Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

16.4.–19.6.2005

Jyväskylän taiteilijaseura perustettiin syyskuussa 1945. Sotien jälkeen kulttuurin nälkä kaihersi mieliä ja taiteilijat kirjailijoista näyttelijöihin ja kuvataiteilijoista muusikoihin liittyivät yhteen. Vasta vuonna 1959 seura keskittyi kuvataiteisiin. Vuodesta 1975 toiminta on jatkunut kuvataiteen ammattilaisten yhdistyksenä.

Aivan alusta asti juuri vuosinäyttely on ollut yksi seuran keskeisimmistä toimintamuodoista. Juhlavuonna näyttely esittelee ainoastaan taiteilijaseuran jäsenten tuotantoa, joten se poikkeaa perinteisestä vuosinäyttelystä, johon myös seuraan kuulumattomat taiteilijat ovat voineet tarjota töitään. Jurytystä ei ole ollut vaan jokaiselta halukkaalta jäseneltä on esillä ainakin yksi teos.

Seuraan kuuluu yli 90 taiteilijaa, jotka ovat innokkaasti tuoneet tuoreita töitään näyttelyyn. Näyttely esittää nuoremman polven ja senioreiden teokset sulassa sovussa rinta rinnan. Yleisöllä on mahdollisuus syventyä näyttelyyn Hannu Castrénin näyttelykierroksilla ja taiteilijoiden keskusteluopastuksissa, joita järjestetään perjantaisin klo 17-18. Keskusteluoppaiksi ovat lupautuneet mm. tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemi, taidegraafikko ja -maalari Ulla Virta ja seuran puheenjohtaja kuvanveistäjä Eeva-Liisa Mölsä.

Vuosi 2005 on kaikin tavoin tärkeä Taiteilijaseuralle ja Galleria Beckerille. Galleria Becker taidelainaamoineen täyttää 20 vuotta. Seuran ja gallerian sivuilta, Taiteilija-blogista, voi lukea kuvantekijöiden reaaliaikaisia mietteitä. Seura järjestää kesällä myös vierailunäyttelyn Taidekeskus Pöllölässä Jämsänkoskella 28.6. – 31.8. ja Raakalautatapahtuman Hankasalmen asemalla heinäkuussa. Kevään aikana seura toteuttaa internet-sivut Sixty Files, jotka valottavat keskeisten keskisuomalaisten kuvantekijöiden kuvan tekemisestä uran alkuajoilta nykypäivään. Lisäksi Taiteilijaseura kokoaa kesällä kaupungin yhdyskuntatoimen kanssa ympäristötaidenäyttelyn Mielipaikka, jossa on 2-3- teoksen lisäksi ”katoavaa taidetta”.

Jyväskylän taiteilijaseura perustettiin syyskuussa 1945. Sotien jälkeen kulttuurin nälkä kaihersi mieliä ja taiteilijat kirjailijoista näyttelijöihin ja kuvataiteilijoista muusikoihin liittyivät yhteen. Vasta vuonna 1959 seura keskittyi kuvataiteisiin. Vuodesta 1975 toiminta on jatkunut kuvataiteen ammattilaisten yhdistyksenä.

Jyväskylän taiteilijaseura on siis ammattitaiteilijoiden seura, joka sääntöjensä mukaan pyrkii edistämään kuvataiteita, tukemaan kuvataiteilijoita, syventämään taideharrastusta ja toimimaan taiteilijoiden ja taidetta harrastavan yleisön lähentäjänä. Aina Alvar Aalto -museon valmistumiseen asti seuran omat toimitilat olivat olleet pieniä kellarikoppeja, joissa yritettiin harjoittaa jo jonkinlaista näyttelytoimintaakin. 1960-luvun lopulla suunniteltiin jopa mittavaa taidekeskusta, jonka rauettua suunnitelma sijoitettiin Aalto -museon rakennussuunnitelmaan. Karsimisen jälkeen seura sai museoon oman toimitilan, jossa ei vielä osattu aloittaa säännöllistä näyttelytoimintaa.

Oman gallerian seura perusti vuonna 1985 Halosen taloon, jonka yhteyteen syntyi myös taidelainaamo. Galleria tunnetaan nimellä Galleria Becker ja se sijaitsee osoitteessa Seminaarinkatu 28. Taiteilijaseura pyörittää toimintaansa suhteellisen pienillä kaupungin ja valtion avustuksilla, mutta toiminnan laajuus ja vaikutus alueen kuvataidekulttuuriin on sitäkin mittavampi ja tuntuu kasvavan kaiken aikaa. Juhlaan on siis syytä paitsi seuran taiteilijoilla myös kaikilla kuvataiteen ystävillä.

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto