Taidemuseon tapahtumat

Valon kaupunki taidemuseossa

Taidemuseossa tapahtuu Valon kaupungin 2018 aikaan. Kuva Hannu-Pekka Auraneva. 

Museon tapahtumakalenteri päivittyy ympäri vuoden. Tapahtumien ohjelma tarkentuu lähempänä ajankohtaa. Viime hetken muutoksista ilmoitetaan tällä verkkosivulla ja Facebookissa. Tapahtumiin on vapaa pääsy, ellei toisin mainita. Muutokset mahdollisia. 

Näyttelyiden avajaiset, taiteilijatapaamiset ja opastukset

Näyttelyiden avajaiset ovat mainio tilaisuus tutustua maksutta näyttelyyn ilta-aikaan ja tavata taiteilijoita henkilökohtaisesti. Avajaisiin on kaikilla vapaa pääsy. Näyttelyihin voi tutustua jo klo 17 alkaen ja avajaisohjelma alkaa usein klo 18 alkaen. Kutsuja avajaisiin ja tiedotteita tapahtumista voi tilata omaan sähköpostiin halutessaan, ilmoita halukkuudestasi osoitteeseen taidemuseo(at)jyvaskyla.fi

Avajaiset
to 26.9. klo 18–20, näyttelyyn voi tutustua jo klo 17 alkaen
Avajaiset Graphica Creativa – Hereafter
 

Opastukset

Yleisöopastus Graphica Creativa -näyttelyyn
pe 4.10. ja 29.11. klo 16.30, vapaa pääsy

Perjantaiporinat Kulttuuriluotsien seurassa
11.10., 25.10., 8.11. ja 22.11. klo 14–16
Kulttuuriluotsit porisevat kahvikupposen äärellä ja kutsuvat vertaisopastukselle ajankohtaiseen näyttelyyn.  
 

Luennot

Luennot liittyvät kansainväliseen taidegrafiikan Graphica Creativa -triennaaliin 27.9.–1.12.2019, joka järjestetään 15. kerran Jyväskylän taidemuseossa.

Kulttuurinen kestävyys ja tulevaisuus
to 14.11. klo 16.30–17.30
Katriina Siivonen, FT dosentti, varajohtaja ja yliopistonlehtori Turun yliopistosta on tulevaisuudentutkija ja etnologi.                       
Siivonen opettaa tulevaisuudentutkimusta ja kestävää kehitystä vastuualueenaan kulttuurinen kestävyys. Tällä hetkellä hän luennoi kansainvälisessä tulevaisuudentutkimuksen maisteriohjelmassa sekä Turun kauppakorkeakoulun suomenkielisissä maisteriohjelmissa. Siivonen tutkii ja tarkastelee kulttuurisen ja ekologisen kestävyyden rajapintoja. Toisena hänen tutkimuksen pääteemanaan on, miten kulttuuriperintö ja tulevaisuusperintö rakentavat tulevaisuutta. Luennolle vapaa pääsy.

Taidegrafiikan ja sen opetuksen tulevaisuus muuttuvassa maailmassa
to 28.11. klo 16.30–17.30

kuvataiteilija, professori Annu Vertanen, Taideyliopisto Helsinki
Annu Vertanen on taidegraafikko ja taiteen maisteri. Hän on opiskellut Kankaanpään taidekoulussa, Lahden Taideinstituutissa ja Aalto-yliopistossa. Vertanen on pitänyt näyttelyjä eri puolilla maailmaa ja Suomessa. Hän on opettanut Tukholman kuninkaallisessa taidekorkeakoulussa, Yhdysvalloissa Virginian ja Wyomingin yliopistoissa, Kuvataideakatemiassa sekä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa hän on hoitanut kuusivuotista taidegrafiikan professuuria vuodesta 2016. Luennolle vapaa pääsy.


