Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kaksi henkilöä hymyilee. Kuva Riitta Saastamoinen
Loppujen lopuksi tärkeintä ei ole se, mistä tulet, vaan se, mitä tuot työhösi.
Kuva
Kaksi henkilöä hymyilee. Kuva Riitta Saastamoinen

Priya ja Career Club Jyväskylä -ryhmää vetävä Tirre pohtimassa työnhakua Suomessa.


Read the original text in English: Three keys to land a job in Finland: Finnish language, internships and networks

 

Työn löytäminen on vaikeaa, ja se voi olla erityisen vaikeaa, kun olet maahanmuuttaja.  Olen Priya, materiaalitieteiden tutkija, ja tämä on kokemukseni työn etsimisestä Suomessa. Valmistuin tohtoriksi Kanadassa, Sherbrooken yliopistossa, aiheenani selluloosan nanokuidun (MFC) uuttaminen maatalouden biomassasta ja MFC-filmit. Työskentelin lisäarvoa tuottavien innovaatioprojektien johtajana paperiteollisuudessa Intiassa. Muutin Suomeen Intiasta, kun mieheni aloitti työt täällä. 

En halunnut etsiä töitä heti Suomeen tullessani. Aiemman Ranskassa saamani kokemuksen ansiosta ymmärsin paikallisen kielen merkityksen ja halusin oppia suomea, koska se auttaisi minua sopeutumaan hyvin yhteisöön. Niinpä ilmoittauduin TE-toimistoon työttömäksi ja aloitin Spring Housen järjestämän suomen kielen kurssin, joka kesti vuoden ja oli intensiivinen.  Nyt osaan suomea B1-tasolla ja pystyn puhumaan suomea rohkeasti, vaikka en puhukaan täysin sujuvasti ja teen joitakin virheitä. Kurssin aikana minun piti tehdä kolme harjoittelua, mikä auttoi minua lähestymään yrityksiä ja löytämään harjoittelupaikan. 

Verkostot ovat yksi avain työpaikan saamiseen Suomessa. Monet suomalaisetkin ovat tästä samaa mieltä. Ihmiset saavat töitä suositusten avulla, kaverin kaverin kautta tai, hassua kyllä, jopa juhlissa tavattujen uusien kontaktien välityksellä. Mutta kun olet juuri muuttanut maahan, ammatillinen verkostosi on, rehellisesti sanottuna, käytännössä katsoen olematon. Tästä haluaisin jakaa joitakin kokemuksiani. 

  • Käytin työharjoittelumahdollisuutta parantaakseni suomen kielen taitoani sekä ymmärtääkseni työpaikan kulttuuria ja työkulttuuria. Olin erittäin iloinen saadessani oppia innovatiivisesta suomaisesta tutkimuksesta sekä yritysten soveltavista lähestymistavoista tutkimuksessa, asiakassuhteista, yhteistyöstä, jne.
  • Kerran hain työpaikkaa tutkimuskeskuksesta, joka on unelmieni työpaikka. Mutta arvatkaa mitä, minua ei valittu. Pidin kuitenkin johtavan tutkijan yhteystiedot ja soitin hänelle muutaman kuukauden kuluttua kysyäkseni harjoittelupaikkaa. Kerroin hänelle, että olen edelleen kiinnostunut työskentelemään hänen kanssaan, ja sain paikan. Tein siellä oman lyhyen projektin ja sain joitakin kontakteja. 
  • Lähetin avoimia hakemuksia tiimien johtajille. Myös pomoni välitti ansioluetteloni muille minulle parhaiten sopiville tiimeille. Toivon saavani myönteisen vastauksen. 
  • Lisäksi menin mukaan korkeasti koulutetuille työnhakijoille tarkoitettuun Career Club Jyväskylään. Sain siellä joitakin uusia kontakteja. Lisäksi sain paljon vinkkejä ja työkaluja CV:ni parantamiseen. Ryhmässä kävi monia vieraita (jotkut heistä itse maahanmuuttajia) ja he kertoivat tarinoitaan, mikä motivoi minua entisestään.

Tämän tarinan opetus (jos sellainen löytyy!) on: et ole yksin. Uskon siihen, että rekrytoijat tarkastelevat kansainvälisiä hakijoita ennakkoluulottomasti ja antavat heillekin mahdollisuuksia. Viestini on, että loppujen lopuksi tärkeintä ei ole se, mistä tulet, vaan se, mitä tuot työhösi. Joskus se, että jollakulla on erilainen tausta ja erilaiset kokemukset, tuo esiin erilaisia näkökulmia, mikä hyödyttää työpaikkaa vielä enemmän.

- Priya

 

Suomenkielinen käännös: Riitta Saastamoinen


Priya ja monet muut korkeasti koulutetut työnhakijat etsivät työtä Osaamiskeskuksen avulla, mm. Career Club Jyväskylä -ryhmässämme. Joukossa on esimerkiksi IT-alan, luonnontieteiden, liiketoiminnan, markkinoinnin, koulutuksen sekä yhteiskuntatieteiden osaajia, jotka taitavat monia kieliä.

  • Etsitkö sinä uutta työntekijää, joka voisi löytyä tästä joukosta? Ota yhteyttä: Tirre Hentinen p. 050 576 4769 tai tirre.hentinen[at]Jyvaskyla.fi"