Hyppää pääsisältöön
Kuva
Valokuva kallioiden ympäröimästä purosta, kuvan keskellä tummiin pukeutunut nainen katsoo kohti. Kuva Elina Brotherus
Pääsisältö

27.10.2023–4.2.2024

"Etsin, teen, löydän – ja otan kuvia. En puutu tilaan, mutta ihmisen läsnäolo herättää sen." – Elina Brotherus

Kansainvälisesti tunnettu valokuvataiteilija Elina Brotherus tuli tunnetuksi varhaisilla omaelämäkerrallisilla teoksillaan. Sittemmin hän on taiteessaan käynyt vuoropuhelua taidehistorian, arkkitehtuurin ja maiseman kanssa.

Jyväskylässä hän esittäytyy temaattisessa Tila – Aika – Liike näyttelykokonaisuudessa, joka on taiteilijan teosten tähän asti laajin esittely Suomessa.  Jyväskylän taidemuseon Aika -näyttelyssä on esillä arvostetun taiteilijan tuotantoa neljältä vuosikymmeneltä, ja valokuvan lisäksi esillä on Brotheruksen videoteoksia.

Sarjallisesti työskentelevä Brotherus esiintyy useimmissa teoksissaan itse, mutta vain harvoin omana itsenään. Ihmishahmo luo teoksiin niiden hienoviritteisen tunnelman ja asettaa mittakaavan muille kuva-aiheille. Kuvien hahmo voi toimia sommitelmallisena elementtinä maisemassa tai viitata historiaan tai nykypäivään – sekä todelliseen että kuviteltuun.

Elina Brotheruksen kansainvälinen ura alkoi 25 vuotta sitten sarjalla Suites Francaises (1999). Ranskassa toteutettuun kuvasarjaan kiteytyi tunnelmia uudessa ympäristössä elämisestä, uuteen kulttuuriin ja kieleen sopeutumisesta. Sarjan omaleimainen kuvajälki siivitti taiteilijan uran nousua. 

Seuraavissa teossarjoissaan Brotherus tutki taidehistoriallisia aiheita valokuvan keinoin, maisemaa sekä taiteilijan ja mallin suhdetta. Vuoden 2016 Prix Elysée -ehdokkuuden myötä Brotherus alkoi käyttää uusien teostensa pohjana ohjeita, joita olivat 1960–70-luvuilla julkaisseet muun muassa Fluxus-taiteilijat ja amerikkalainen käsitetaiteilija John Baldessari. Sarjan teokset ovat yhtä aikaa riemastuttavia, vakavia ja absurdeja. 

Viime vuosina Brotherus on kuvannut useissa tunnetuissa arkkitehtuurikohteissa. Kohteita yhdistää se, että ne on rakennettu alun perin yksityiskodeiksi. Kuvissa esiintyvä naishenkilö kutkuttaa katsojaa rakentamaan kertomusta. Keitä nämä naiset ovat? Mitä aikakautta he edustavat? Kuvitteellisen hahmon kautta meille avautuu uudenlainen näkymä ikonisiin rakennuksiin. Nykytaiteilijan katseen kautta arkkitehtoninen kulttuuriperintö tulee näkyväksi uusille yleisöille. Brotherus herättää keskustelua hyvin suunniteltujen ja esteettisesti kunnianhimoisten tilojen merkityksestä ihmisen arkeen ja hyvinvointiin.

Näyttelykokonaisuuden Tila-näyttely esittelee Brotheruksen uusimpia Alvar Aallon rakennuksissa kuvattuja teoksia Aalto2-museokeskuksessa. Galleria Ratamossa esillä olevan näyttelyn teemana on liike. 

Elina Brotherus

Elina Brotherus (s. 1972) työskentelee valokuvauksen ja liikkuvan kuvan parissa. Brotherus asuu ja työskentelee Helsingissä ja Avallonissa, Ranskassa. Hän on suorittanut taiteen maisterin (TM) tutkinnon valokuvataiteen koulutusohjelmassa vuonna 2000.

Brotheruksen teoksia on ollut esillä lukuisissa kansainvälisissä näyttelyissä mm. Pompidou-keskuksessa Pariisissa. Hänen teoksiaan on monissa tunnetuissa kokoelmissa, kuten Pompidou-keskuksessa, Louisianan modernin taiteen museossa Tanskassa, Serlachius-museoissa Mänttä-Vilppulassa, LACMA:ssa Los Angelesissa ja Tangen-kokoelmassa Kunstsilossa, Kristiansandissa. 

Alasivu
Kuva
Valokuva kallioiden ympäröimästä purosta, kuvan keskellä tummiin pukeutunut nainen katsoo kohti. Kuva Elina Brotherus

Elina Brotherus, Tombeau Imaginaire 19, 2019, Heinon taidesäätiö.

Näyttely on avoinna 4.2.2024 saakka ti–su klo 11–18.

 

Elina Brotheruksen taiteilijahaastattelu (pdf):

Tapahtumia näyttelyssä:

Taiteilijatapaaminen
Pe 26.1.2024 klo 16.30
Taiteilijatapaamisessa Elina Brotherus kertoo työskentelystään. Tapaamisessa yleisön on mahdollista myös esittää kysymyksiä taiteilijalle.

Yleisöopastukset
To 11.1.2024 klo 16.30 
Intendentti Teija Lammi esittelee näyttelyn,
pääsymaksun hinnalla.

Lisätietoja tapahtumista:
Taidemuseo tapahtumat