Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

21.1.–8.5.2022

Petri Ala-Maunus (s. 1970) tunnetaan maisemamaalauksistaan, jotka muistuttavat ensinäkemältä 1800-luvun romanttisia luontokuvauksia, mutta joiden jylhät näkymät ovat kasvaneet todellisuutta mahtavammiksi ja vaikuttavammiksi. Teokset näyttävät valokuvamaisilta tarkkoine yksityiskohtineen, toisinaan niiden väriskaala on kuin kuvankäsittelyohjelmalla rajattu niukasti kolmeen-neljään sävyyn, joskus jopa pelkkään mustavalkoiseen.

Maalausten koskemattomassa, paratiisinomaisessa luonnossa ei löydy ihmistä tai tämän aikaansaamaa kädenjälkeä. Osaan teoksista Ala-Maunus lisää kuitenkin illuusion särkeviä valumia, maalaamatonta pintaa ja kokonaisuudesta räikeästi erottuvia värialueita luonnonvoimien ja dramaattisten pinnanmuotojen saadessa päähuomion. Taiteilijan teoksiinsa vangitsema übernatur (yliluonto) viittaa kuvitteelliseen maisemaan ennen tai jälkeen ihmisen vaikutuspiirin, joko aivan aikojen alussa tai viimeisen tuhon äärellä.

Visuaalista innoitusta Ala-Maunuksen maisemille ovat tarjonneet 1800-luvun saksalainen ja pohjoisamerikkalainen maisemamaalaustaide, sekä monenkirjavat populaarikulttuurin lähteet metallimusiikille tyypillisestä levynkansitaiteesta New Age -henkisiin utopiakuvituksiin. 

Näyttely sisältää taiteilijan uusimman tuotannon lisäksi teoksia takautuvasti noin kymmenen vuoden ajalta julkisista kokoelmista ja yksityiskodeista. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Salon taidemuseon kanssa.


*
Petri Ala-Maunus on tämän hetken tunnetuimpia suomalaisia taidemaalareita. Hänen teoksiaan on useissa taidekokoelmissa Suomessa ja ulkomailla. Hän on myös ensimmäinen elossa oleva taiteilija, joka sai teoksensa esille Ateneumin klassikkosaliin, kun Eero Järnefeltin Kaski (1893) lähti vuonna 2017 kiertämään Suomea. Teoksessaan Vaara-Suomi (2017) Ala-Maunus visioi, miltä Kasken maisema näyttää tuhannen vuoden päästä.

Näyttelyn yhteydessä on saatavana yli 100-sivuinen, runsaasti kuvitettu julkaisu Petri Ala-Maunuksesta Salon taidemuseon ja Jyväskylän taidemuseon toimittamana. 

Facebook-live taiteilijatapaaminen
Petri Ala-Maunuksen kanssa
perjantaina 21.1. klo 10.30.

https://www.facebook.com/events/2115208651990741/

Voit seurata livelähetystä tai katsoa tallenteen jälkikäteen Jyväskylän taidemuseon Facebook-sivulla.