Koulutuskokeilu työllisyyspalveluissa
Koulutuskokeilussa sinulla on mahdollisuus tutustua sinua kiinnostavaan oppilaitokseen ja koulutuksen sisältöön. Jos sinulla on vaikeuksia ammatin tai alan valinnassa ja haluat varmistua suunnitelmastasi ennen kuin haet koulutukseen, koulutuskokeilu on sinulle sopiva palvelu.
Koulutuskokeilu voi sopia esimerkiksi:
- nuorille, joilla ei ole perustutkintoa
- alanvaihtajille
- maahanmuuttajille, jotka tarvitsevat tukea oikean koulutusalan varmistamiseksi
Koulutuskokeilusta lyhyesti:
- Voit osallistua koulutuskokeiluun, jos olet työtön ja työnhakijana työllisyyden kuntakokeilussa tai TE-palveluissa.
- Koulutuskokeilun aikana saat samaa työttömyysturvaa kuin työttömänä.
- Jos olet kuntakokeilun asiakkaana sopinut työvoimakoulutuksesta omavalmentajasi kanssa työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa, voit saada työttömyysturvan korotettuna. Korotusosan maksamisesta päättää työttömyysturvan maksaja eli Kela tai työttömyyskassa. Lisäksi voit saada osallistumispäiviltä kulukorvausta.
Koulutuskokeiluja järjestetään myös Kelan välityksellä. Jos olet Kelan ammatillisen kuntoutuksen asiakas, hae kokeiluun Kelan kautta. Lisätietoa Kelan järjestämästä koulutuskokeilusta löydät täältä.
Tutustu Kurkista koulutukseen -koulutuskokeilupilottiin!
Keski-Suomen TE-toimiston ja alueen työllisyyden kuntakokeilujen asiakkaina olevat työnhakijat ovat voineet lokakuusta 2022 alkaen hakeutua koulutuskokeiluun Kurkista koulutukseen- koulutuskokeilupilotin kautta.
Voit hakeutua koulutuskokeiluun sopimalla palvelusta omavalmentajan, TE-palveluiden asiantuntijan tai ammatinvalintapsykologin kanssa. Palvelu kirjataan osaksi työllistymissuunnitelmaasi tai sitä korvaavaa suunnitelmaa. Koulutuskokeilusta täytetään yhdessä kirjallinen lähete. Lähete toimitetaan täyttämisen jälkeen oppilaitoksen yhteyshenkilölle ja oppilaitoksesta otetaan sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Koulutuskokeilun kesto on 3 päivää ja 6 tuntia päivässä.
Gradia Jyväskylä toteuttaa koulutuskokeilua pienryhmissä sosiaali- ja terveysalan sekä kone- ja tuotantotekniikan osalta. Gradia Jämsä järjestää sosiaali- ja terveysalan koulutuskokeilua yksilöllisenä toteutuksena joustavasti.
Koulutuskokeilua järjestetään myös Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistossa Äänekoskella (Opinahjon ja Piilolan yksikössä) ja Saarijärvellä (Tarvaalan yksikössä Biotalouskampuksella). Tarvaalassa on mahdollisuus yöpyä opiskelija-asuntolassa koulutuskokeilun aikana. Koulutuskokeiluja voidaan toteuttaa mahdollisuuksien mukaan yksilöpalveluna Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston kaikilla koulutusaloilla.
Koulutuskokeilun aikana saat tietoa alan koulutuksista, opiskelusta, tutkinnoista, työllistymisestä ja työtehtävistä sekä alalle soveltuvuudesta. Pääset mukaan oppitunneille ja keskustelemaan opettajien, opinto-ohjaajan ja alan opiskelijoiden kanssa. Saat tarvittaessa apua myös opiskelun tukitoimien suunnitteluun.
Lisätietoa koulutuskokeilupilotista voit lukea Gradian osalta täältä ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston osalta täältä.
Ota omavalmentajaasi yhteyttä!
Jätä yhteydenottopyyntö Oma asioinnissa, tai ottaa yhteyttä alkupalveluiden puhelinneuvontaan 014 569 0134 arkisin kello 9–15.
Yhteystiedot
Gradia
Kaisa Lassila, projektipäällikkö
puh. 040 341 5023
kaisa.lassila (at) gradia.fi
Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto
Maija Salmelin, opinto-ohjaaja
puh. 040 7083 710
maija.salmelin (at) poke.fi
Työllisyyspalvelut ja kuntakokeilut
Jyväskylä, Muurame, Laukaa, Äänekoski
Minna Laakso, palvelukoordinaattori
puh. 050 593 3130
minna.laakso (at) jyvaskyla.fi
Työllisyyspalvelut ja kuntakokeilut
Jämsä, Keuruu, Saarijärvi
Noora Rauhala, omavalmentaja
puh. 040 152 9903
noora.rauhala (at) keuruu.fi
TE-palvelujen lisätiedot
Mirka Paavola, asiantuntija
puh. 0295 046 142
mirka.paavola (at) te-toimisto.fi