Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kuvassa perhe leikkii värivaloilla. Kuva Jyväskylän taidemuseo
Pääsisältö

Taidetila Ilmiö

Kuva
Perhe leikki värivaloilla

Taidetila Ilmiö on syntynyt yhteisöllisenä teoksena sen käyttäjien kanssa. Visuaalisen suunnittelun ja toteutuksen ovat tehneet taiteilijat Jukka Silokunnas ja Jonna Suurhasko. Ilmiö on taidemuseon pedagoginen tila, jossa järjestetään pieniä pedagogisia tai päänäyttelyn teemoihin tai yleisötyöhön liittyviä näyttelyitä. 

Tilassa järjestetään pienimuotoisia työpajoja, tapahtumia, luentoja, elokuva- ja musiikkiesityksiä. 

Näyttelyt ja tapahtumat

Vinksahtanut arki 17.5.2024 – 19.1.2025
Jyväskylän taidemuseo, taidetila Ilmiö        

Nykytaide voi tuntua hämmentävältä ja käsitetaide kummalliselta. Taidetila Ilmiössä voit tutustua nykytaiteen ilmiöihin hauskasti, halaten ja huumorilla, sillä Vinksahtanut arki tarjoaa mahdollisuuden astua lasten kenkiin ja kokea taide toisenlaisten linssien läpi.

Tilassa voit tutustua vinksahtaneeseen olohuoneeseen, jossa arkisetkin esineet ovat saaneet aivan toisenlaisia käyttötarkoituksia. Voit leikkiä matkalaukkuun rakennetulla kodilla, pujahtaa sukkaan nukkumaan tai pukeutua itse osaksi taideteosta. Lisäksi olohuoneessa asustaa näyttelyistä henkiin heränneet Sämppy sekä Mami ja Lillan, jotka toimivat lasten oppaina nykytaiteen maailmassa.

Ilmiössä voit myös luoda kierrätetyistä materiaaleista oman vinksahtaneen taideteoksesi, jonka voit jättää tilaan muiden ihailtavaksi tai jatkotyöstettäväksi. Voit ikuistaa taideteoksesi tai itsesi osana taidetta valokuvaamalla ja jakamalla kuvasi somessa #VinksahtanutArki. Samalla pääset ihailemaan muiden kävijöiden vinksahtaneita arjen kiemuroita

Vinksahtanut arki on syntynyt yhteistyössä Jyväskylän yliopiston taidekasvatuksen ja taidehistorian opiskelijoiden kanssa. Mukana ovat olleet Mari Erho, Jasmiina Eskelinen, Irja Haapakoski, Salla Heiskanen, Maria Karhunen, Anna Khirug, Anneli Kirpu, Lotta Puurula, Miamari Tuominen, Oona Vessman ja ohjaajina Jyväskylän yliopistosta Minttu Koponen, Tarja Pääjoki ja Teija Luukkanen-Hirvikoski. Jyväskylän taidemuseosta mukana ovat olleet harjoittelijat Anneli Tuulaniemi ja Milka Vilkman, ohjaajina Teija Lammi ja Sirpa Turpeinen. Lisäksi mukana on artesaaniopiskelija Mari Laukkanen Gradialta ja Teatterikone.

Opiskelijat ovat tavanneet ja haastatelleet kesän taiteilijat, Eetu Huhtalan paikan päällä ja gallerian taiteilijat Zoomilla. Anna Möller-Ting osallistui tapaamiseen New Yorkissa, Cecile Bicler Pariisissa ja Samuel Lehikoinen Tallinnassa.  

Opiskelijat ovat ottaneet vastuulleen eri kohderyhmät ja suunnitelleet tiimeissä elämyksellisen vinksahtaneen olohuoneen lapsiperheille ja työpajakokonaisuuden koululaisille ja nuorille. Yksi tiimi on toteuttanut tarinallisen tehtäväesitteen, jonka avulla lapsiperheet voivat kiertää näyttelyn hauskasti tehden tehtäviä ja tutkien taideteoksia taideteoksiin perustuvien hahmojen Sämpyn sekä Mamin ja Lillanin kanssa. Yksi ryhmä on vastannut viestinnästä, kirjoittanut näyttelytekstit ja tehnyt Eetu Huhtalan haastattelun. 
  
Näyttelyn suunnittelu on edellyttänyt perehtymistä lapsen kehitykseen ja taidekasvatuksen perusteisiin, opetussuunnitelmiin ja nykytaiteen ilmiöihin kuten käsitetaiteeseen. Toteuttamista varten on kierretty kirpputoreja ja haalittu esineitä omista nurkista muokattavaksi. Osa huonekaluista on saatu lahjoituksena. 

Vinksahtanut arki elää taidemuseon näyttelyiden myötä. Syksyllä mukaan tulee lisää väriä ja väriin liittyviä tehtäviä Anu Tuomisen näyttelyn myötä.  

Tulossa

Kotien taidetta lapsille 1.2. - 27.4.2025

 

Kuva
Piirretty hahmo Eetu Huhtalan veistoksesta. Kuva Jyväskylän taidemuseo

 

Sämppy asuu Vinksahtaneessa huoneessa 17.5. alkaen. 

Kuva
Mami ja Lillan piirroshahmot. Kuva Jyväskylän taidemuseo

Hahmot Sämppy sekä Mami ja Lillan ovat Oona Vessmanin luomia.

Lisätietoa lasten tapahtumista ja työpajoista taidemuseon tapahtumasivuilta ja Lasten Lysti -ohjelmasta. 

Jos Maapallo pelissä -näyttely jäi näkemättä ja STEAM-oppiminen kiinnostaa, näyttely on lainattavissa Jyväskylän yliopistosta. Tiedustelut Kristof Fenyvesi  ([email protected])

Maapallo pelissä 15.8.2023–1.10. ja 27.10.–28.4.2024

Lasten ja nuorten näyttelyssä kohtaavat taide, tiede ja teknologia STEAM-oppimisen hengessä. 

Näyttelyssä on 28 eteläafrikkalaisten lasten ja nuorten teosta, jotka ovat syntyneet taidetta ja matematiikkaa yhdistävän kilpailun tuloksena.  Teoksissa yhdistyvät nuorten oma elämä, tunteet, kokemukset ja matematiikka. Vaikka töissä on pohdittu matematiikan suhdetta maailmaan, luontoon, kulttuuriin ja koko universumiin, teoksissa näkyy myös nuorten suhde kestävyyteen ja vastuullisuuteen. Näyttelyn teokset edustavat globaalia ajattelua ja toimivat inspiraationa suomalaisten lasten ja nuorten teoksille, joita syntyy näyttelykierroksilla toteutetuissa työpajoissa. 

Näyttelyn ja työpajojen painopiste on kannustaa lapsia ja nuoria tutkimaan kestävää kehitystä luovasti. Millainen on parempi tulevaisuus ja kuinka sen toteutamme? Miten tekoälytaide voi tukea yhteistyötä. Miten tuomme taiteen ja tieteen avulla toivoa tulevaisuuteen? 

 

 

Asiasanat:  
Jyväskylän taidemuseo