauantaina 11.2. klo 11 alkaen. Koko perheelle vapaa pääsy! Tervetuloa!  Lisätietoa lasten tapahtumista ja työpajoista taidemuseon tapahtumasivuilta ja Lasten Lysti -ohjelmasta. 

Kuva
Perhe leikki värivaloilla

Taidetila Ilmiö on syntynyt yhteisöllisenä teoksena sen käyttäjien kanssa. Visuaalisen suunnittelun ja toteutuksen ovat tehneet taiteilijat Jukka Silokunnas ja Jonna Suurhasko. Ilmiö on taidemuseon pedagoginen tila, jossa järjestetään pieniä pedagogisia tai päänäyttelyn teemoihin tai yleisötyöhön liittyviä näyttelyitä. 

Tilassa järjestetään pienimuotoisia työpajoja, tapahtumia, luentoja, elokuva- ja musiikkiesityksiä, jne. Toiminnalllisessa tilassa on pimeä tila valo- ja videotaidetta varten. 

 

Asiasanat:  
Jyväskylän taidemuseo