Työpajat

Soiva vauvojen värikylpy
Perheen pienimmille suunnatussa moniaistisessa kuvataidekoulussa pienokaiset pääsevät ilmaisemaan itseään kuvallisesti luonnonväreillä. Tuokioihin liitetään musiikillisia elementtejä kuten lauluja, loruja sekä musiikin kuuntelua. Tapahtuma sopii koko perheelle, sisarukset voivat osallistua samaan pajaan. Työpajan kesto 45 min., max 10 lasta / paja, hinta 12 € / lapsi. Värikylvyn jälkeen voi piipahtaa näyttelyssä tai Taidetilassa tutkimassa valon, värin ja varjojen leikkiä. Ohjaajina Leena Pantsu ja Hannele Torniainen. Tulossa vuonna 2020.

Lämpöä ja lempeyttä shindo-työpaja
su 25.8., 6.10., 3.11. klo 15¬17.30

Rentoudutaan taiteen äärellä Lämpöä ja lempeyttä –työpajassa. Shindo on japanilainen rentoutusmenetelmä, joka sopii kaikille. Se on itsehoitoa yksin tai ryhmässä. Hiljentyminen ja rauhoittuminen auttavat havainnoimaan itseä ja kuulemaan omia tunteita ja ajatuksia. Menetelmän on todettu tukevan myös keskittymistä ja muita oppimisen taitoja. Työpajassa tehdään kuusi helppoa venytystä, jotka sopivat myös kotona tehtäviksi. Välillä nautitaan lämmintä teetä. Pukeudu lämpimästi kerroksittain joustaviin vaatteisiin ja sukkiin. Jumppamatot ja peitot talon puolesta. Työpajan hinta 30 € / kerta. Tiedustelut ja ilmoittautumiset ohjaaja Helena Ratiselle helena.ratinen(at)gmail.com tai tekstiviestillä 050 539 0103. 

Avoin paja perjantaisin
4.10.–29.11. klo 14–17, 3.krs

Avoin paja sopii kaikille kuvan tekemisestä kiinnostuneille – nuorille, opiskelijoille, lapsille, isovanhemmille tai koko perheelle. Ohjaaja paikalla innostamassa kokeiluihin. Voit kokeilla myös kuivaneulatyön tai monotypian tekemistä. Maksuton, ei ilmoittautumista.

Grafiikan työpajat lauantaisin
5.10., 26.10. ja 16.11. klo 13–16

Grafiikan työpajassa voit itse kokeilla taidegrafiikan tekemistä ohjaajan johdolla. Voit osallistua yhteen tai kaikkiin pajoihin, sillä joka kerralla perehdytään eri tekniikoihin. Pajat sopivat sekä vasta-alkajille että harrastajille. Lauantaipajoista ensimmäisessä 5.10. opiskellaan carborundumia, toisessa 26.10. kokeillaan kuivaneulatekniikkaa ja 16.11. tutustutaan kohopainoon. Mukaan mahtuu kerrallaan 12 henkilöä. Työpajan hinta 12 € sisältää ohjauksen ja materiaalit, pajan kesto on kolme tuntia. Alle 24-vuotiaille maksutta! Ohjaajana toimii Imatran taidekoulussa taidegrafiikkaan erikoistunut Maria Pihl. Työpajan yhteydessä voi tutustua Graphica Creativa -näyttelyyn. Ilmoittaudu mukaan linkin kautta  www.lyyti.fi/reg/Grafiikan_tyopaja_5118
 

Tapahtumat

Kulttuurisuunnistus
Vapaa pääsy koko päivän klo 11–18. Tulossa syksyllä 2020.

Valon kaupunki ja Tutkijoiden yö
Tulossa jälleen syksyllä 2020.

Senioripäivä
Osana Vanhustenviikkoa. Vapaa pääsy, ohjelma sopii kaikille! Tulossa syksyllä 2020.

