Hyppää pääsisältöön
Kuva
Henkilö hymyilee. Hänen ympärillään piirrettyjä ihmiskuvakkeita, joiden välillä verkosto. Kuva Riitta Saastamoinen. Kuva Riitta Saastamoinen
Usein juuri verkostojen kautta saa vinkkejä, mihin lähettää työhakemuksia.
Kuva
Henkilö hymyilee. Hänen ympärillään piirrettyjä ihmiskuvakkeita, joiden välillä verkosto. Kuva Riitta Saastamoinen

Sara Robinson-Moncada pohtii verkostoja työnhaun tukena.

This text is also available in English. Este texto está resumido en español.


 

Uuteen maahan muuttaminen tarkoittaa, että jättää taakseen tukiverkostot, sosiaaliset kontaktit, vakituiset palvelut ja tutut toimintamallit. Uudessa on paljon totuttelua, opittavaa ja niiden mukaan myös toivottavasti monia mahdollisuuksia. Uuden oppimiseen tarvitaan erityisesti kontakteja: ihmisiä selittämään miten, missä, milloin ja miksi. Mitä useammalta alalta ja elämäntilanteista on osaavia ihmisiä auttamassa, sitä sujuvammin kotiutuu ja löytää paikkansa uudesta yhteiskunnasta.


Kansainvälisten osaajien työvoimasta puhutaan paljon julkisuudessa ja valtakunnallisissa kampanjoissa. Vaikka Suomessa on työvoimapulaa ja kansainvälistä rekrytointia koko ajan kehitetään, kansainvälisen osaajan on silti yllättävän vaikeaa löytää töitä täältä.


Työllistymisen kannalta tärkeitä ovat erityisesti oman alan verkostot. Työnhakua varten kannattaa ehdottomasti olla ansioluettelo ja työhakemukset valmiina, mutta usein juuri verkostojen kautta saa vinkkejä, mihin lähettää työhakemuksia tai missä pian avautuu työmahdollisuuksia.


Miten sinä voit kehittää verkostojasi ja ymmärrystäsi työnhakusi kannalta tärkeistä toimijoista? Oma aktiivisuus on tässä ratkaisevaa. Voit puhua eri ihmisten kanssa heidän kokemuksistaan esimerkiksi koulussa, harrastuksissa, vapaaehtoistyössä tai vapaa-ajan toiminnassa. Juttele vaikka kirjaston, lähikaupan, nuorisotilan tai taksin työntekijöiden kanssa. 
Tässä on hyviä kysymyksiä, joita esimerkiksi voit käyttää, kun olet riittävästi tutustunut ihmiseen:
•    Saanko kysyä, mikä on ollut sinun polkusi tähän työhön? 
•    Osaatko ehdottaa, kenen kanssa kannattaisi keskustella, jos minä haluan tietää lisää aiheesta ___ (oma alasi)

 
Jos sinä vielä etsit omaa unelma-ammattiasi, voit kysellä myös: 
•    Mitä työtä sinä teet ja miten sinä viihdyt siinä? 
•    Mitä hyviä puolia sinun työssäsi on?
•    Mitä haasteita työssäsi tulee vastaan? 
•    Mitä koulutusta tai osaamista pitää olla, jotta voi tehdä tätä työtä?

Puhu siis laajasti ihmisten kanssa ja rakenna heihin luottamusta. Kerro myös rohkeasti mitä osaat, mistä olet kiinnostunut ja että etsit työtä.  

 

-    Sara Robinson-Moncada, ohjaaja