Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näyttely arkiston taustakuva 5
Pääsisältö

10.2.- 9.4.2006 Holvi

Näyttely USKO, hengellisyys suomalaisessa valokuvataiteessa Jyväskylän taidemuseossa kutsuu koolle yhdeksän taiteilijaa, jotka käsittelevät teoksissaan uskoa ja hengellisyyttä eri näkökulmista. Aloitteen näyttelylle tekivät valokuvataiteilijat Sari Poijärvi ja Nina Tuittu. Heidän lisäkseen näyttelyyn osallistuvat Tuomo Mannisen, Kalle Kataila, Johanna Ketola, Katja Lösönen, Hannu Pakarinen, Saara Pelkonen ja Maria Åsvik. Usko –näyttely nähdään ensin Amos Andersonin taidemuseossa (18.11.2005 - tammikuu 2006).

”Taide ja usko ovat lähempänä toisiaan kuin yleensä mielletään. Molemmat koskettavat ihmisen tunteita ja jättävät syviä jälkiä. Kun aloimme koota USKO, hengellisyys suomalaisessa valokuvassa –näyttelyä, monet kohottelivat merkitsevästi kulma-karvojaan. Uskonto ei kuulu tämän päivän yleiseen maailmanparannusapparaattiin; se koetaan syvästi henkilökohtaiselle tasolle menevänä asiana, jota usein ympäröi vaivautunut hiljaisuus”, kertovat valokuvataiteilijat Sari Poijärvi ja Nina Tuittu.

Uskonnon ja valokuvataiteen yhdistäminen on monitasoinen haaste taiteelliselle ilmaisulle. Uskoa ja hengellisyyttä on käsitelty valokuvataiteessa suhteellisen vähän. Esillä olevat valokuvat käsittelevät muun muassa kuolemaa ja katoavaisuutta, Jumalan läsnä- ja poissaoloa sekä kristillisiä symboleita. Lisäksi taiteilijat ovat kuvanneet esimerkiksi suomalaisten keskuudessa tehtävää lähetystyötä sekä uskonnollisia juhlia.

Näyttely ei ole julkinen uskontunnustus eikä myöskään eri uskontojen esittely. Näyttelyä ei ole sidottu mihinkään tiettyyn uskonnolliseen näkemykseen tai katsantokantaan.Taiteilijat toivovat, että kuvat saavat lukijan pysähtymään ja hiljentymään, vaikkei niitä ole tarkoitettu alttareiksi. Näyttely on rikas kokonaisuus ja se on avoin monille tulkinnoille ja keskusteluille.

 

Asiasanat:  
taidemuseo
näyttely
arkisto