Hyppää pääsisältöön
Kuva
Group of people standing. Kuva Tero Takalo-Eskola
Pääsisältö

Mikä on työkokeilu?

 

Työkokeilu antaa mahdollisuuden tutustua työelämään ja työnantajaan ilman työsuhdetta. Työkokeilusta tehdään työkokeilusopimus, jossa sovitaan työkokeilun kesto. Työkokeilujaksot voivat olla vaihtelevan pituisia, sillä pituus räätälöidään juuri sinun tarpeidesi ja työkokeilun tavoitteiden mukaisesti. Työkokeilussa voit olla enintään vuoden verran, mutta samalla työnantajalla enintään puoli vuotta. Työkokeilu voidaan järjestää kunnalla 12 kuukaudeksi, mutta silloin samaa työtehtävää voi kokeilla enintään 6 kk. Yleensä työkokeilujakso kestää 1-3 kuukautta. 

Kenelle työkokeilu sopii? 

  • ammattiin kouluttautuneille, mutta ilman työkokemusta oleville, joilla on palava tahto näyttää osaamisensa työelämässä 
  • henkilöille, joilta puuttuu ammatillinen koulutus tai jotka suunnittelevat alan tai ammatin vaihtoa 
  • työelämästä pidempään poissa olleille henkilöille, jotka tahtovat päästä tutustumaan työelämään 
  • henkilöille, jotka pohtivat olisiko yrittäjyys sopiva uravaihtoehto 
  • ulkomailta Suomeen tulleille henkilöille, jotka haluavat tutustua suomalaiseen työelämään

Työkokeilun käytännön asioita

Työkokeilun järjestäjänä voi toimia yritys, yksityinen elinkeinonharjoittaja, kunta, kuntayhtymä, muu yhteisö (myös vapaaehtoispohjalla toimiva), säätiö tai valtion virasto tai laitos. Yksityishenkilö ei voi toimia työkokeilun järjestäjänä. Jos järjestäjä on yhdistys, pitää sen olla rekisteröitynä. Työpaja voi toimia työkokeilun järjestäjänä silloin, kun se voi tarjota työkokeilupaikan aidossa työympäristössä.  

Työkokeilun päivittäinen kesto ja tuntimäärä viikossa sovitaan työkokeilusopimuksessa. Työkokeilua voidaan järjestää enintään viitenä päivänä viikossa ja 4–8 tuntia päivässä, yleisimmän keston ollessa 6–7,5 tuntia. Työkokeilua tehdään tavallisimmin päivävuorossa, mutta jos kokeiltavissa tehtävissä tehdään tyypillisesti vuoro- tai viikonlopputyötä, voi työaika ajoittua myös niihin aikoihin.  

Kun olet täyttänyt työkokeilusopimuksen yhdessä työkokeilun järjestäjän kanssa, toimita se mahdollisimman pian ennen työkokeilun alkamista omalle omavalmentajallesi työllisyyspalveluihin, tai jos olet TE-toimiston asiakas niin silloin omalle asiantuntijallesi TE-toimistoon. Työkokeilua ei saa aloittaa ennen kuin kuntakokeilun kunnasta omavalmentajasi tai TE-toimistosta oma asiantuntijasi on käsitellyt sekä allekirjoittanut työkokeilusopimuksen ja ilmoittanut sinulle, että työkokeilun voi aloittaa. 

Toimeentulo työkokeilun aikana 

Työkokeilun aikana saat samaa työttömyysetuutta kuin työnhakijana ollessasi. Voit saada osallistumispäiviltä myös lisäksi kulukorvausta. Päätöksen kulukorvauksen maksamisesta päättää työttömyysetuuden maksaja eli Kela tai työttömyyskassa.

Omavalmentaja tukenasi

Mikäli sinulle syntyy kysymyksiä työkokeiluun, palkkatukeen, opiskeluun, muuhun osaamisesi kehittämiseen tai työllistymiseen liittyen niin omavalmentajasi auttaa sinua kysymyksissäsi sekä jatkosuunnitelman laatimisessa.

Voit ottaa tarvittaessa omavalmentajaasi yhteyttä jättämällä yhteydenottopyynnön Oma asioinnissa, tai ottaa yhteyttä alkupalveluiden puhelinneuvontaan 014 569 0134 arkisin kello 9–15.