Hyppää pääsisältöön
Kuva
Nainen kirjoittaa pöydän ääressä
Pääsisältö

Koulutuskokeilussa sinulla on mahdollisuus tutustua sinua kiinnostavaan oppilaitokseen ja koulutuksen sisältöön. Jos sinulla on vaikeuksia ammatin tai alan valinnassa ja haluat varmistua suunnitelmastasi ennen kuin haet koulutukseen, koulutuskokeilu on sinulle sopiva palvelu.  

Koulutuskokeilu voi sopia esimerkiksi:  

  • nuorille, joilla ei ole perustutkintoa 
  • alanvaihtajille 
  • maahanmuuttajille, jotka tarvitsevat tukea oikean koulutusalan varmistamiseksi 

Koulutuskokeilusta lyhyesti:

  • Voit osallistua koulutuskokeiluun, jos olet työtön ja työnhakijana työllisyyden kuntakokeilussa tai TE-palveluissa.
  • Koulutuskokeilun aikana saat samaa työttömyysturvaa kuin työttömänä.
  • Jos olet kuntakokeilun asiakkaana sopinut työvoimakoulutuksesta omavalmentajasi kanssa työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa, voit saada työttömyysturvan korotettuna. Korotusosan maksamisesta päättää työttömyysturvan maksaja eli Kela tai työttömyyskassa. Lisäksi voit saada osallistumispäiviltä kulukorvausta. 

Koulutuskokeiluja järjestetään myös Kelan välityksellä. Jos olet Kelan ammatillisen kuntoutuksen asiakas, hae kokeiluun Kelan kautta. Lisätietoa Kelan järjestämästä koulutuskokeilusta löydät täältä. 

Kysy lisää koulutuskokeilusta omavalmentajaltasi! 

Voit hakeutua koulutuskokeiluun sopimalla palvelusta omavalmentajan, TE-palveluiden asiantuntijan tai ammatinvalintapsykologin kanssa. Palvelu kirjataan osaksi työllistymissuunnitelmaasi tai sitä korvaavaa suunnitelmaa. Koulutuskokeilusta täytetään yhdessä kirjallinen lähete. Lähete toimitetaan täyttämisen jälkeen oppilaitoksen yhteyshenkilölle ja oppilaitoksesta otetaan sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Koulutuskokeilun kesto on pääsääntöisesti 3-5 päivää ja 7 tuntia/päivä. (sis. tauot).

Koulutuskokeiluun on mahdollista päästä Gradialle ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistoon. Palvelu on käytettävissä kaikille Gradian ja Poken tarjoamille aloille ja toteutuu non stop -tyyppisesti yksilötoteutuksena.

Koulutuskokeilun aikana saat tietoa alan koulutuksista, opiskelusta, tutkinnoista, työllistymisestä ja työtehtävistä sekä alalle soveltuvuudesta. Pääset mukaan oppitunneille ja keskustelemaan opettajien, opinto-ohjaajan ja alan opiskelijoiden kanssa. Saat tarvittaessa apua myös opiskelun tukitoimien suunnitteluun. 

Ota omavalmentajaasi yhteyttä!

Jätä yhteydenottopyyntö Oma asioinnissa, tai ottaa yhteyttä alkupalveluiden puhelinneuvontaan 014 569 0134 arkisin kello 9–15.
 

Yhteystiedot

Gradia  
Elina Malinen, opinto-ohjaaja 
puh. 040 341 5197 
elina.malinen (at) gradia.fi  

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto  
Pirkko Pinola, opinto-ohjaaja  
puh. 040 567 3205 
pirkko.pinola (at) poke.fi 

Työllisyyspalvelut ja kuntakokeilut
Jyväskylä, Muurame, Laukaa, Äänekoski 
Minna Laakso, palvelukoordinaattori  
puh. 050 593 3130 
minna.laakso (at) jyvaskyla.fi  

Työllisyyspalvelut ja kuntakokeilut
Jämsä, Keuruu, Saarijärvi  
Paula Tuomi  
puh. 050 479 2051 
paula.tuomi (at) keuruu.fi 

TE-palvelujen lisätiedot  
Mirka Paavola, asiantuntija  
puh. 0295 046 142 
mirka.paavola (at) te-toimisto.fi