Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kaksi naista keskustelevat sohvalla vastatusten. Kuva Tero Takalo-Eskola. Kuva Tero Takalo-Eskola
Omavalmentajat ovat töissä työnhakijoita varten, kuunnellakseen ja auttaakseen asiakkaita työnhaun alkuun.
Kuva
Kaksi naista keskustelevat sohvalla vastatusten. Kuva Tero Takalo-Eskola

Kohti työtä 

Työnhakijat eivät jää yksin työnhakunsa kanssa Jyväskylässä. Uusi työnhaun asiakaspalvelumalli takaa nopean startin työnhakuun uusille työnhakijoille ja aiempaa tiiviimpää tukea myös pidempään työttöminä olleille.  

Toukokuussa voimaan tullut uusi työnhaun palvelumalli tuo työnhakijoille useita hyviä parannuksia. Usein iso kysymys on se, mikä on työnhakija-asiakkaan tavoite. Uuden työn löytäminen voikin alkaa tavoitteen määrittelemisellä ja suunnitelman luomisella sitä kohti. Tämä tapahtuu yhdessä omavalmentajan kanssa ja näitä keskusteluja uudessa palvelumallissa onkin entistä enemmän. Keskusteluissa käydään läpi työnhakijan tilannetta ja tavoitteena on löytää työnhakijalle työ joko suoraan tai eri palveluiden kautta.   

Uudet työnhakijat pääsevät jo viiden päivän kuluessa työnhaun alkamisesta tapaamaan omavalmentajaa. Käytännössä kyse on työnhakukeskustelusta, jonka pohjalta työnhakijalle laaditaan oma työllistymissuunnitelma.  

Työnhakija valitsee itse neljä työmahdollisuutta haettavaksi  

Työttömyysturva on aina ollut vastikkeellista ja on sitä myös edelleen. Aiemmin vastikkeellisuus perustui suureksi osaksi työnhakijoille lähetettyihin työpaikkatarjouksiin. Uudessa palvelumallissa työnhakija pääosin valitsee itse haettavat työpaikat.  

Uutta on se, että työnhakijan on pääsääntöisesti haettava neljää työpaikkaa kuukaudessa. Työnhakuajanjakso ja työpaikkojen haku määritellään työllistymissuunnitelmaasi. Työtehtävien tulee sopia omaan osaamistasoon ja olla sellaisia, joita työnhakija muutoinkin hakisi. Omavalmentaja opastaa suunnitelman toteuttamisen seuraamiseen liittyen. Mikäli neljän työmahdollisuuden hakeminen ei onnistu yksilöllisten, painavien ja perusteltujen syiden vuoksi, sovitaan siitä työllistymissuunnitelmassa erikseen. 

Jokaisen työnhakijan kanssa käydään työnhakukeskustelu ja päivitetään työllistymissuunnitelma, missä määritellään jälkeen aloitetaan neljän työmahdollisuuden hakeminen. Kenenkään ei tarvitse siis huolehtia työttömyysturvan katkeamisesta uuden mallin takia, vaan jokaiseen työnhakijaan otetaan yhteyttä vuorollaan ja sovitaan jatkosta yhdessä. 

Uusi työnhakija pääsee entistä ripeämmin keskustelemaan 

Uusille työnhakija-asiakkaille sovitaan alkuhaastattelu, pyrimme tapaamaan sinut ajanvarauksella kasvokkain paikan päällä. Alkuhaastattelussa selvitetään työnhakijan tilanne työnhaun tai opiskelun suhteen. Työnhakijoita kannustetaan kertomaan tavoitteistaan ja haaveistaan rohkeasti jo alkuhaastattelussa. Alkupalveluiden asiantuntijat ja omavalmentajat ovat töissä työnhakijoita varten, kuunnellakseen ja auttaakseen asiakkaita työnhaun alkuun.  

Meidät löydät Asemakatu 4:n työllisyyden palvelutorilla, missä tapaamme suuren osan asiakkaistamme. Palvelutorillamme voit osallistua CV-Pajaan ja päivittää ansioluettelon kuntoon, tavata koulutusohjaajaa tai tulla erilaisiin tapahtumiin tapaamaan työnantajia.  

Tapaamisen jälkeen hakijalla on tiedossa hänen omavalmentajansa, yhteydenpidon vaiheet sekä seuraavat stepit kohti työpaikkaa. Työnhaku voi vaatia aika ajoin tukea ja sitä omavalmentaja tarjoaa. On tärkeää, että työnhakija tietää kehen voi olla yhteydessä silloin kun on kysyttävää.    

Torilla tavataan ja haetaan töitä 

Työnhakija-asiakkaiden arjessa on tapahtunut muitakin muutoksia.  TE-palveluiden sivut toimivat nyt osoitteessa: https://tyomarkkinatori.fi/ 
Työmarkkinatorin Oma asioinnin kautta voi jättää yhteydenottopyynnön omavalmentajalle ja käynnistää tai pitää työnhakua yllä verkossa.  Työmarkkinatori on oikea paikka, kun tarvitset ammattitietoutta tai jos on kysymyksiä asiakaspalvelumalliin ja työttömyysturvaan liittyen.  

Työnhakijan kannattaa laatia työnhakuprofiili Työmarkkinatorille, minkä kautta työnhakija tulee löydetyksi ja voi samalla kuvailla omaa osaamistaan. Työnhakuprofiilin huolellinen täyttäminen on satsaus tulevaisuuteen ja siihen myös kannattaa käyttää aikaa.    

Kuva

Blogin kirjoittaja Sari Miettinen tuntee lainsäädännön koukeroita työllisyyden näkökulmasta. Sari on työskennellyt työllisyyden hoidon parissa miltei 20 vuoden ajan ja toimii Jyväskylän työllisyyspalveluiden kuntakokeilussa työllisyyspalvelupäällikkönä.