Taideperjantai Arktisen upeeta pre heat
pe 25.10. klo 11.30–18

Live jazz-esityksiä ja norjalaisia lyhytelokuvia Arktisen upeeta -teemalla, tervetuloa nauttimaan ennakkoklubin tunnelmasta maksutta. Samana päivänä voit nauttia kahvit kulttuuriluotsien perjantaiporinoissa klo 14–16 ja tehdä taidetta avoimessa pajassa klo 14–17.
klo 11.30–12.20 ja 16.00–16.50 norjalaisia lyhytelokuvia, Taidetilassa
klo 12.30–14.30 DJ LWNMWR, DJ LWNMWR soittaa vaporwave -musiikkia vinyyliltä ja C-kaseteilta, Taidetilassa
klo 14.30–16 Queer Bodies -mediataidetta, keskustelua kehosta, seksuaalisuudesta ja tasa-arvosta. Toisen asteen opiskelijaryhmille tai yksittäisille opiskelijoille, ilmoittautuminen sirpa.turpeinen(at)jyvaskyla.fi, tiedote Queer Bodies https://urly.fi/1j99
klo 17.00–17.45 MÖÖ, live jazzia. Maija Holopainen & Ulla Laukkanen viulut, jouhikot, elektroniikat. Möö-ryhmä on esiintynyt useasti Euroopassa, nyt nähdään ensiesiintyminen Jyväskylässä! 

Taaperoiden taidepäivä
la 9.11. klo 10–14
Taaperot taidemuseoon! Taidepäivän aikana pääsee tekemään monotypia-taidegrafiikkaa ja saa luvan kanssa innostua laitteista sekä nappuloista Ihmeelliset kodinkoneet -työpajassa. Ohjelmassa myös taaperoiden drive-in leffa ja Vauvan vinkkeli -taidenäyttelyssä taapero-teoksen julkistus. Tapahtuma sopii koko perheelle! Yhteistyössä Taidepiilo taaperoille ry. Liput 5 €, perhelippu 16 €/4 hlö (yli 4 hlö perheet liput 4 € kpl). Liput taidemuseon lipunmyynnistä tapahtumapäivänä.

Väritreffit
la 30.11. klo 14–16.30
Tarkastellaan taideteoksia keskustellen uusien tuttavuuksien seurassa! Taiteesta keskusteleminen onnistuu kaikilta ja on virkistävää. Samalla tutustutaan muihin taiteen ystäviin ja voit saada kaverin tulevillekin taidenäyttelykäynneille. Tällä kertaa teemoina värit ja Graphica Creativa -grafiikkanäyttely. Aloitamme kahvituksella.  
Yhteistyössä Jyväskylän seurakunnan kanssa.

Joulunavaus, vapaa pääsy pe-su 22.–24.11. näyttelyihin 
pe 22.11. ohjelmassa
Taidemuseon jouluikkuna avautuu, toteutus taiteilija Jonna Suurhasko
klo 14–16 Perjantaiporinat – pyydä kulttuuriluotsi näyttelykierrokselle kansainväliseen grafiikkanäyttelyyn
klo 14–17 Avoin paja – valmistetaan joulukortteja eri menetelmin
Vapaa pääsy Graphica Creativa -näyttelyyn. 

Jouluinen taidebasaari
la–su 14.–15.12.2019 klo 11–18
Jouluinen taidebasaari tarjoaa paitsi rentoa tunnelmaa keskelle joulukiireitä, myös mahdollisuuden tavata kasvokkain paikallisia kuvataiteilijoita, kuvantekijöitä, taidekäsityöläisiä sekä musiikin ja kirjallisuuden toimijoita. Hanki pukinkonttiin taidetta, taidekäsitöitä, kortteja, koruja, kirjoja ja musiikkia. Tunnelmallisessa Kanelitanko -kahvilassa voi virkistyä leivonnaisten ja kahvin äärellä. Origamipaja su 15.12. klo 13–16 Taidetilassa, 3.krs.

 

Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23
avoinna ti–su 11–18
6 / 3 / 0 €, vapaa pääsy alle 24-vuotiaille ja perjantaisin kaikille.