Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

21.9.–2.12.2012 Holvi

Kolmen taiteilijan näyttely tarjoaa mukavan taidemuseokokemuksen kaikenikäisille lapsille päiväkoti-ikäisistä varhaisnuoriin. Elämyksellisten teosten äärellä viihtyvät myös vanhemmat. Näyttelyyn liittyy laaja oheisohjelma.

 

Jyrki Markkasen teoksissa tunteet ja tekniikka yhdistyvät jännittävällä tavalla. Kuvataiteilija kertoo rakastavansa elokuvia sekä niitä tunnelmia, joita elokuvissa käyntiin liittyy. Hän on kuvannut kaitafilmielokuvan kuplavolkkarista, joka ei liiku, mutta jonka ympärillä tapahtuu monenlaista vuodenaikojen vaihtuessa. Elokuva esitetään oikean volkkarin sisään rakennetussa elokuvateatterissa, Ein Pfenning Kinossa. Elokuva kertoo elämän pienistä mukavista asioista, jotka eivät paljon maksa.
 


Outi Markkasen teoskokonaisuus vie museovieraan sadun maailmaan. Jonni on pieni ja arka korvaton pupu, joka seikkailee Otusnallen, Myyrä Myönteisen ja kuvataiteilija O. Nerovimmauksen kanssa kuvataiteilijan kollaasimaisissa kuvitusoriginaaleissa. Originaalit on julkaistu Markkasen ja Jaana Lapon kirjoissa Jonnin korvat (2001) ja Jonnin joutavaa (2007). Jonnin maailmaan voi kirjaimellisesti astua Niittyateljee-tilateoksessa. Lokakuusta lähtien esillä on myös taiteilija-keräilijän kokoelman aarteita – suklaapupuja, leikkipupuja, puputauluja, pupulamppu…
 


Riitta Järvelää kiinnostaa ihmisen kasvu. Kuvasarjassaan Kasvamisesta hän on kuvannut yhtä tyttöä lapsuudesta murrosikään. Kuvat kertovat ystävyydestä, identiteetin etsinnästä, kapinasta, itsenäistymisestä. Lisäksi hän on koostanut videoteoksen Punainen ilmapallo pääosin kirpputoreilta löytämistään albumikuvista. Kymmenen minuutin aikana kuljetaan 1800-luvun lasten valokuvista 1960-luvun lapsuuteen. Peilisali-tilateoksen taianomaisten heijastumien sisällä museovieras voi tutkia omaa kuvaansa.
 


Kolmea 1950-luvulla syntynyttä taiteilijaa yhdistää ennen kaikkea lapsuus ja nuoruus Jyväskylässä. Jyrki Markkanen asuu edelleen Jyväskylässä, Outi Markkanen Konnevedellä ja Riitta Järvelä Pirkkalassa. Outi Markkanen ja Riitta Järvelä tutustuivat toisiinsa 11-vuotiaina. Jyrki Markkanen on Outi Markkasen pikkuveli. Myös Riitta Järvelän sisarussarjassa on kaksi muutakin taiteilijaa, tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemi ja taidemaalari Auli Järvelä.

1970-luvulla Outi Markkanen sekä Jyrki Markkanen valmistuivat graafisiksi suunnittelijoiksi Lahden taideteollisesta oppilaitoksesta ja Riitta Järvelä valokuvaajaksi Taideteollisesta Korkeakoulusta. Outi Markkanen jatkoi opintojaan 1970-luvun lopulla Prahan Sovellettujen Taiteiden Korkeakoulussa (UMPRUM). Jyrki Markkanen on osallistunut vuodesta 1982 lähtien Jyväskylän Grafiikkakeskuksessa järjestetyillä ammattitaiteilijoiden taidegrafiikkakursseilla. Riitta Järvelä on viime vuosina osallistunut Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän osastolla sekä videotaiteen opintoihin että valokuvauksen erikoistumisopintoihin. 

Jokainen heistä on vuosien saatossa ollut osallisena lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä.
 

Näyttelyn avajaiset perjantaina 21.9.2012 klo 18–20.

Sähköinen kutsu

Aukioloaika ja pääsymaksu
Näyttely on avoinna ti–su klo 11–18, huom. lauantaina 22.9. suljetaan klo 16 Tanssin Aika -festivaalin Pavlovan koe -esityksen vuoksi .
Aikuinen 6 €, aikuinen lapsen seurassa 5 €, opiskelija 3 €, alle 18-vuotias 0 €, perjantaisin vapaa sisäänpääsy kaikille

Perhetyöpaja lauantaisin klo 12–15
29.9. Elämän juna, Jyrki Markkanen
6.10. Salainen puutarha, Outi Markkanen
13.10. Muotokuva, Riitta Järvelä

Teehetki perjantaisin klo 16.30–17.30
12.10. Riitta Järvelä
16.11. Jyrki Markkanen
30.11. Outi Markkanen

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto