Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

7.7. – 9.10.2022 

Kuntsin kokoelma on yksi Suomen merkittävimmistä taidekokoelmista, jonka suojiin on talletettu monia rakastettuja klassikkoteoksia suomalaisen nykytaiteen keskeisiltä nimiltä. Kuntsin Säätiö esittelee 50-vuotisen historiansa kunniaksi osan taidekokoelmastaan Jyväskylässä, perustajansa konsuli Simo Kuntsin (1913–1984) synnyinkaupungissa.

Näyttely esittelee Kuntsin Säätiön kokoelman ytimen eli 1960–80-lukujen nuorten ja nyttemmin jo vankan taidehistoriallisen aseman lunastaneiden suomalaistaiteilijoiden teoksia. Näyttelyssä nähdään maalauksia, veistoksia ja grafiikkaa kokoelman keskeisiltä taiteilijoilta kuten mm. Juhani Harri, Kimmo Kaivanto, Ahti Lavonen ja Kain Tapper.

Kokoelman helmiä ovat vahvojen naistaiteilijoiden klassikkomaalaukset kuten Leena Luostarisen rakastettu Yöleopardi ja Marjatta Tapiolan vaikuttava Pääsiäinen. Taiteilijat edustavat oman aikansa tienraivaajia ja suomalaisen maalaustaiteen uudistajia Rauni Liukon ja Marika Mäkelän ohella. 

Yli 800 teosta käsittävä Kuntsin kokoelma profiloituu ennen kaikkea suomalaisen nykytaiteen klassikkokokoelmana, mutta sitä kartutetaan jatkuvasti uushankinnoilla. Näyttelyssä on mukana teoksia uudemmilta tekijöiltä kuten Kuutti Lavoselta ja jyväskyläläislähtöiseltä Jukka Rusaselta sekä Liisa Lounilalta, Marianna Uutiselta ja Maiju Salmenkiveltä.

Konsuli Simo Kuntsi perusti nimeään kantavan Kuntsin Säätiön vuonna 1970. Kuntsin Säätiön toiminta-ajatuksena on alusta lähtien ollut kerätä ja esitellä taidemaailman uusia tuulia ja lähihistorian ilmiöitä sekä tarjota yleisölle näkökulmia ajankohtaiseen taiteeseen. Nykytaiteen keräämisen Kuntsi aloitti jo 1950-luvulla. Työmatkoillaan Pariisissa Kuntsi vieraili gallerioissa ja hankki modernia ranskalaista taidetta. 1960-luvulta lähtien hän oli aktiivinen suomalaisella taidekentällä tukien nuoria taiteilijoita ja toimien muun muassa Maecenas-killassa ja Nykytaideyhdistyksessä. 1970-luvulla säätiö tuli tunnetuksi ennakkoluulottomasta tavastaan sijoittaa nopeasti kasvava taidekokoelma Vaasassa julkiseen tilaan uuteen kauppaoppilaitokseen. Vuonna 2007 Kuntsin Säätiön aloitteesta ja sen kokoelmien pohjalta Vaasaan avattiin Kuntsin modernin taiteen museo.

Näyttelyssä on esillä teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Timo Aalto, Göran Augustson, Juhani Harri, Mauno Hartman, Reino Hietanen, Eero Hiironen, Antti Jantunen, Kimmo Kaivanto, Aimo Kanerva, Erkki Kannosto, Pekka Kauhanen, Urho Kekkonen, Tero Laaksonen, Ahti Lavonen, Kuutti Lavonen, Kauko Lehtinen, Juhani Linnovaara, Rauni Liukko, Liisa Lounila, Tuomo Lukkari, Leena Luostarinen, Marika Mäkelä, Ernst Mether-Borgström, Paul Osipow, Pekka Pitkänen, Gunnar Pohjola, Kimmo Pyykkö, Väinö Rouvinen, Jukka Rusanen, Maiju Salmenkivi, Aarno Salosmaa, Arvo Siikamäki, Marjatta Tapiola, Kain Tapper, Marianna Uutinen, Carl Wargh ja Risto Vilhunen.

Kuntsin Säätiön 50-vuotisnäyttely oli esillä vuonna 2020 Helsingin Taidehallissa ja 2021 säätiön kotikaupungissa Vaasassa. 

Näyttelyn kuraattorina toimii Kuntsin Säätiön asiamies Anne-Maj Salin. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Kuntsin Säätiön ja Kuntsin modernin taiteen museon / Vaasan kaupungin museoiden kanssa.

Ohjelmaa näyttelyssä:

Naisten aika suomalaisessa nykytaiteessa 
Luento to 22.9. klo 16.30, Jyväskylän taidemuseo ja Teams
Luennoitsija FT Leena-Maija Rossi. Luento on maksuton ja se järjestetään yhteistyössä Jyväskylän kansalaisopiston kanssa. Luentoa voi seurata myös Teamsin kautta osoitteessa https://bit.ly/3Rj3A71.

Valon kaupunki 29.9.–1.10.
Museo avoinna tola klo 1122, vapaa pääsy
Tutki koko perheen voimin valoon liittyviä teoksia näyttelyssä ja bongaa valoyllätyksiä taidemuseon tiloissa. 

Simon suosikit – kuraattorin kierros
Opastus su 9.10. klo 14, Jyväskylän taidemuseo
Kuraattori Anne-Maj Salin tutustuttaa taiteenkerääjä Simo Kuntsin kokoelman ikonisiin helmiin. Sisäänpääsymaksun hinnalla, 8 / 6 / 4 €, alle 24-vuotiaille vapaa pääsy.