Hyppää pääsisältöön
Kuva
Mies hymyilee havupensaan edessä. Kuva Riitta Saastamoinen
Kyse ei ole siitä, että meillä ei olisi taitoja, vaan että työnantajat eivät tiedä meillä olevan niitä!
Kuva
Mies hymyilee havupensaan edessä. Kuva Riitta Saastamoinen

Shashank rakastaa kirjoittamista ja hän valokuvaa kaunista maailmaa ympärillämme.


Read the original text in English: The job hunting odyssey in Finland

 

Noin vuosi sitten, kun ylitin lentäen Suomenlahtea, minulla oli monia kuvitelmia siitä, millainen Suomi olisi ja millainen se ei olisi. Tiesin olevani saapumassa jäiseen maahan, joka on täynnä hauskoja lumileikkejä ja lumovia jääpuikkojen peittämiä puita. Toisaalta en osannut kuvitella, että työn löytäminen täällä Suomessa olisi yhtä vaikeaa kuin alku Gimlin ja Legolaksen yhteistyössä! Mutta kuten tiedämme, heistä tuli lopulta mitä parhaimpia ystäviä ja he matkustivat yhdessä ympäri Keski-Maata vielä kauan sen jälkeen, kun Sormusten Sormus oli tuhottu.


Kun mietin työnhakuani, ajattelen usein sitä, miten jokaisella Sormuksen Saattueen jäsenellä oli omat ainutlaatuiset taitonsa ja taustatarinansa. Kukaan heistä ei pystynyt yksin kantamaan Sormusta Tuomiovuorelle, vaan he onnistuivat siinä vain yhteistyöllä. Tämä korostaa verkostoitumisen ja omien taitojen ja tietojen esille tuomisen tärkeyttä, mutta samalla myös toisten taitojen ja tietojen hyödyntämistä. 


Työnhakuseikkailuni alussa uskoin, että ansioluetteloni oli kaikkein tärkein työkaluni ja että saisin töitä juuri sen ansiosta, mitä ansioluettelooni oli kirjoitettu. Mutta kävikin ilmi, että Suomessa (kuten Sormuksen Saattueessa) tärkein asia ei ole se, kuinka monta taitoa sinulla on paperilla, vaan se, voiko sinun henkilönä luottaa tekevän sinulle annetun työn! Lisäksi, aivan kuten Frodo ei todella arvostanut Aragornia ennen kuin hän päätti luopua Sormuksesta, tulevat työnantajammekaan eivät tiedä, keitä oikeasti olemme – kyse ei ole siitä, että meillä ei olisi taitoja, vaan että he eivät tiedä meillä olevan niitä!


Minulla on tohtorin tutkinto konetekniikan alalta (erikoisalanani hydrodynamiikka) ja asun Jyväskylässä vaimoni ja 6 kuukauden ikäisen tyttäreni kanssa. Etsin töitä T&K sektorilta yrityksistä, jotka suhtautuvat yhtä intohimoisesti kuin minä konetekniikkaan ja monimutkaisten reaalimaailman ongelmien ratkaisemiseen ”insinööröimällä”. Työnhaussa minua auttaa erinomainen joukko Maahanmuuttaneiden osaamiskeskuksen työntekijöitä, jotka Gandalfin tavoin tarjoavat järkeviä neuvoja ja tukea ammatillisen profiilini itsetutkiskelussa. Minulla oli myös onni olla mukana Jyväskylän ensimmäisessä Career Club -ryhmässä, jossa meitä opetettiin pohtimaan, keitä olemme yksilöinä, ja harjoittelemaan taitojamme verkostoitumisessa, työhakemustan kirjoittamisessa ja työhaastatteluissa.


Työnhakuseikkailuni jatkuu, toistaiseksi. Mutta jokainen pieni askel, jonka otan, antaa minulle paremman käsityksen suomalaisesta työkulttuurista ja vie minua lähemmäs työpaikan löytämistä täältä!

Shashank H. J.

 

Työnantaja, jos olet kiinnostunut Shashankin osamisesta, löydät linkistä hänen cv:nsä.

Tekstin suomenkielinen käännös: Riitta Saastamoinen


Shashank ja monta muuta korkeasti koulutettua työnhakijaa etsivät työtä Osaamiskeskuksen avulla, mm. Career Club Jyväskylä -ryhmässämme. Joukossa on esimerkiksi IT-alan, luonnontieteiden, liiketoiminnan, markkinoinnin, koulutuksen sekä yhteiskuntatieteiden osaajia, jotka taitavat monia kieliä.

  • Etsitkö sinä uutta työntekijää, joka voisi löytyä tästä joukosta? Ota yhteyttä: Tirre Hentinen p. 050 576 4769 tai tirre.hentinen[at]jyvaskyla.fi