Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

Jyväskylän taidemuseon Holvi
3.6.–6.9.2020


Pekka Luukkola liikkuu vahvatunnelmaisissa valokuvissaan meren ja järvien rannoilla. Hämärän hetkellä otetuissa sinisävyisissä valokuvissa loistaa tuli, ja järvenselällä liikkunut ihminen on kuvissa läsnä kameran tallentamana jälkenä. Kuvat rauhoittavat katsojan pohtimaan ajan kulua ja luonnon merkitystä ihmiselle.


”Kaikki kuvani on otettu Suomessa ja teoriassa ne olisi voitu kuvata lähes milloin vain. Olemme olleet näillä seuduin kymmenentuhatta vuotta, mutta kuitenkin kallioperä ja perusmaisema on monilta osin pysynyt samana paikoissa, joissa emme ole vielä siihen kajonneet. Haluan myös pysäyttää katsojan nykyelämän kiireestä hetkeksi miettimään maisemiemme arvoa sekä juuriamme: aavan veden äärellä horisonttia ja yötaivasta ihmetelleitä esi-isiämme.”


Luukkolan teokset ovat luonnon, tieteen ja taiteen yhdistelmiä, joissa kuvitteellisuus ja todellisuus yhtyvät. Kuvien taustalla on usein pitkä suunnitteluprosessi esivalmisteluineen. Luukkola kuvaa suurikokoiselle laakafilmille perinteisin menetelmin, kuva syntyy pitkän valotuksen aikana tallentaen ihmissilmälle näkymättömän tapahtuman.


Luukkola on kuvausmatkoillaan matkustanut 170 000 kilometriä ympäri Suomea. Keskisuomalaista maisemaa hän on kuvannut mm. Saarijärvellä ja Kuhmoisissa. Uusimmissa teoksissaan Luukkola suuntaa katseensa ilmaan, linnun siipien lentoliikkeeseen ja vielä kauemmas linnunradalle. Vaikuttava Sense of time -video kuvaa tähtitaivaan ja maiseman välistä suhdetta ja liikkeitä yhden yön aikana.


Pekka Luukkola (s.1968) on helsinkiläinen valokuvaaja, taiteilija ja kirjantekijä. Hän on väitellyt tohtoriksi Aalto-yliopistosta aiheenaan valokuvan laatu ja hänen teoksiaan on huomioitu mm. Fotofinlandia-, Ars Fennica- ja Vuoden kirjavalio -kilpailuissa. Luukkolan teoksia on muun muassa Suomen valtion taidekokoelmassa sekä Helsingin, Tampereen, Hämeenlinnan, Jyväskylän ja Salon taidemuseoissa sekä monissa yksityiskokoelmissa Suomessa ja ulkomailla.

Näyttelyopastukset
Pe 14.8. klo 16.30
Pe 28.8. klo 16.30

Taiteilijatapaaminen
Su 6.9. klo 16–17

Lataa näyttelyesite tästä: