Raimo Reinikainen jälkiä, katkelmia
11.12.2009 - 21.2.2010 Holvi
Raimo Reinikaisen (s. 1939) juhlanäyttely esittelee kirjoittavan kuvataiteilijan, joka on yli 40 vuotta kestäneen taiteellisen työskentelynsä aikana kehittänyt omaperäisen ilmaisun huippuunsa. Hänessä yhdistyy filosofi ja taitava käsityöläinen, joka hallitsee monet kuvataiteen tekniikat ja materiaalit. Näyttelyssä on esillä yhteensä 71 teosta vuodesta 1967 alkaen aina uusimpiin teoksiin vuodelta 2009. Juhlanäyttelyn ovat tuottaneet Hyvinkään ja Jyväskylän taidemuseot. Näyttely oli esillä Hyvinkään taidemuseossa 23.10.-29.11.
Raimo Reinikainen on asunut perheineen Multialla Keski-Suomessa vuodesta 1983 lähtien. Sitä ennen syntyperäinen helsinkiläinen asui ja työskenteli Hyvinkäällä Solbonkatu 5 taiteilijatalossa viitisentoista vuotta. Reinikainen on jo varhain kiinnostunut kuvataiteen lisäksi eri kulttuureista, myyteistä ja kansantaiteesta sekä erityisesti kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta. Hän on toiminut kuvataidearvostelijana ja kirjoittanut kulttuurista useisiin lehtiin ja julkaisuihin. Hänen mietelmiään on julkaistu myös kirjana (Merkintöjä 1999). Sanan ja kuvan vuorovaikutus toteutuu sekä hänen taiteessaan että kirjallisessa tuotannossa kuten aforismeissa ja runoissa. Muun muassa Baudelaire, Poe, Lagerlöf tai muinaiset kiinalaiset runoilijat ovat antaneet sysäyksiä hänen kuviensa kieleen ja sisältöön.
"Minä haluan että työni on luonnollisen vaatimatonta. Juuri se on vaativaa." Reinikaisen taide on usein intiimiä ja pidättyväistä, mutta hyvin tiivistä ilmaisussaan. Hänen taiteensa taustalla on levollinen ja mietiskelevä asenne. Maalausten ja piirustusten rytmi hengittää vapaasti ja kevyesti. Teosten tunnelmia leimaa maagisuus, arkaaisuus ja viattomuus Paul Kleen tai Hugo Simbergin hengessä. Hänen taiteessaan älyllinen ja käsitteellinen taso lomittuu aistilliseen tai alkukantaiseen kiehtovalla tavalla.
Näyttelyyn liittyy julkaisu, jossa Raimo Reinikaisen taiteilijaystävä Inari Krohn kirjoittaa esseemuodossa kymmenestä teoksesta oivaltavia tulkintoja.
Teksti: Raisa Laurila-Hakulinen
Jyväskylän näyttelyssä teosten järjestys on väljän kronologinen. Alakerran aulan teokset ovat yhtä lukuunottamatta ajalta, jolloin Reinikainen asui Helsingissä. Kuusi niistä oli esillä viereisessä pankkihuoneistossa Jyväskylän Kesän näyttelyssä vuonna 1967. Keskikerroksen teokset ovat pääosin syntyneet Hyvinkään työhuoneella ja yläkerran Multian Väätäiskylässä. Ripustus syntyi taiteilijan ja kollega Tuomo Blomqvistin yhteistyönä.
Teehetki taiteilijan kanssa pe 8.1. ja 12.2. klo 16.30-17.30