Hyppää pääsisältöön
Kuva
Albert Einstain ja aivopuoliskot. Kuva Jyväskylän taidemuseo
Pääsisältö

Millainen on parempi tulevaisuus ja kuinka sen toteutamme? Miten tuomme taiteen ja tieteen avulla toivoa tulevaisuuteen? Miten tiede tai tekoälytaide voi tukea vastuullisuutta. Maapallo pelissä -näyttelyn ja työpajojen painopiste on kannustaa lapsia ja nuoria tutkimaan kestävää kehitystä luovasti.

Näyttelyssä on 28 eteläafrikkalaisten lasten ja nuorten teosta, jotka ovat syntyneet taidetta ja matematiikkaa yhdistävän kilpailun tuloksena.  Teoksissa yhdistyvät nuorten oma elämä, tunteet, kokemukset ja matematiikka. Vaikka töissä on pohdittu matematiikan suhdetta maailmaan, luontoon, kulttuuriin ja koko universumiin, teoksissa näkyy myös nuorten suhde kestävyyteen ja vastuullisuuteen. Näyttelyn teokset edustavat globaalia ajattelua ja toimivat inspiraationa suomalaisten lasten ja nuorten teoksille, joita on syntynyt näyttelykierroksilla toteutetuissa työpajoissa. 

Innoituksena eteläafrikkalainen Taide ja matematiikka -kilpailu 
Näyttelyn takana on Jyväskylän yliopiston unkarilainen tutkijatohtori Kristof Fenyvesi, joka on edistänyt urallaan taiteen ja matematiikan yhdistämistä jo vuosia. Hän on ollut mukana kansainvälisessä yhteistyössä, jossa mm. on toteutettu Etelä-Afrikassa Nelson Mandela yliopiston kanssa taide- ja matematiikkakilpailu eri ikäisille koululaisille. Sen tavoitteina on ollut tukea lasten, vanhempien, opettajien ja yhteiskunnan myönteisiä asenteita matematiikkaa ja taiteita kohtaan, kannustaa yhteisopetusta, mukaan lukien taiteen ja matematiikan opettajien yhteistyö ja tukea opettajien osaamisen ja taitojen kehittämistä esimerkiksi projektityössä. Hankkeessa on toteutettu ohjattuja työpajoja opettajille, lapsille, nuorille ja perheille. 

Projektista on tuotettu Arts and Maths -julkaisu, jossa pääosassa ovat lasten ja nuorten kuvat.  Jyväskylän taidemuseossa esillä olevat teokset on valittu kirjan teoksista. Teokset tuovat eteläafrikkalaista näkökulmaa vastuullisuuteen ja ohjaavat ajattelemaan kestävää kehitystä maailmalaajuisen asiana, joka koskettaa meitä jokaista asuinpaikkaan katsomatta. 
Yhteistyökumppanit ja tekijät

Lasten ja nuorten näyttelyssä kohtaavat taide, tiede ja teknologia STEAM-oppimisen hengessä. Yhteistyössä Jyväskylän taidemuseon kanssa ovat olleet Jyväskylän yliopisto: koulutuksen tutkimuslaitos, luokanopettajakoulutus ja tietotekniikan opetus, Experience Workshop Ay-Jyväskylä www.experienceworkshop.org, valtakunnallinen Valo-Valmennusyhdistys: Älyteko-hanke ja Taidetestaajat. 

Maapallo pelissä on esillä Jyväskylän taidemuseossa pedagogisessa Ilmiö-tilassa 3.krs:ssa 15.8.–1.10.2023 ja 27.10.2023–28.4.2024.  

Näyttelyn avajaisia vietettiin 18.8. klo 14. Avajaisissa ovat läsnä professori Werner Olivier ja Flora Olivier Nelson Mandela yliopistosta Etelä-Afrikasta, Kristof Fenyvesi Jyväskylän yliopistosta ja Taide ja matematiikka -projektin tiimikoordinaattori professori Raita Steyn, taidehistorioitsija Pretorian yliopistosta, Etelä-Afrikasta.

Alasivu

Näyttelyn alkuviikoilla museon valtaavat kaupungin kuudesluokkalaiset, joille on tarjolla näyttelykierrosten lisäksi työpajoja. Oppilaiden kanssa pohditaan mitä kestävä kehitys tarkoittaa, miten meidän pitää muuttaa ajatteluamme, jotta selviydymme tulevaisuudessa ja millaisia tekoja meidän pitäisi tehdä.

Työpajoissa lapset tutkivat mihin he haluaisivat vaikuttaa ja miten he itse voisivat edistää kestävää kehitystä. Kuvia tai keksintöjä tehdessään lapset voivat kysyä vinkkiä tekoälyltä. Samalla tutkitaan, miten tekoäly toimii ja voiko siihen sittenkään luottaa.    

Näyttely suljetaan päänäyttelyn vaihdon ajaksi 2.10. ja se on katsottavissa jälleen 27.10. alkaen taidemuseon päänäyttelyn, Elina Brotheruksen näyttelyn avauduttua.  Silloin esille laitetaan nuorten tekoälytyöpajoissa syntyneitä töitä ja yleisöksi toivotaan lasten ja nuoren ryhmiä kaupungista ja maakunnasta. Helmi-huhtikuussa 2024 näyttelyyn tutustuvat 8.-luokkalaiset Taidetestaajat eri puolilta Keski-Suomea. 

Hano Nieuwoudt, Maths - The Poetry of Logical Ideas

Lisätietoja: 
Sirpa Turpeinen, museolehtori, [email protected], +358 50 542 0591
Kristof Fenyvesi, yliopistotutkija, [email protected],   +358 40 805 3324