Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

Näyttelyssä on esillä kaksi teosta:

Nummer dertien, effugio C / Numero 13, effugio C
You’re always only half a day way / Olet aina puolen päivämatkan päässä
Kesto 12 tuntia, HD-video, Hassi, Suomi, 2011

Teoksessa Guido van der Werve alkaa juosta Jämsän Hassin kylässä sijaitsevan kotitalonsa ympäri kello 23. Kun juokseminen päättyy seuraavana aamuna kello 11, on matkaa kertynyt noin sata kilometriä – 2,5 maratonin verran. Guido van der Werve innostui urheilusta 2009 ja seuraavana vuonna hän muutti New Yorkista Suomeen. Juoksemisesta ja triathlonista tuli niin merkittävä osa hänen elämäänsä (siis käytännössä hänen elämänsä), että ne näkyvät hänen taiteellisessa työskentelyssään. Teos numero 13 koostuu kolmesta osasta, joista esillä oleva effugio C on viimeinen.

Nummer negen / Numero yhdeksän
The day I didn’t turn with the world / Päivä jolloin en kääntynyt maailman mukana
Kesto 8’40”, time-lapse -valokuvista HD-video, pohjoisnapa, 2007

Guido van der Werve matkusti maantieteelliselle pohjoisnavalle ollakseen kääntymättä maailman mukana yhden päivän ajan. Hän seisoi pohjoisnavalla ja seuraten oman varjonsa kulkua kääntyi vastapäivään maapallon pyöriessä jalkojen alla myötäpäivään. Teos toimi lähtölaukauksena hänen sävellystyölleen, sillä aikaisemmin hän käytti muiden sävellyksiä, mutta tähän hän sävelsi musiikin itse.


Guido van der Werve on syntynyt Hollannin Papendrechtissä vuonna 1977. Hän asuu ja työskentelee Amsterdamissa, Berliinissä ja Jämsässä. Hän opiskeli teollista muotoilua, arkeologiaa, sävellystä sekä Venäjän kieltä ja kirjallisuutta eri yliopistoissa Hollannissa kunnes 2000 alkoi tehdä videoperformansseja. Taiteellinen työskentely on laajentunut elokuviin, videoteoksiin ja taidekirjoihin, jotka hän on nimennyt kronologisessa järjestyksessä kahdesta viiteentoista.

Viime aikoina hänen teoksiaan on ollut esillä yksityisnäyttelyissä New Yorkin Modernin taiteen museossa, the High Linella New Yorkissa; Fondazione Giulianissa Roomassa ja de Hallen Haarlem -museossa Hollannissa. Van der Werven viimeisin teos, Nummer veertien, home voitti vuoden 2013 Golden Calf -palkinnon Amsterdamissa parhaana lyhytelokuvana. Teokseen liittyvä performanssi Requiem, home, on esitetty useita kertoja, mm. New Yorkissa, Moskovassa ja Roomassa. Van der Werve osallistuu vuosittain New Yorkissa järjestettävälle Performa-festivaalille teoksellaan Annual Running to Rachmaninoff Run. Hänen viime vuonna esittämänsä performanssi oli järjestyksessään viides.

Artist Statement: Hallitakseen lukemattoman määrän siirtoja ja niiden variaatioita shakkipelissä, mestari on kehittänyt eräänlaisen vaiston, joka pohjautuu kokemukseen asetelmallisista kokonaisuuksista. Sen sijaan, että yrittäisi laskea lukemattomia siirtoja ja niiden mahdollisia seuraamuksia, hän tarkkailee pelilautaa ja tekee siirtonsa sen perusteella, mikä tuntuu oikealta.


* Courtesy of Monitor Gallery Rome, Gallery Juliette Jongma Amsterdam, Marc Foxx Los Angeles, Luhring Augustine New York.
 


Näyttelyn avajaiset torstaina 15.1. klo 17.30. Tervetuloa!
Sähköinen kutsu

Teehetki Guido van Der Werven kanssa perjantaina 16.1. klo 16.30–17.30. Tervetuloa keskustelemaan taiteilijan kanssa!

Vastapainoksi kokoelmateoksia vuosilta 1947–1973 esittelevälle kevätkauden päänäyttelylle Ehtiihän sinne Pariisiin myöhemminkin taidemuseo järjestää alagalleriassa nykytaiteen näyttelysarjan. Guido van der Werveä seuraavat jyväskyläläislähtöinen, Hongkongissa asuva Erkka Nissinen (27.2.–12.4.) ja Jyväskylässä syntynyt, Jämsässä asuva Johanna Ketola (17.4.–24.5.). Digitaalisten teknologioiden lisäksi taiteilijoita yhdistää kuuluminen samaan ikäryhmään ja yhteys Keski-Suomeen. Näyttelysarja on suunniteltu yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksessa mediataiteen läänintaiteilijana 2014 työskennelleen Soile Ollikaisen kanssa.

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto