Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

11.2.–7.5.2023

Tiina Pyykkisen yksityisnäyttelyssä on esillä taiteilijan uutta tuotantoa viimeisen viiden vuoden ajalta. Pyykkinen tutkii maalauksissaan erityisesti valoa ja väriä sekä näköhavaintoa. 

The Presence of Instability -näyttelyn kiiltäväpintaiset teokset heijastelevat ympäristöään ja näyttävät muuttuvan eri suunnista katsottaessa. Taiteilija on toteuttanut maalaukset kerroksellisesti ja niiden eri tasot tulevat näkyviksi tai häviävät tilanteesta riippuen. Teosten monivärinen pintakerros katoaa, kun ympäristön heijastus on tummaa ja vastaavasti näyttää erilaiselta vaaleassa valossa. Näyttelyssä tilakokemusta luo myös koko taidemuseon 3. kerroksen mittainen peiliseinä.

– Pyrin aktivoimaan katsojaa liikkumaan teosteni äärellä. Teokset piilottavat ja paljastavat asioita itsestään sekä tilanteesta, jossa ovat. Maalauksissani ei ole kontrolloitua yksityisen katsomisen mahdollisuutta, sillä niiden kuvatilaan voi ikään kuin astua sisään ja esimerkiksi rikkoa omalla peilikuvallaan toisen henkilön havaintokokemuksen, Pyykkinen kertoo.

Maalausten ensikatsomalta moniväriseltä näyttävän pintakerroksen on taiteilija toteuttanut usein vain yhdellä pigmentillä. Moniulotteiset ja muuttuvat väripinnat ovat tulosta hänen vuosien mittaisista materiaalitutkimuksistaan ja kokeiluista, jotka ovat johtaneet Pyykkisen valmistamaan itse käyttämänsä öljymaalit.

– Luon teosteni kautta tilanteen, jossa ympäristö ja siinä tapahtuvat muutokset tulevat osaksi teoksia. Hyödynnän eri aineiden ominaisuuksia ja rakennan muotoja, jotka tukevat tätä. Tavoitteeni on, että teokset muuttuvat valo-olosuhteiden, ajan ja liikkeen mukaan.

Pyykkisen viimeaikaisen teosten teemat liittyvät ajan käsitteeseen. Taiteilijaa kiinnostaa aika fysikaalisena ilmiönä, sekä kokemukseen liittyvänä, mielen sisäisenä asiana. Maalauksissa värikerrosten alla on näkymiä johonkin toiseen paikkaan ja aikaan.

– Teosteni kuva-aiheissa toistuvat viitteet paikkaan tai tilaan. Maalatut kuvakerrokset ovat aikatasoja, joiden välittämä kokemus jatkuvuudesta on kaaoksellinen. Läpinäkyvien maalikerrosten sekoittuessa toisiinsa selkeä kuva-aihe hämärtyy ja hajoaa. Ajattelen, että aika on muistia, joka koostuu menneisyyden jättämistä jäljistä. Muistiin tallentuneet tapahtumat ja mielikuvat ovat henkilökohtaisia sekä kollektiivisia ja ilmenevät tietoisena mutta myös piilotajuisena.  Ne kokemukset ja asiat, joita emme halua muistaa tai ajatella ovat kuin haamuina läsnä toiminnassamme ja ajatuksissamme. Nämä piilotetut tai unohdetut ”traumat” eivät katoa vaan siirtyvät ylisukupolvisesti, kehon muistiin tallentuneina.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Tiina Pyykkisen uusinta tuotantoa esittelevä kirja taiteilijatapaamisen yhteydessä 23.3. Julkaisua on tukenut Frame Fund Finland.
 

***

Tiina Pyykkinen
Saarijärveltä lähtöisin oleva kuvataiteilija Tiina Pyykkinen (s. 1983) on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2014. Hänet valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2017. Pyykkinen on työskennellyt useissa residensseissä, viimeisimpänä Jan van Eyck Academin residenssissä Hollannissa 2022. Pyykkisen teoksia on useissa suomalaisissa kokoelmissa, mm. Espoon modernin taiteen museon, Nykytaiteen museo Kiasman ja Wihurin säätiön kokoelmissa.

Pyykkinen on toteuttanut useita julkisia teoksia, joista viimeisimpänä Jyväskylässä teokset Kuokkalan kouluun vuonna 2019 ja Sairaala Novaan vuonna 2020.
 

Taiteilijahaastattelu:

Tiina Pyykkisen videohaastattelu You Tubessa:
https://www.youtube.com/watch?v=s2UBbO7mSFQ
ja Vimeossa
https://vimeo.com/819809990


Tapahtumia näyttelyssä:

Taiteilijatapaamiset 
to 9.3. klo 15.30–16.30
to 23.3. klo 15.30–16.15  
Aloitus keskikerroksesta, vapaa pääsy. 

Luennot
Miksi taiteilija luo?
to 9.3.2023 klo 16.30–17.30, Jyväskylän taidemuseo
YTT, filosofi Jussi Saarinen 
Luentoa voi seurata suorana myös taidemuseon Youtube-kanavalta.

Miten havaitsemme taideteoksia? 
to 23.3.2023 klo 16.30–17.30, Jyväskylän pääkirjasto, Unonsali
Neurotieteilijä, tieteen akateemikko Riitta Hari
Luentoa voi seurata suorana myös taidemuseon Youtube-kanavalta.

 

Asiasanat:  
taidenäyttely
nykytaide
taidemuseo
Jyväaskylän taidemuseo