Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tarja Malinen, kuva teoksesta Yhdessä
Pääsisältö

Jyväskylän taidemuseon Holvin alagalleria 19.10.–25.11.2018
– Jotakin koskettavaa -näyttelyni koostuu kahdesta installaatiosta ja valokuvista. Teokseni käsittelevät muun muassa lasten oikeuksia ja eri kulttuurien rauhanomaista rinnakkaiseloa. Viime aikoina olen käsitellyt teoksissani myös nuoruutta, surua ja kaipausta. Veistosteni malleina ovat olleet omien poikieni ja pojanpoikieni lisäksi myös sukulaisteni ja ystävieni lapset. Yleisö voi kosketella veistoksiani vapaasti.

Installaatiolla Yhdessä (2014–2017) haluan tuoda esille eri kulttuurien rauhanomaista rinnakkaiseloa. Installaatio koostuu lähes kahdestakymmenestä erillisestä veistoksesta, joiden malleina ovat olleet omien poikieni ja lapsenlapseni lisäksi ystävieni ja sukulaisteni lapset. Yhdessä on kiertänyt useissa näyttelyissä ympäri Suomea ja se ollut esillä myös Petroskoissa Venäjällä.

Suru, kaipaus, toivo, rauha ja rakkaus ovat teemoja installaatioteoksessani Vaeltajat. Olen omistanut teoksen Pekka-poikamme muistolle. Pekka menehtyi äkillisesti kesällä 2016. Kuollessaan hän oli 17-vuotias iloinen, avoin ja suvaitsevainen, maailman asioita pohdiskeleva nuori mies, täynnä lupauksia ja tulevaisuuden suunnitelmia. Perhe, ystävät ja taiteellinen työskentely ovat antaneet lohtua suureen suruun.

Olen valokuvannut veistoksiani Pohjois-Karjalan rantamaisemissa eri vuorokauden- ja vuodenaikoina. Pakkasin tekemäni keraamisen lapsiveistoksen reppuuni ja kävelin Pyhäselän rantaan kuvaamaan. Valokuvien pohjalta ovat syntyneet keraamiset kiekot, joissa kuvaan jatkuvasti muuttuvaa veden pintaa. Kiekot kuvaavat sisälläni vellovaa surun tunnetta.

Tarja Malinen

Joensuussa asuva Tarja Malinen on syntynyt Pihtiputaalla Keski-Suomessa. Hän on valmistunut puusepäksi Mikkelin Käsi- ja taideteollisesta oppilaitoksesta sekä kuvataiteilijaksi Pohjois-Karjalan Ammattikorkeakoulusta.  http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/taiteilijat/3180

Avajaiset torstaina 18.10. klo 18–20.
Avajaiskutsu

Taiteilijatapaaminen ja Tuomas Kurttilan luento lastenoikeuksista nyky-Suomessa ti 30.10. klo 15–16.30, vapaa pääsy

Asiasanat:  
taidemuseo
kuvataide
näyttely
veistos
keramiikka
lapsi