Hyppää pääsisältöön
Kuva
Alumiininen sisäänpäin käpristynyt runkopatja. Kuva Eetu Huhtala
Pääsisältö

17.5.–8.9.2024

Joskus elämä tuo eteemme asioita, jotka nyrjäyttävät arkea, muuttavat suunnitelmia tai mullistavat totuttua. Äänekoskelta kotoisin oleva Eetu Huhtala pureutuu veistoksillaan näihin hetkiin ja niiden herättämiin tuntemuksiin. 

Taiteilija ammentaa omista elämänkokemuksistaan, mutta teosten käsittelemät tunteet ovat meille kaikille tuttuja. Kuten ovat myös veistosten lähtökohtina olevat arkiset esineet, jotka eivät kuitenkaan toimi odotetulla tavalla, vaan oudosti ja vailla päämäärää.

"Lainaan teoksiini arkisten esineiden muotoa tai toiminnallisuutta. Arkinen ympäristö toimii inspiraationani. Teokseni lähtevät yleensä henkilökohtaisista kokemuksista tai minua kiinnostavista asioista, ehkä tietynlaisista traumoistakin. Lähden hakemaan, mikä se kokemus on. Teokset pureutuvat tuntemuksiin, jotka ovat meille kaikille yhteisiä ja nivoutuvat myös yhteiskunnallisiin kysymyksiin, joissa kokemukset ovat läsnä." –Eetu Huhtala 

Taiteilijan isokokoisten metalliveistosten muotokieli ja mittakaava seuraavat lähtökohdaksi valitun esineen muotoa tai toiminnallisuutta. Usein teoksiin yhdistyy myös liike.

"Olen tanssijana koko nuoruuteni työskennellyt ihmiskehon kanssa. Tanssissa katsotaan toista ihmiskehoa, joka on meille tuttu. Oli luonnollinen siirtymä lähteä työskentelemään sellaisten esineiden kanssa, jotka ovat tuttuja ja tunnistettavia, ja joiden toiminta jollain tapaa jo ymmärretään.” –Eetu Huhtala 

Näyttelyssä on esillä teoksia museokokoelmista sekä uusia, näyttelyä varten valmistuneita teoksia. Näyttelyä on tukenut Museovirasto.
 

Eetu Huhtala

Eetu Huhtala (s. 1993 Äänekoskella) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvanveistäjä. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2021. Huhtala sai vuonna 2023 Vuoden nuori taiteilija -palkinnon. Huhtalan teoksia on ollut esillä näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Huhtala on toteuttanut ensimmäisen julkisen teoksensa Another Helsinkiin Tanssin taloon vuonna 2022. Hänen teoksiaan on Kansallisgallerian kokoelmassa, Jenni ja Antti Wihurin säätiön kokoelmassa Rovaniemen taidemuseossa, Saastamoisen säätiön kokoelmassa EMMA – Espoon modernin taiteen museossa, Tampereen taidemuseossa sekä lisäksi monissa yksityiskokoelmissa.
 

Alasivu
Kuva
Yläreunastaan kääntyneen runkopatjan näköinen alumiiniveistos. Kuva Eetu Huhtala

Eetu Huhtala, A Vacant Bed, 2022, HAM Helsingin taidemuseo

Näyttely Jyväskylän taidemuseossa 17.5.–8.9.2024.
Museo on avoinna ti–su klo 11–18. Poikkeuksia aukioloissa pyhäpäivinä

Näyttelyn ohjelmaa

Avajaispäivä 17.5.
Museo avoinna klo 11–18. Vapaa pääsy koko päivän.
Taiteilijatapaaminen klo 13.
Näyttelyiden avaus klo 16.30.

Yleisöopastukset näyttelyihin
Kesäkuussa torstaisin 6.6., 13.6. ja 27.6. klo 14.
Pääsylipun hinnalla, kesto 45 min.