Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kaksi henkilöä seisovat kadulla ja katsovat toisen henkilön kädessä olevaa puhelinta
Pääsisältö

Työllisyyspalvelut ovat tukenasi jos olet vastavalmistunut tai ilmoittautumassa työnhakijaksi. Omavalmentajasi on sinuun yhteydessä, kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi Oma asiointi-verkkopalvelussa.

Yhdessä omavalmentajan kanssa voit tunnistaa osaamistasi ja pohtia vaihtoehtoja työelämään tai sopivaan palveluun.

Saat apua ja ohjausta

  • ammatinvalintaan
  • kouluttautumiseen
  • työnhakua ja työllistymistä tukeviin palveluihin
  • yrittäjyyden aloittamiseen
  • CV:n ja työhakemuksen tekoon

Omavalmentajasi voi tarvittaessa ohjata sinut Nuorten talon palveluihin tai voit hakeutua niihin itse. 

Lue vinkkejä työhakemuksen ja CV:n tekemiseen.

Nuorisotakuu

Nuorisotakuu tarkoittaa, että kaikille alle 25-vuotiaille ja alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille tarjotaan koulutus-, harjoittelu-, työpaja- tai työpaikkaa kolmen kuukauden aikana työttömäksi ilmoittautumisesta. Nuorisotakuu koskee sinua, vaikka et olisi suorittanut ammatillista koulutusta.

Nuorille sopivia palveluita ovat

  • työvoimakoulutukset 20 vuotta täyttäneille
  • palkkatuki
  • työkokeilu
  • valmennukset

Sinulla on työnhakijana mahdollisuus suorittaa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinto työvoimakoulutuksena aloille, joissa on työvoimapulaa. Työvoimakoulutuksen ajalta saat normaalia työttömyysetuutta. Voit saada työttömyysturvan korotettuna, jos työvoimakoulutuksesta on sovittu työllistymissuunnitelmassasi. Sinulla on myös mahdollisuus saada kulukorvausta koulutuksesta aiheutuviin kustannuksiin 

Työttömänä sinulla voi olla mahdollisuus omaehtoiseen tai lyhytkestoiseen opiskeluun, jos olet yli 25-vuotias. Voit opiskella myös sivutoimisesti. Suunnitellessasi opintoja jätä yhteydenottopyyntö omavalmentajallesi Oma asiointi-verkkopalvelussa. Jos olet alle 25-vuotias ja ammattikouluttamaton, sinulla on velvollisuus hakea vähintään kahta koulutuspaikkaa syksyllä alkaviin opintoihin saadaksesi työmarkkinatukea tai työttömyyspäivärahaa. 

Tutustu tästä alle 25-vuotiaan työttömyysturvaan. 

Nuorten talossa toimivat palvelut 

Löydät Nuorten talon palvelut Jyväskylän kaupungin työllisyyspalvelujen kanssa saman katon alta osoitteesta Asemakatu 4 2.kerroksesta. Nuorten talo tarjoaa 13–29 -vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille tukea ja apua elämän eri tilanteisiin. Voit tulla matalalla kynnyksellä paikalle esimerkiksi mielenterveys- ja päihdeasioihin, asumiseen, opiskeluun tai harrastuksiin liittyen. Sinua kuullaan ja askeleita eteenpäin pohditaan yhdessä.

Walk in 

Nuorten talon ajanvarauksettomassa walk in-palvelussa voit saada tukea mielenterveys- ja päihdeasioihin, koulutukseen, työllistymiseen, asumisasioihin, tukihakemuksiin ja moniin muihin kysymyksiin. Walk in on suunnattu kaikille 13–29 -vuotiaille. Voit mennä suoraan 2.kerrokseen. Palvelu on avoinna maanantaista perjantaihin klo 12–17. Lue täältä lisää ajanvarauksettomasta walk in-palvelusta.

Ohjaamo Jyväskylä  

Ohjaamo on alle 30-vuotiaiden matalan kynnyksen palvelu, josta saat ohjausta ja tukea koulutukseen, vapaa-aikaan, asumiseen, hyvinvointiin ja muihin arjen asioihin. Sinulla on myös mahdollisuus osallistua erilaiseen ryhmätoimintaan. Ohjaamossa sinua auttavat osaavat ammattilaiset. Asumisneuvoja ja talousneuvoja ovat tavattavissa noin kerran kuukaudessa. 

