Hyppää pääsisältöön
Kuva
Nauravat naiset tekemässä rivissä taidetta
Pääsisältö

Värikkäät vuodet -näyttely taidetila Ilmiössä juhlistaa 15-vuotiasta Leidit ryhmää, ja sen toimintaa. Vertaisryhmän jäseniä ovat Liisa Kirveskangas, Totti Lundstedt, Sirkka Lyytikäinen, Ilse Saares ja Maisa Ulvinen. He ovat valikoineet teokset näyttelyyn, ja haluavat niiden kautta tuoda esiin niin vertaisryhmän kuin taiteen hyvinvointivaikutuksia näyttelyssä kävijöille.
Leidien yhteinen toiminta on alkanut Jyväskylän taidemuseon vuoden 2006 Taidetta pitkään ikään -projektista. Ryhmän alkuperäisistä jäsenistä on edelleen mukana kolme Ilse, Liisa ja Maisa. Totti ja Sirkka tulivat mukaan hiukan myöhemmin. Aktiivisen ja viikoittaisen taidetoiminnan mahdollisti taidemuseo antamalla työpajatilan Leidien käyttöön kerran viikossa. Tämän myötä ryhmä on voinut tavata säännöllisesti.

Taide hellii mieltä ja siskot sielua
Uusin juhlanäyttely kuvastaa vertaistoiminnan tärkeyttä ja tuo esiin ryhmän taiteellista kehitystä sekä yhteistä tekemistä. Leidit ovat vuosien varrella pitäneet useita näyttelyitä, tehneet omia taidekirjoja, kirjoittaneet runoja ja pitäneet maalauspajoja vanhainkodeissa ja laitoksissa. Uusimmassa näyttelyssä vanhemmat ja tuoreet teokset ovat rinnakkain ilmentämässä toiminnan monimuotoisuutta vuosien varrella.

Näyttelyssä on esillä myös Helena Minkkilän toteuttama video Leideistä. Yleensä maalaussessiot alkavat kahvittelulla ja kuulumisten vaihtamisella. Sitten otetaan esiin tiskiharjat, sudit, haarukat ja pankkikortit. Maalaamisessa on alitajunnalla ja sattumalla suuri merkitys. Esittäviä kuva-aiheita löytyy usein vasta lopputulosta yhteisesti tarkastelemalla. Vaikka Leidien tapaamisissa nauru raikuu, joskus tuotokset saavat tummiakin sävyjä kuten Liisa Kirveskankaan runossa Luopuminen. Ilse Saares lukee runon videolla.

Näyttelyprojektiin on osallistunut myös Jyväskylän yliopistossa kirjallisuutta opiskeleva Sara Mallat, joka on haastatellut Leidejä ryhmän toiminnasta. Vastauksissa korostui jäsenten välinen ystävyys ja säännöllinen kanssakäyminen myös maalaussessioiden välillä:

Ryhmä on niin kiinteä ja turvallinen sinne voi tulla suruineen iloineen. Aina saa tukea ja ymmärrystä kaikissa elämäntilanteissa. Voi maalata murheet pois.” 
”Ryhmässä on monenlaisia osaajia, joilta oppii uusia asioita. Se tuo mielenkiintoa elämään.” 
”Ryhmä tukee jäseniään sekä fyysisesti että henkisesti. Kaikenlainen keskinäinen auttaminen on jatkuvaa ja luontevaa. Yhteydenpito on lähes päivittäistä.” 
”Meistä on tullut toisillemme auttajia, tukijoita, yhdessä iloitsijoita ja lohduttajia niin arkiaskareissa kuin vaikeissa elämän tilanteissa.”


Myös taiteen merkityksestä Leidit ovat samaa mieltä.
Taide on tärkeä mielen hyvinvointiin. Kun katselee töitään, niin mustaa ja murheellista tulee välillä ja sen voi sijoittaa elämäntilanteeseen. Tosin myös päinvastoin. ” 
”Tämän kautta olen oppinut näkemään laajemmin maailmaa ympärilläni. Se tuo avaruutta ajatteluun. Maalaamiseen "vajoaa”. Hyväksyvä henki tarjoaa tilaisuuden unohtaa sen hetken vaikeudet.” 
”Taiteesta nauttiminen muodossa tai toisessa on aina kuulunut elämän välttämättömyyksiin. Silloin tällöin on joku taideteos herätellyt tai jopa muuttanut ajatusteni suuntaa.  Leidien kanssa työskentely on suoranaista terapiaa. Estoton värien kanssa leikkiminen vapauttaa ja hoitaa mieltä. Ikääntyessä ihminen tarvitsee jaksaakseen paljon myönteisiä kokemuksia. Ryhmässämme myös ilo ja nauru hoitavat ja kohottavat elämän laatua.”
 

Leidit maalaavat taidemuseossa noin kerran viikossa. Kuva Hanne Laitinen. 

Helena Minkkilän videolla Leidit kertovat ajatuksiaan ryhmästä ja mitä toiminta on heille merkinnyt. Katso video tästä.

Linkki Sara Mallaan artikkeliin taiteen ja mielenterveyden yhteyksistä. 

 

Asiasanat:  
Jyväskylän taidemuseo