Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tyttö fantasiapajassa 2018
Pääsisältö

Jyväskylän taidemuseolla on viisi erilaista lainattavaa taidesalkkua tai materiaalikokonaisuutta. Voit tehdä alustavan lainauspyynnön verkkolomakkeella Näyttelyn/materiaalin lainaustiedustelu.

Jyväskylän taidemuseo lainaa näyttelyitä ja opetuspaketteja maksutta kouluille, oppilaitoksille, opintopiireille, kuvataidekerhoille,

Materiaali toimitetaan tilauksesta postin tai matkahuollon välityksellä, jolloin lainaaja maksaa pakkaus- ja lähetyskustannukset. Materiaalin voi myös itse käydä valitsemassa tai noutamassa Holvin neuvonnasta, Kauppakatu 23, museon aukioloajat ti-su klo 11-18. 

Ateneumin taidesalkku

Taidesalkku sisältää 20 kpl A3-kokoista laminoitua painokuvaa Ateneumin kokoelmateoksista.

Taidekuvia on helppo ja hauska käyttää yksin ja yhdessä. Mukana on ideavihko (suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi), jossa on kymmeniä vinkkejä taidekuvien käyttämiseen kotona, laitoksissa ja pienryhmissä, sekä kuvallinen ideakartta. Ideavihkossa kerrotaan myös, miten voit koota Salkun taidekuvien ympärille moniaistisen Taidekapsäkin yhdistämällä kuviin tuoksuja, musiikkia tai kosketeltavia materiaaleja. 

Salkun koko on 30 x 42 cm x 1,5 cm. Sen voi lainata taidemuseolta yhdeksi tai pariksi viikoksi kerrallaan. Voit tilata myös kulttuuriluotsin salkkua esittelemään. 

Elävät värit, näyttely ja työpaja

Elävät värit on koottu jyväskyläläisen naisryhmän Leidien taidemuseossa syntyneistä maalauksista. Leidit leikkivät väreillä rennolla otteella nauttien yhdessäolon hetkistä. Maalaamiseen sopivat vanhat tiskiharjat ja pankkikortitkin. Näyttelyssä on myös käteen otettavia värimaalauksia, runoja ja värirentoutusohjeita. Leidit tulevat pyynnöstä ripustamaan näyttelyä, lukemaan runojaan ja maalaamaan vanhusten ja muistisairaiden kanssa. Värituokiosta voi henkilökunta saada virkistystä ja vinkkejä näyttelyn ja matkalaukun virikemateriaalin käyttöön osana hoitotyötä.

Näyttely on lainattavissa noin kuukaudeksi kerrallaan maksutta.

Näkemyksiä, moniaistinen opetuspaketti

Ensimmäiset keskisuomalaiset taiteilijat, Jonas Heiska, Juuso Putro, Edvin Hämäläinen, Hannes Autere, Oskar Raja-aho, Alvar Cawén, Urho Lehtinen ja Carl Bengts, ovat syntyneet 1800-luvun lopussa. Taiteilijat vaikuttivat 1900-luvun alkupuolella ja heidän teoksensa kertovat siitä maailmasta, jossa he elivät. Lainattava opetuspaketti Näkemyksiä välittää moniaistisesti elävän kuvan siitä millaista elämä oli sata vuotta sitten pikkukaupungissa ja maaseudulla taiteilijoiden teoksissa.

Taiteilijan matkalaukku sisältää taiteilijatarvikkeita ja kuvitteelliselle taiteilijalle kuuluneita henkilökohtaisia esineitä. Matkalaukkua tutkimalla voi päätellä taiteilijasta paljon asioita. 

Maalauksista on A3-kokoiset laminoidut kuvat ja kosketeltavat kohokuvat. Äänite sisältää teoskuvailut äänitehosteineen kaikista teoksista. Teoskuvailut on saatavissa myös pistekirjoituksella. Lisäksi näyttelyyn kuuluu teoksiin liittyviä kosketeltavia esineitä, materiaaleja ja tuoksuja. Opettajan vihkossa on aiheeseen liittyvää lisämateriaalia ja syventävää tietoa sekä esimerkkejä tehtävistä eri aineiden opetuksessa. 

Näyttely soveltuu alakouluille ja muistelutyöhön. Moniaistisuutensa vuoksi näyttely soveltuu myös näkövammaisille ja erilaisille oppijoille.

Tähtilaukku ja Kolina, pienoisnäyttely 

Outi Markkasen Tähtilaukun kultaiset tähdet muodostavat jäniksen kuvion eteläisellä pallonpuoliskolla. Kun laukku avataan, ulos virtaa tuhansia tarinoita, unelmia, haaveita – tavoittamattomia kuin tähdet taivaalla. Tarinoiden lisäksi laukusta löytyy musiikkia, tango Hopeinen kuu ja muita lauluja – niin monta kuin on lapsiakin.

"Kilinää, kolinaa, pulinaa, hälinää kuuluu keittiöstä. Keitähän siellä mahtaa hääräillä? Mitähän he tekevät?" Marja Kolun teos Kolina vie ajatukset arkeen, keittiöön, jonka puiset ruuanlaittovälineet ovat saaneet uuden merkityksen taideteoksessa.

Tähtilaukku ja Kolina – kahden teoksen näyttely sisältää arkea ja unelmia. Näyttelyssä on mukana virikemateriaalia ja ohjeita teosten tutkimista varten. Teokset ja esineet herättelevät mielissä muistoja ja tarinoita. Näyttely soveltuu muistelutyöhön, mutta myös kaikenikäisille.

Hyvää tietä Hyssymaahan, sadutusnäyttely

Näyttely perustuu Mari Mörön ja Anna-Liisa Hakkaraisen lämminhenkiseen kuvakirjaan Hyvää tietä Hyssymaahan. Mörön runot ja Hakkaraisen eläinaiheiset maalaukset muodostavat oivaltavan, rikkaan kokonaisuuden, jossa teksti ja kuva saattelevat päivän touhuista unen maailmoihin – Hyssymaa on pieniä ja suuria salaisuuksia täynnä.

Näyttely sisältää painokuvia Anna-Liisa Hakkaraisen maalauksista, Hyvää tietä Hyssymaahan -kirjan ja sadutusohjeet lasten omia satuja varten.

Näyttely soveltuu erityisen hyvin kirjastojen satutuokioihin, päiväkoteihin ja alakoululaisten iltapäiväkerhotoimintaan.

Lisätietoja

Museoassistentti Paula Jurvelin
paula.jurvelin[at]jyvaskyla.fi
puh. 050 5772712

Asiasanat:  
taidemuseo