Hyppää pääsisältöön
Kuva
kaksi henkilöä keskustelee varastohyllyjen vieressä
Pääsisältö

Oppisopimus on väylä ammattiin tai osaamisen lisäämiseen työn ohessa

Oppisopimus on määräaikainen työsopimus, jonka aikana voit hankkia itsellesi uuden ammatin tai monipuolistaa aikaisempaa osaamistasi. Voit siis opiskella joko kokonaisen tutkinnon tai yksittäisiä tutkinnon osia. Lähtökohtaisesti oppisopimuksella voi suorittaa minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon. Lue lisää ammatillisista tutkinnoista tästä linkistä.

Oppisopimuskoulutus sopii erinomaisesti alanvaihtajille tai uuden osaamisen hankkimiseen omalla alallasi. Lisäksi oppisopimuksella voit myös jatkaa loppuun kesken jääneet opinnot. 

Katso videolta miksi hoiva-alalle oppisopimuksella opiskelevan Sadun mielestä oppisopimus sopii hyvin aikuiselle oppijalle.

Oppisopimuskoulutuksen hyödyt opiskelijalle: 

 • saat palkkaa työstäsi opintojen aikana 
 • pääset oppimaan taitosi aidoissa työelämän tilanteissa 
 • pääset näyttämään karttuvaa osaamistasi työnantajalle jo opintojen aikana sekä kerrytät merkittävää työkokemusta 
 • saat tuoreinta tietoa työelämässä ja työnantajan palveluksessa tarvittavaa osaamista 
 • pääset seuraamaan alan kokeneiden työntekijöiden työntekoa ja esimerkkiä sekä oppimaan tästä 

Oppisopimusta varten tulee olla työpaikka

Oppisopimustyöpaikkaa voi kysyä työnantajalta itse tai pohtia sopivaa työpaikkaa omavalmentajan kanssa. Oppisopimustyösuhteessa työskennellään koulutustavoitteen mukaisissa työtehtävissä sekä täydennetään osaamista myös oppilaitoksen järjestämissä teoriaopinnoissa. Oppisopimusopiskelijalle nimetään työpaikkaohjaaja, joka ohjaa opiskelijaa työtehtävissä työpaikalla. Työaika oppisopimuksessa on vähintään 25 viikkotuntia. Oppisopimuskoulutuksessa olevalle opiskelijalle maksetaan työ- tai virkaehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Oppisopimuksessa tulee hakea myös oppisopimusopiskelijaksi. Oppisopimusopiskelijaksi voit hakea, kun sinulla on oppisopimustyöpaikka. Jokaiselle opiskelijalle luodaan henkilökohtainen oppimissuunnitelma, jossa huomioidaan myös aikaisemmin muodostunut osaaminen. Opintojen sisältö ja kesto voi täten vaihdella yksilökohtaisesti. Tutustu Jyväskylän ammatillisiin oppilaitoksiin täällä

Kiinnostuitko oppisopimuksesta? Toimi näin: 

 • Jos sinua kiinnostaa oppisopimuskoulutus, jätä yhteydenottopyyntö omavalmentajallesi Oma asiointi -palvelussa
 • Tutustu myös sinua kiinnostavan ammatillisen tutkinnon perusteisiin Opintopolun ePerusteissa täällä
 • Ennen oppisopimustyösuhteen aloitusta sinulla pitää olla oppisopimustyöpaikka. Saat apua oppisopimustyöpaikan etsimiseen omavalmentajaltasi. Tutustu myös alla oleviin Jyväskylän kaupungin oppisopimustyöpaikkoihin. 
 • Kun sinulla on tiedossa oppisopimustyöpaikka, hae oppisopimusopiskelijaksi oppilaitokseen.  

Huomioithan, että joissakin oppilaitoksissa järjestetään soveltuvuuskokeet ennen oppisopimusopiskelijaksi hyväksymistä, esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla sekä kasvatus- ja ohjausalalla. Näille aloille hakeutuessasi tutustu alojen soveltuvuusvaatimuksiin ja SORA-lainsäädäntöön täällä

Tule työskentelemään Jyväskylän kaupungille oppisopimuksella

Jyväskylän kaupungilla käynnistetään vuosittain kasvavissa määrin erilaisia oppisopimustyösuhteita kaupungin yksiköihin tai liikelaitoksiin, esimerkiksi: 

 • varhaiskasvatuksessa, 
 • perusopetuksessa, 
 • lasten ja nuorten ohjauksessa, 
 • viherpalveluissa, 
 • ruokapalveluissa, 
 • puhdistuspalvelutehtävissä, 
 • metsätöissä ja  
 • kiinteistön- tai ympäristönhoidossa 

Avointen oppisopimustyöpaikkojen tilanne vaihtelee kuukausittain. 

Jos sinua kiinnostaa oppisopimustyöpaikka Jyväskylän kaupungilla, niin otathan yhteyttä omavalmentajaasi Oma asioinnissa.

Oppisopimustyöpaikat on tarkoitettu ensisijaisesti niille Jyväskylän työllisyyspalveluiden asiakkaille, joilla on taustalla pitkittynyt työttömyys tai jotka ovat vailla ammatillista koulutusta, tai taustalla on mahdollisesti keskeytyneitä opintoja sekä oppimiseen liittyviä haasteita.

Oppisopimustyösuhdetta edeltää ennakkojakso (työkokeilu tai kuntouttava työtoiminta), jonka aikana henkilö pääsee tutustumaan alaan ja työnantaja saa tuntumaa hänen soveltuvuudestaan alalle.  

Jos henkilö osoittautuu soveltuvaksi ja yksiköllä on mahdollisuus hänet työllistää, voidaan ryhtyä suunnittelemaan oppisopimuksen käynnistämistä. Oppisopimuksessa tavoitteena voi olla joko koko tutkinnon, tai tutkinnon osien suorittaminen tilanteen mukaan. 

Tästä voit tutustua työskentelyyn oppisopimuksella Jyväskylän kaupungin Työ- ja oppisopimusyksikössä.

Jos sinua kiinnostaa oppisopimuskoulutus, jätä yhteydenottopyyntö omavalmentajallesi Oma asiointi -palvelussa.

Jos sinua kiinnostaa oppisopimuskoulutus, jätä yhteydenottopyyntö omavalmentajallesi Oma asiointi -palvelussa.

Tiesitkö, että ennen opiskelupäätöstä voit kokeilla sinua kiinnostavaa alaa joko työkokeilun tai koulutuskokeilun avulla? 

Tiesitkö, että voit suorittaa ammatillisia tutkinnon osia myös pelkillä näytöillä?

Tällöin sinulla tulee olla jo pidempi kokemus työelämästä sekä työn teolla hankittua ammattitaitoa. Näin saat kätevästi osaamistasi dokumentoitua ja tunnustettua. Jos kiinnostuit, ole yhteydessä kyseistä tutkintoa järjestävään ammatilliseen oppilaitokseen.