Nuorisovastaanotto  

Palvelu on 13–22 -vuotiaita nuoria ja heidän läheisiään varten. Nuorisovastaanotolle voi hakeutua, jos huolenaiheina ovat esimerkiksi päihteet, mieliala ja ahdistuneisuus, seksuaalisuuteen liittyvät asiat, pelaaminen tai perheen kriisitilanteet. Voit ottaa yhteyttä itse, yhdessä läheisesi kanssa tai muiden ammattilaisten ohjaamana. Vastaanotolle et tarvitse lähetettä. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista. 

Nuorisovastaanoton sivut 

Nuorten aikuisten palvelukeskus J-Nappi

Palvelukeskus on osa Jyväskylän kaupungin aikuissosiaalityötä ja kuntouttavia palveluita. Asiakkaina ovat 18–29 -vuotiaat nuoret, jotka tarvitsevat pitkäaikaista ja välittävää ohjausta ja joiden asiat ovat vaikeasti solmussa. J-napin sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen asiakkaaksi pääset Hannikaisenkadun sosiaaliaseman kautta. Palvelut ovat ajanvarauksella. 

J-napin verkkosivut 

Etsivä nuorisotyö

Etsivä nuorisotyö on tarkoitettu 15–29 -vuotiaille nuorille, jotka ovat työn tai koulutuksen ulkopuolella. Tärkeä tehtävä on tavoittaa tuen tarpeessa oleva nuori ja tukea häntä sellaisiin palveluihin, jotka edistävät elämänhallintaa, kasvua, itsenäistymistä ja osallisuutta yhteiskuntaan. Lisäksi tuetaan työmarkkinoille tai koulutukseen pääsyä. Etsivä nuorisotyöntekijä kulkee rinnallasi ja tekee asioita yhdessä kanssasi. Etsivään nuorisotyöhön saat yhteyden ympäri vuoden ajan klo 8–16 välisenä aikana. 

Etsivän nuorisotyön sivut. 

Nuorten Taidetyöpaja 

Mietitkö mikä voisi olla sinua kiinnostava ala ja haluaisit tukea tulevaisuuden suunnitteluun yksilö- ja ryhmävalmennuksessa? Kiinnostaisiko tutustua työelämään matalalla kynnyksellä?

Taidetyöpajan Työelämäpajoilla voit tutustua käytännön projekteissa ja ryhmätoiminnassa esimerkiksi musiikkialaan, luoviin aloihin tai kasvatus- ja ohjausalaan.

Arjentaitopajoilla keskitytään hyvinvoinnin ja arjenhallinnan taitoihin. Pajatoiminnan tarkoituksena on vahvistaa työ- ja toimintakykyäsi ja auttaa sinua löytämään oma suuntasi kohti opintoja, työelämää tai muita sopivia palveluita. Työnhakijana voit hakea pajajaksolle työkokeiluun. Pajajakson ajalta saat samaa työttömyysetuutta kuin työttömänä.

Voit saada työttömyysetuutta korotettuna, jos työkokeilusta on sovittu työllistymissuunnitelmassasi. Sinulla on mahdollisuus kulukorvaukseen.

Kiinnostuessasi Nuorten taidetyöpajasta jätä yhteydenottopyyntö omavalmentajallesi Oma asioinnissa. 

Tutustu tästä Nuorten taidetyöpajaan ja pajoille hakemiseen. 

Nuorten Jyväskylä -sivusto

Nuorten Jyväskylästä löydät luotettavaa tietoa 13–29 -vuotiaita koskettavista aiheista. Jos mietit esimerkiksi asumiseen, raha-asioihin, hyvinvointiin, opiskeluun tai työhön liittyviä kysymyksiä saat sivustolta ohjausta sinua tukevaan palveluun. Kysyttävää?
Kysymys- ja vastauspalvelussa voit saada neuvoja kysymällä ammattilaiselta sinua mietityttävää asiaa. 

Tutustu alle 30-vuotiaiden Urakoutsi-työhönvalmennukseen TE-palveluiden sivuilla. Sovi osallistumisestasi omavalmentajasi kanssa. Yhteydenottopyynnön voit jättää Oma asioinnissa.