Taidemuseon tapahtumat

https://www.ylakaupunginyo.fi/

Valon kaupunki taidemuseossa

Valon kaupunki -tapahtuma taidemuseossa vuonna 2018. Kuva Hannu-Pekka Auraneva. 

Turvallista museokäyntiä!

Koronaviruksen vuoksi panostamme asiakkaiden sekä henkilökunnan turvallisuuteen.

Kiinnitämme erityishuomiota museotilojen puhtaanapitoon. Asiakaspalvelutiski on suojattu pleksilevyllä ja henkilökunnalla on suojavisiirit. Lattiatarrat muistuttavat asiakkaita turvaväleistä. Wc-tiloissa on mahdollista pestä kädet, lisäksi tarjolla on käsidesiä.

Tulethan museoon vain terveenä ja jäät kotiin, jos sinulla on koronavirukseen tai flunssaan liittyviä oireita. 

Pyrithän maksamaan sisäänpääsyn maksu- tai museokortilla.

Kaikkiin tapahtumiimme on ennakkoilmoittautuminen lyyti-lomakkeella, jonka linkki ilmoitetaan tapahtumasta tiedotettaessa. Yleisö- ja tilausopastusten enimmäisosallistujamäärä on 10 henkilöä ja luentojen 20. Suosittelemme kasvomaskien käyttämistä tapahtumissa.

Turvallista museokäyntiä! 

Museon tapahtumakalenteri päivittyy ympäri vuoden. Tapahtumien ohjelma tarkentuu lähempänä ajankohtaa. Viime hetken muutoksista ilmoitetaan tällä verkkosivulla ja Facebookissa. Tapahtumiin on vapaa pääsy, ellei toisin mainita. Muutokset mahdollisia. 

Näyttelyiden avajaiset, taiteilijatapaamiset ja opastukset

Näyttelyiden avajaiset ovat mainio tilaisuus tutustua maksutta näyttelyyn ilta-aikaan ja tavata taiteilijoita henkilökohtaisesti. Avajaisiin on kaikilla vapaa pääsy. Näyttelyihin voi tutustua jo klo 17 alkaen ja avajaisohjelma alkaa usein klo 18 alkaen. Kutsuja avajaisiin ja tiedotteita tapahtumista voi tilata omaan sähköpostiin halutessaan, ilmoita halukkuudestasi osoitteeseen taidemuseo(at)jyvaskyla.fi

Avajaiset
la 19.9. klo 11–18 Matkalla maan keskipisteeseen avajaiset, vapaa pääsy koko päivän

Taiteilijatapaamiset
la 19.9. klo 17.30 Taiteilijatapaaminen kaupunkiluonnossa Meri Hietalan ja Antti Ahosen kanssa. Lähtö taidemuseolta, kierros kestää noin tunnin. Lisätietoja tästä.

Opastukset 

Yleisöopastukset
pe 2.10., 30.10., 13.11. ja 4.12. klo 16.30 Matkalla maan keskipisteeseen -näyttelyyn
Yleisöopastuksiin vapaa pääsy.
Huom! 30.10. ja 4.12. peruutettu
Ilmoittautuminen tästä.

Keskusteluopastukset, Jutellaan kuvasta 
Pe 25.9., 9.10., 27.11., 15.1. klo 16.30

Opastuksessa valitaan pari teosta, joista jutellaan yhdessä oppaan johdolla.
Ilmoittautuminen tästä.

Perjantaiporinat Kulttuuriluotsien seurassa
Huom. syksyn 2020 Perjantaiporinat on peruutettu koronatilanteen vuoksi.
Nappaa kulttuuriluotsi mukaasi vertaisoppaaksi näyttelykierrokselle tai tule suoraan juttelemaan kahvikupposen äärelle taidetila Ilmiöön, taidemuseon 3. kerrokseen. Maksuton.

Opastuksia myös tilauksesta

Luennot 

Luennot järjestetään taidemuseon 3. kerroksen taidetila Ilmiössä, johon mahtuu noin 20 henkilöä tai pääkirjaston Minnansalissa, jonne mahtuu 60 henkilöä.
Luennot ovat osa Matkalla maan keskipisteeseen 2020 -näyttelykokonaisuuden yleisötapahtumia ja niihin on ilmainen sisäänpääsy. 
Tapahtumiimme on ennakkoilmoittautuminen Jyväskylän kaupungin turvallisuuslinjausten mukaisesti.

Luovutetun Karjalan ylirajainen muisti, Outi Fingerroos
to 8.10. klo 16.30–17.30 taidetila Ilmiössä, taidemuseon 3.krs
Jyväskylän yliopiston professorin Outi Fingerroosin tutkimusintresseihin kuuluvat muistitietotutkimus, siirtolaisuus, kriisiajat ja Neuvostoliitolle luovutetun Karjalan muistitietohistoria. Hän on kirjoittanut ja toimittanut useita Karjalaa ja muistamista sivuavia teoksia. Fingerroos on kansanvälisen muistitietotutkijoiden verkoston International Oral History Association IOHA:n varapresidentti.  

Kuulumisen monet paikat ja tarinat – taideperustaista tutkimusta kuulumisesta, Jyväskylän yliopiston ja Suomen Akatemian Crossing Borders/Rajojen yli –hanke 
to 29.10. klo 16.30–17.30 taidetila Ilmiössä, taidemuseon 3.krs
Miten ihmiset tuntevat kuuluvansa ryhmiin ja paikkoihin? Miten he kertovat, esittävät, tuottavat ja kyseenalaistavat kuulumista? Miten taide voi auttaa ilmaisemaan ja tuottamaan kuulumista? Näitä kysymyksiä ovat pohtineet tutkimukseen osallistuvat Suomessa syntyneet, täällä pitkään asuneet ja vasta maahan muuttaneet ihmiset erilaisten työpajojen kautta. Luennolla esitellään hankkeen tähänastisia tuloksia. 

Kultakauden taiteen keskisuomalainen maisema, Seija Heinänen
to 26.11. klo 16.30–17.30 Pääkirjaston Minnansalissa
Jyväskylän taidemuseon tutkija, FT Seija Heinäsen esityksessä keskitytään erityisesti Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen Keski-Suomessa maalattuihin maisemiin sekä taiteilijoiden luontokäsityksiin ja paikkakokemuksiin. Maisemaa ei ainoastaan katsottu vaan sinne kuljettiin ja se koettiin eri aistein. Mieluisat kokemukset saivat taiteilijat tulemaan Keski-Suomeen yhä uudestaan.

Työpajat 

Avoin paja perjantaisin
15.1.-12.3. ja 9.4.-7.5. klo 14–17, Taikatila, 3. krs

Avoin paja sopii kaikille kuvan tekemisestä kiinnostuneille – nuorille, opiskelijoille, lapsille, isovanhemmille tai koko perheelle. Ohjaaja paikalla innostamassa kokeiluihin. 

Jomon-Shindo rentoutustyöpajat
Huom! PERUUTETTU SYKSYLTÄ

Intuitiivisen kirjoittamisen työpajat 2021
su 18.4. klo 11:30-16
la 12.6. klo 11:30-16
la 4.9. klo 11:30-16
Ohjaajana, FM, Hyvinvointikirjoittamisen kouluttaja ja kirjallisuusterapiaohjaaja Jarna Pihlajamäki. 
Intuitiivisen kirjoittamisen työpajassa keskitytään taiteen katsomisen ja kohtaamisen kautta oman itsen kuulemiseen.
Pajan hinta 45 € / hlö. Ilmoittautuminen jarna(at)netti.fi tai tekstiviestillä p.050 3405284

Grafiikan työpajat ja vedostuspäivä syksyllä 2020
la  5.9. klo 13–16 Carborundum
la 12.9. klo 13–16 Kuivaneulatekniikka
la 26.9. klo 13–16 Kohopaino
la 3.10. klo 13–16 Vedostuspäivä
Järjestetään Grafiikka- ja valokuvakeskus Ratamossa, Veturitallinkatu 6
Maksimi 10 henkilöä / paja. Pajan hinta 12 € / henkilö, sisältäen materiaalit. Alle 24-vuotiaille maksuton.

Päiväkirjasta voimakirjaksi – Intensiivikurssi aikuisille
su 15.11. klo 11.30–16.30

Etenemme vaiheittain päiväkirjamaisen taidetyöskentelyn menetelmin tehtävien, itsetutkiskelun ja keskustelujen avulla. Päiväkirjamainen työskentely hahmottaa asioita näkyväksi ja monitaiteinen lähestymistapa rentouttaa, avartaa ajattelua ja lisää luovuutta. Kurssin avulla pääset alkuun ottamaan menetelmä oman elämäsi voimavaraksi. Ota oma luonnostelukirja (mielellään kokoa A4 tai suurempi) mukaan. Muut materiaalit ja välineet sisältyvät kurssimaksuun. Hinta 20 e/hlö, max 10 hlöä. Ohjaajana Anne Sarja-Kolu.

Soivat vauvojen värikylvyt
kahtena lauantaina 24.10. ja 21.11. klo 10–12.45

Perheen pienimmille suunnatussa moniaistisessa kuvataidekoulussa pienokaiset pääsevät ilmaisemaan itseään kuvallisesti luonnonväreillä. Tuokioihin liitetään musiikillisia elementtejä kuten lauluja, loruja sekä musiikin kuuntelua. Tapahtuma sopii koko perheelle, sisarukset voivat osallistua samaan pajaan. Työpajan kesto 45 min., max 6 lasta / paja, hinta 15 € / lapsi. Värikylvyn jälkeen voi piipahtaa näyttelyssä tai taidetila Ilmiössä tutkimassa valon, värin ja varjojen leikkiä. Ohjaajina Leena Pantsu ja Hannele Torniainen. Ilmoittautuminen Lyyti-lomakkeen kautta. 
la 24.10. Ilmoittaudu tästä
la 21.11. Ilmoittaudu tästä  

Intuitiivinen maalaus tilauksesta 
Intuitiivinen maalaustyöpaja soveltuu esim. tyhy-toiminnaksi. Työpajassa viritellään luovuutta taiteen ja tehtävien avulla. Ohjaajana Anne Sarja-Kolu. 
Ryhmäkoko: 8-12 
Kesto: 2 h
Hinta 200€, hintaan sisältyvät materiaalit, ohjaus ja ALV.
Yhteydenotot sirpa.turpeinen(at)jyvaskyla.fi tai lomakkeella

Lisää tilaustyöpajoja täältä

Tapahtumat 

Lapsen oikeuksien päivän taideretki
on siirtynyt verkkoon, mutta taidemuseossa voit silti tutustua lapsen oikeuksiin ja miten esillä olevat taideteokset liittyvät niihin. 

Lapsen oikeuksien päivän juhlavideo julkaistaan 16.11. www.jyvaskyla.fi/ajankohtaista/tilaisuus Videon välityksellä lapsen oikeuksien päivää voi juhlistaa kotona, koulussa tai päiväkodissa. Videolla kaupunginjohtaja Timo Koivisto vastaa lasten kysymyksiin lapsen oikeuksista ja tulevaisuudesta Jyväskylässä, toteutetaan oma mielenosoituskyltti teemalla #SaaUnelmoida ja lopuksi juhlistetaan päivää Muuan Miehen musiikin tahtiin. Videon kesto on noin 15 min.
Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja osallisuuspalvelut, Jyväskylän taidemuseo ja Lasten Parlamentti

Yläkaupungin yön syksy
toteutetaan verkossa

Jouluiset pop up -myymälät, Holvi pop up ja Ratamo pop up
27.11.–31.12. Taidemuseon ja Galleria Ratamon museokaupat
Joulutunnelmaa ja monipuolisia lahjaideoita. Jyväskylän taidemuseo, Kauppakatu 23 ja Galleria Ratamo, Veturitallinkatu 6.

