Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

17.9.2021–9.1.2022

Yrjö Saarinen (1899–1958) tunnetaan räiskyvänä ekspressionistina ja rohkeana koloristina. Hän sekä ihastutti että närkästytti taideyleisöä ja kriitikoita 1930–1950-luvulla. Näyttely esittelee Saarisen keskeisimmät teokset ja valottaa taiteilijan omaleimaista värien käyttöä. 

Saarinen rakasti värejä. Hänen omaperäinen tapansa käyttää sävyjä tulee esille erityisesti 1940-luvun tuotannossa. Maalauksissa kivien pinta hehkuu vaaleanpunaisena, iho vihertää ja violetit ja oranssit hevoset kirmaavat. Hän pyrki taiteessaan ilmaisuun, johon liittyivät subjektiivisesti valitut, epärealistiset värit, vimmaiset siveltimen vedot ja voimakkaat muodot sekä myönteinen elämänasenne. 

Saarinen syntyi Jyväskylässä, Taulumäellä ja muutti Hyvinkäälle vuonna 1929. Itseoppineen taiteilijan tuotteliain kausi osuu 1940-lukuun. Hän ei kuitenkaan unohtanut Jyväskylän seutua, jossa hän tapasi ystäviään ja maalasi vuosittain pari kuukautta, jopa puolikin vuotta aina sairastumiseensa eli vuoteen 1951 saakka. Yksi hänen lempiaiheistaan oli Jyväskylän Tourujoki.

Osana näyttelyä nähdään myös nykytaidetta, kun keskustelukumppaneiksi Saarisen taiteelle asettuvat Emmi Kallion, Teemu Mäen, Jukka Korkeilan ja Ulla Virran teokset. Nykytaiteen teokset jatkavat näyttelyn väriteemaa tähän päivään ja avaavat uusia ja mielenkiintoisia näkökulmia väriin ja näyttelyn teemoihin. Lisäksi esillä on Mikko Auerniityn ja Juho Yläjärven Tourujoki-video.

Yrjö Saarisen persoonaan ja tuotantoon tutustutaan museon galleriatilan seinille heijastetussa digitaalisessa installaatiossa. Esitys rakentuu näyttelijä Teuvo Ahokkaan käsikirjoittamasta roolista Yrjö Saarisena, vanhoista valokuvista, teoskuvista sekä äänimaailmasta. Kokonaisuus on Hyvinkään taidemuseon tuottama ja toteutuksesta vastaa ääni- ja valosuunnittelija Kimmo Karjunen. 

Laajasti Yrjö Saarisen elämästä, värien käytöstä ja merkityksestä Suomen kuvataidekentällä kerrotaan näyttelyn verkkojulkaisussa: www.yrjosaarinen.varinakyja.fi Lisäksi sivustolla on tietoa värien havaitsemisesta ja väriteorioista. 

Näyttelyssä on esillä Yrjö Saarisen teoksia Jyväskylän kaupungin taidekokoelmasta, Hyvinkään taidemuseon Sonckin kokoelmasta, Ateneumin taidemuseosta, HAM Helsingin taidemuseosta, Taidekoti Kirpilästä, Keski-Suomen museosta ja Saarijärven museosta sekä yksityiskokoelmista.

Näyttelyn värisuunnittelun on toteuttanut kuvataiteilija Pertti Karjalainen. Näyttelyn yhteistyökumppanina ovat Hyvinkään taidemuseo ja Pro Av Saarikko Oy. 

Taidetila Ilmiössä on esillä Värioppia-näyttely, jossa saa tietoa ja voi tehdä havaintoja väreistä ja niiden käyttäytymisestä. Lisäksi esillä on Pink Twinsin videoteos Miracle ja Keski-Palokan koulun 4. luokan oppilaiden fluorisoivia teoksia.  

Näyttely on osa Jyväskylän kaupungin kulttuuritoimijoiden yhteistä VÄRI-teemavuotta. Monipuolisesta kulttuuritarjonnasta löytyy näyttelyiden lisäksi myös musiikkiesityksiä, lasten tapahtumia ja väriaiheisia luentoja ja työpajoja pitkin syksyä 2021.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Yrjö Saarinen, Tourujoki, 1945. Jyväskylän kaupungin taidekokoelma. Kuva Hannu-Pekka Auraneva

Verkkojulkaisu

www.yrjosaarinen.varinakyja.fi

Värinäkyjä podcast

Värinäkyjä -näyttelyn taiteilijatapaamisessa 20.11.2021 Emmi Kallio, Jukka Korkeila, Teemu Mäki ja Ulla Virta keskustelevat väreistä ja Yrjö Saarisesta. Keskustelua johdattelee kuvataiteilija, kuraattori Anna Ruth.
Värinäkyjä podcast

Teosesittelyt Jyväskylän kaupungin taidekokoelmasta (You Tube)

Yrjö Saarinen, Huhtikuun ilta, 1945
Yrjö Saarinen, Tourujoki, 1945
Yrjö Saarinen, Kukkia kuistilla, 1946

Tapahtumia näyttelyssä:

Avajaispäivä perjantai 17.9.
Näyttely avoinna avajaispäivänä klo 11–18, vapaa pääsy.
Facebook-live klo 12. Kuvataiteilija Pertti Karjalainen ja tutkija Seija Heinänen keskustelevat näyttelyssä Saarisen väreistä ja hänen merkityksestään Keski-Suomessa.
Tallenne keskustelusta: https://www.youtube.com/watch?v=goJDvzhbXXM

Opastukset
pe 8.10. klo 13–14 näyttelyopastus Yrjö Saarisen näyttelyyn, FT Seija Heinänen
pe 26.11. klo 16.30 näyttelyopastus Yrjö Saarisen näyttelyyn, FT Seija Heinänen

Luennot
”Väri merkitsee minulle elämää”
to 21.10. klo 16.30, kävelyluento, Jyväskylän taidemuseo
Jyväskylän taidemuseon tutkija, FT Seija Heinänen kertoo Yrjö Saarisen taiteesta. 

Väri nykytaiteessa
to 11.11. klo 16.30, Keski-Suomen museon auditorio 
Taidemaalari (TaM), väritutkija Harald Arnkil luennoi väreistä nykytaiteilijoiden työprosesseissa.

Esitykset
Maalarin virsi – museodraama Yrjö Saarisesta
pe 1.10., la 9.10. ja su 21.11. klo 13–14
Näyttelijä Teuvo Ahokas eläytyy taiteilija Yrjö Saarisen elämään käsikirjoittamassaan monologiesityksessä.  40 min., vapaa pääsy        

Taiteilijatapaaminen
Taiteilijatapaaminen Emmi Kallio, Jukka Korkeila, Teemu Mäki ja Ulla Virta
la 20.11. klo 14.00 
 

Asiasanat:  
Jyväskylän taidemuseo
kuvataide
maalaus