Hyppää pääsisältöön
Kuva
Jyväskylän kaupunki työllisyyspalvelut 2022. Kuva Tero Takalo-Eskola. Kuva Tero Takalo-Eskola
Osalla työttömyys aiheuttaa häpeän tunteita. Etenkin nuorelle työnhakijalle voi tulla tunne, että kaikki muut saavat töitä, menevät eteenpäin mutta on itse jumissa. Tärkeää olisi löytää ympärilleen vertaisia.
Kuva
Jyväskylän kaupunki työllisyyspalvelut 2022. Kuva Tero Takalo-Eskola

Riittävä uni, terveellinen ja monipuolinen ravinto ja liikunta. Paljonhan näistä puhutaan. Näiden lisäksi hyvinvoinnin peruspilareita ovat terveys, sosiaaliset suhteet ja itsensä toteuttaminen. Kaikki nämä psyykkisen, fyysisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin osa-alueet tukevat toisiaan. Kun yksi osa-alue romahtaa, vaikutus näkyy enemmän tai vähemmän muissakin. Siksi hyvinvointia on tuettava ennaltaehkäisevästi.

Mielekäs tekeminen on osa elämänhallintaa. Se tukee stressin säätelyä ja voi auttaa irrottautumaan työnhaun aiheuttamista paineista ja mahdollisista peloista.

Luovat harrastukset kuten maalaaminen, kirjoittaminen, videopelit, soittimen soitto, musiikki ja tanssi voivat olla tärkeitä pysähtymisiä rauhattomalle mielelle ja auttavat keskittymään tähän hetkeen. Ne antavat usein merkityksellisyyden tunnetta, kasvattavat itsetuntemusta ja palauttavat stressistä.

Huonot haastattelukokemukset ja kielteiset vastaukset työmahdollisuuksista voivat saada kyyniseksi. Toisaalta työnhakijan päiviin voi kuulua toiveikkuutta ja onnistumisen hetkiä. Työnhaku voi siis olla yhtä tunteiden vuoristorataa ja vaatia aikaa. Kielteisetkin tunteet täytyy hyväksyä ja läpikäydä, mutta niihin ei kannata jäädä vellomaan. Joskus pelkkä huonon tunnetilan ääneen sanoittaminen voi helpottaa oloa. Hetkellisesti lannistuneen nuoren kohdalla vaikkapa omavalmentajan kannustus voi olla merkityksellistä. Omavalmentajaan saa olla yhteydessä asioissa, jotka mietityttävät työnhaussa.

Osalla työttömyys aiheuttaa häpeän tunteita. Etenkin nuorelle työnhakijalle voi tulla tunne, että kaikki muut saavat töitä, menevät eteenpäin mutta on itse jumissa. Tärkeää olisi löytää ympärilleen vertaisia; ihmisiä, jotka ovat tai ovat joskus olleet samassa tilanteessa. Syntyy ymmärrys siitä, ettei olekaan yksin vaan meitä on muitakin. Tarve osallisuuteen ja kuulluksi tulemiseen on osana meitä jokaista. Hyväksyvä ja ennakko-olettamuksista vapaa ilmapiiri auttaa vapautumaan häpeän tuntemuksista. Henkisen tuen lisäksi tukiverkostojen kautta on hyvä mahdollisuus kuulla lupaavista työmahdollisuuksista.

Työnhaun perusasiat kuntoon

Työnhaussa tarvittavien asiakirjojen päivittäminen ja muokkaaminen yhdessä osaavan ammattilaisen kanssa voi helpottaa epävarmuuden tunnetta. Lisäksi työnhakija voi vahvistaa työnhakutaitojaan mikäli sosiaalisen median kanavat, piilotyöpaikat ja videohakemus ovat vielä tuntemattomia. Näihin tukea voi saada esimerkiksi CV-pajasta tai käymällä omavalmentajan kanssa CV:n ja työhakemuksen läpi. Kun perusasiat ovat kunnossa, on luottavaisempi olo suunnata työnhakuun.

Valmennuksesta tukea hyvinvointiin

Oman hyvinvoinnin ja elämänhallinnan tueksi on saatavilla uusi Jyväskylän kaupungin järjestämä valmennuskokonaisuus, joka on tarkoitettu työllisyyden kuntakokeilun työnhakija-asiakkaille.

Hyvinvoinnilla työelämään -valmennuksessa saat tueksesi valmentajan, jonka kanssa yhdessä edistätte sinun kokonaisvaltaista hyvinvointiasi. Tavoitteena on tarkastella, millä elämän alueilla hyvinvointisi kaipaa eniten tukea ja kehittää sinun jaksamistasi sekä työkykyä. Palvelu sisältää 6 tuntia aktiivista työskentelyä valmentajan kanssa. Valmennuksessa suunnitellaan konkreettisia tavoitteita työelämään etenemiseksi ja suuntaudutaan myös sinulle sopivaan työhön tai koulutukseen. Hyvinvoinnilla työelämään -valmennus on työllistymistä tukevaa palvelua.

Voit jättää yhteydenottopyynnön omavalmentajallesi Oma asiointi-palvelussa, jos Hyvinvoinnilla työelämään-valmennuskokonaisuus voisi sopia elämäntilanteeseesi.

Lisätietoa valmennuksista

Kirjoittaja on nuorten palvelujen valmentaja Tanja Jalava Jyväskylän seudun työllisyyden kuntakokeilusta.

Kuva
TanjaJalava. Kuva Mirva Saari