Jouluikkuna, Merry Art vol. 6
27.11.2020-10.1.2021

Jyväskylän taidemuseon ikkunassa ilahduttaa joulusesongin ajan jo kuudennetta kertaa tunnelmallinen jouluikkuna. Ikkunanäkymän toteuttaa jyväskyläläinen kuvataiteilija Jonna Suurhasko. Luvassa on eläinhahmoja satumaisen jäätyneessä, talvisessa tunnelmassa. Yhteistyössä Keski-Suomen Luontomuseon ja Jyväskylän kaupunginteatterin kanssa.

Jouluinen taidebasaari, PERUUTETTU
La–su 12.–13.12. klo 11–18
Perinteinen Jouluinen taidebasaari tuo keskisuomalaisia taiteilijoita ja käsityöläisiä ainutlaatuisine tuotteineen luomaan rentoa basaaritunnelmaa taidemuseon joulumyyjäisissä. Joululahjoiksi löytyy pienoisveistoksia, maalauksia, grafiikan vedoksia ja valokuvia. Lisäksi myynnissä on runsas valikoima kortteja, koruja, kirjallisuutta sekä taidekäsityötä, monenlaista mukavaa pukin konttiin sopivaa.
HUOM! Koronatilanteen vuoksi tapahtuma siirretään vuoteen 2021.

"Languages of Belonging" Crossing Borders -teatteriesitykset
Pe 18.12. klo 17 ja la 19.12. klo 14 ja 15.30

Kuulumista tutkivassa Crossing Borders -projektissa on syksyn kuluessa järjestetty teatterityöpajoja, joissa syntyneitä pieniä esityksiä järjestetään Jyväskylän taidemuseossa. Esitykset perustuvat ihmisten tarinoihin, kieleen ja esillä oleviin taideteoksiin. Työpajoja on ohjannut Annu Sankilampi. Mukana on tutkija Saara Jäntti. Toteutettu yhteistyössä Monikulttuurikeskus Glorian kanssa.
Esityksen kolme n. 10 min jaksoa tapahtuvat Matkalla maan keskipisteeseen näyttelyn eri kerroksissa. Mukaan mahtuu katsomaan kerrallaan 10 henkilöä. Ilmoittaudu mukaan tästä. Esitys on maksuton.

Senioripäivä
Tulossa vuonna 2021. Osana Vanhustenviikkoa. Vapaa pääsy, ohjelma sopii kaikille! Tapahtuman toteutuminen tarkentuu mahdollisten koronarajoitusten mukaan.

Yläkaupungin yö
Tulossa toukokuussa 2021. Monipuolista ohjelmaa osana suosittua kaupunkifestivaalia. Ohjelma ilmoitetaan myöhemmin.

Kulttuurisuunnistus
Vapaa pääsy koko päivän klo 11–18. Tulossa syksyllä 2021.

Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23
avoinna ti–su 11–18
8 / 6 / 4 / 0 €, vapaa pääsy alle 24-vuotiaille ja perjantaisin kaikille.

 

Turvallista museokäyntiä!

Koronaviruksen vuoksi panostamme asiakkaiden sekä henkilökunnan turvallisuuteen.

Kiinnitämme erityishuomiota museotilojen puhtaanapitoon. Asiakaspalvelutiski on suojattu pleksilevyllä ja henkilökunnalla on suojavisiirit. Lattiatarrat muistuttavat asiakkaita turvaväleistä. Wc-tiloissa on mahdollista pestä kädet, lisäksi tarjolla on käsidesiä.

Tulethan museoon vain terveenä ja jäät kotiin, jos sinulla on koronavirukseen tai flunssaan liittyviä oireita. 

Pyrithän maksamaan sisäänpääsyn maksu- tai museokortilla.

Kaikkiin tapahtumiimme on ennakkoilmoittautuminen lyyti-lomakkeella, jonka linkki ilmoitetaan tapahtumasta tiedotettaessa. Yleisö- ja tilausopastusten enimmäisosallistujamäärä on 10 henkilöä ja luentojen 20. Suosittelemme kasvomaskien käyttämistä tapahtumissa.

Turvallista museokäyntiä!