Hyppää pääsisältöön
Kuva
Pojat fantasiapajassa 2018
Pääsisältö

Ohjeet kannattaa käydä läpi ryhmän kanssa jo ennen museokäyntiä.

  1. Museossa saa keskustella, katsella, kuunnella, kysyä, ihastella, pohdiskella ja ihmetellä. Kuiskata ei tarvitse.
  2. Isot laukut, kassit ja etenkin reput jätetään säilytykseen museokäynnin ajaksi, ettei laukun kulma tai selässä oleva reppu osu näyttelyesineisiin tai jalustoihin. Samoin lippalakki on hyvä jättää säilytykseen tai kääntää lippa niskaan.
  3. Teoksiin ei saa koskea, ei myöskään niiden kehyksiin tai jalustoihin. Koskettaminen saattaa vahingoittaa teoksen pintaa tai jättää sormenjäljen suojana olevaan lasiin. Kosketeltavista teoksista on aina erikseen maininta teoksen vieressä tai opas kertoo tästä näyttelyn esittelyn aikana.
  4. Älä mene liian lähelle tai kurkottele kohti teosta. Kurkotellessasi saatat horjahtaa päin teosta tai toista asiakasta. Voit kuvitella teoksen ympärille lattiaan näkymättömän merkkiviivan, jonka yli ei mennä.
  5. Museossa tulee liikkua rauhallisesti ja huomioida muut kävijät. Hiljennä matkapuhelin näyttelykäynnin ajaksi: saat aikaa itsellesi, olet läsnä näyttelyssä etkä häiritse muita.
  6. Jos museon näyttelytiloissa tehdään kirjallisia tehtäviä tai piirretään, käytetään aina kirjoitusalustoja, joita voit kysyä info-tiskiltä tai valvojalta. Seinää tai jalustoja vasten ei saa kirjoittaa tai piirtää, sillä osa seinärakenteista on liikuteltavia. Tärinä voi vaurioittaa teoksia.
  7. Eväitä syödään taidekasvatustilassa tai aulassa. Näyttelytilat eivät ole ruokailua varten.

Katso myös uusi video tästä klikkaamalla.

Kuvien ottaminen ja jakaminen museon tiloissa

Taidemuseon tiloissa saa kuvata, mutta aina ilman salamaa. Toisinaan voi olla näyttelyitä, joissa kuvaaminen on kokonaan kielletty, tällaisissa tilanteissa ilmoitamme koululuokille aina asiasta. Varmistusta voi kysyä vielä museovalvojalta. Sen sijaan kuvien julkiseen jakamiseen liittyy muutama ohje.

  1. Selfiet ja ryhmäkuvat, joissa taideteokset näkyvät taustalla, ovat sallittuja. Hyvän tavan mukaista on kuvia jaettaessa kuitenkin ilmoittaa taiteilijan nimi, jos taustalla näkyy selvästi tunnistettavissa oleva teos.
  2. Pelkästä taideteoksesta ei saa ottaa kuvaa ja jakaa sitä verkossa, ellei tästä ole erikseen sovittu. 
  3. Tekijänoikeuteen kuuluu myös ns. respektioikeus, joka tarkoittaa sitä, että teosta ei saa jakaa julkisesti loukkaavassa muodossa tai yhteydessä.

Muutoin noudatetaan yleisiä ohjeita kuvien ottamisesta yleisissä tiloissa.

Lisätietoa tekijänoikeuksista Kopiraittilan koulusta

Asiasanat:  
Jyväskylän taidemuseo