Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kuvassa pelihahmoja  The Legend of Zelda-pelisarjasta. Kuva JuhQ
Pääsisältö

1.2. - 8.5.2022 taidetila Ilmiössä

Jyväskylän yliopiston, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän taidemuseon kanssa yhteistyössä tehty näyttely esittelee kävijälleen videopelitaiteen eri osa-alueita Jyväskylän taidemuseossa. 
Jyväskylän taidemuseossa nähdään 28.1.2022 alkaen Kokemuspisteitä – videopelien taidetta -näyttely. Näyttely on koottu yhteistyössä Jyväskylän yliopiston, Jyväskylän taidemuseon ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa.

Lähtöajatus näyttelyn toteutukselle syntyi taidemuseossa 21.1. - 8.5.2022 nähtävästä Petri Ala-Maunuksen taidenäyttelystä. “Ala-Maunuksen työt muistuttavat open world -pelien fantasiamaailmoja, joista puuttuvat hahmot. Teokset toimivat näyttelyn ensimmäisinä ideapapereina,” kertoo museolehtori Sirpa Turpeinen.

Sisällön ja suunnittelutyön takana on Jyväskylän yliopiston kulttuurintutkimuksen, musiikkitieteen ja taidehistorian opiskelijoista koostuva Bittiapollon-opiskelijaryhmä. Opiskelijaryhmän keskuudesta valittu tuottaja Soli Perttu kertoo, että ensimmäisten ideoiden jälkeen ryhmässä lähdettiin liikkeelle siitä, mitä kaikkea pelitaide käsittää. “Pohdiskelimme jokainen omaa kokemustamme ja näkemystämme siihen, millä tavoin taide on peleissä koettavissa ja mitä erilaisia osa-alueita pelien taiteeseen liittyy.” 

Näyttelyssä esitellään videopelitaiteen kannalta keskeisiä teemoja ja ilmiöitä. Sisällössä paneudutaan esimerkiksi pelien tekemisessä syntyvään taiteeseen, fanitaiteeseen ja pelaajakokemukseen. Yhtenä teemana on perinteisempien taidemuotojen ja videopelitaiteen välinen suhde. Pelitaiteen läänintaiteilija Jaakko Kemppainen vertaakin digitaalisia pelejä teatterin lavastukseen tai musiikin orkesteriin, mutta hänen mukaansa taiteen peleihin tekee lopulta pelaaja. Myös Kemppaisen haastattelu on näyttelyssä nähtävillä. 

Näyttelyä varten on luotu täysin uusia sovelluksia. Jyväskylän ammattikorkeakoulun pelisuunnittelun opiskelijat ovat luoneet näyttelyyn uniikin virtual reality -kokemuksen, jossa kävijä pääsee seikkailemaan taianomaisessa maailmassa VR-lasien avulla. “Opiskelijat tarvitsevat työkokemusta sekä mahdollisuuksia kehittää itseään ja tuottaa pelejä. Tämä oli juuri sitä! Projekti antoi mahdollisuuden kokeilla uutta ja haastaa samalla itseä VR-teknologian saralla,” kertoo pelisuunnittelun opiskelija Juho Harju.

Näyttelyn nimen taustalla on monelle videopelien pelaajalle tutut XP:t tai experience pointit, jotka suomentuvat vapaasti kokemuspisteiksi. Videopeleissä pelaaja voi saada pisteitä esimerkiksi pelihahmonsa kehittymisestä tai uuden haasteen ratkaisemisesta.

Näyttelyssä pääset myös kokeilemaan oman pelihahmon tekemistä, pelaamaan videopelejä ja tutustumaan erilaisiin pelitaiteen ilmiöihin niin videoiden kuin kuvien kautta.

Pelihahmoja pelistä The Legend of Zelda
JuhQ_TheLegendOfZelda35thAnniversary.jpg

Fanitaidetta. JuhQ. The Legend of Zelda 35th Anniversary, digitaalinen maalaus

Jyväskylän nuorisopalvelut järjesti Veturitalleilla Minecraft-leirin syyslomalla 2021. Leirin tavoitteena oli törmäyttää pelikasvatus ja osallisuuskasvatus toisiinsa ja sen  avulla haluttiin järjestää nuorille mahdollisuus tulla kuulluksi ja tuoda omia näkemyksiään esille heille tutussa toimintaympäristössä, Minecraftissa. Minecraftin monipuolisuus ja muokattavuus mahdollisti nuorille mahdollisuuden tuoda oma taiteellinen visio esille 3D-ympäristössä ja esitellä niitä Jyväskylän kaupungin työntekijöille.

Jyväskylän nuorisopalvelut on osallistunut näyttelyyn tuomalla Ilmiöön Minecraf-leirillä syntyneitä suunnitelmia videoina, pelikonsolin ja pari pelattavaa peliä.

Kuva
Pelaava lohikäärme

Heini Koskinen, Bittiapollon: The Playing Dragon

Näyttelyn nettisivut tästä

Katso miten näyttely tehtiin video

Lisätietoja näyttelystä ja projektista:

Soli Perttu, Bittiapollon 
tuottaja 
[email protected]
050 5117975

Juho Harju, Jamkin opiskelijaryhmä
tuottaja
[email protected]
050 4629731

Sirpa Turpeinen, Jyväskylän taidemuseo 
museolehtori 
[email protected]
050 42 0591

 

Asiasanat:  
Jyväskylän taidemuseo