Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

5.1.2005  -  Holvi

Välisoitto esittelee taidemuseon kokoelmien suosikkeja 1970-luvulta eteenpäin. Teoksiin on tuotu uusi taso äänimaailman keinoin. Jyväskylän ammattikorkeakoulun viestinnän opiskelijoiden luoma äänimaailma tukee taideteosten tunnelmaa ja kommentoi yksittäisiä taideteoksia.

Kokoelmateokset muodostavat yhdessä äänimaailman kanssa kaksi tunnelmaltaan vastakkaista tilaa.

Holvin alakertaan on koottu ilmaisultaan voimakasta ja kannanottoa vaativaa taidetta, mm. kymmenisen vuotta sitten paikallislehdistössä ”pornopatsaskeskustelun” aiheuttanut Hannu Riikosen Kerttu-veistos. Kerttu poistettiin julkisista tiloista 1994, sen jälkeen se on piilotellut Kaupungintalolla katsellen ulos Lauri Lyytikäisen huoneesta. Kertun seurana nähdään mm. tämän vuoden Ars Fennica -voittajan Kimmo Schroderuksen nahasta ompelema Lumilautailijan muotokuva ja Risto Suomen Köyhän miehen Odysseia.

Vastakohtana kannanotoille yläkerta tarjoaa levollisen tilan, jossa korostuvat henkisyys ja hiljaisuus, taiteen ikuiset teemat. Aikaa ja avaruutta pohtivat mm. Unto Hämäläisen Sykkivä galaxi ja Osmo Valtosen Hiekkapiirturi. Tämän tilan täyttää äänimaailma, jonka taustasta nousee pieniä kommentteja, äänet puhuvat taideteosten suulla.

Yleisökin saa äänensä kuuluviin. Näyttelyvieraiden toivotaan jättävän teosten herättämät ajatuksensa palauteseinälle pohdittaviksi.

Välisoitto–näyttelyn yleisötapahtumat

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto