Hyppää pääsisältöön
Kuva
Osaamiskeskuksessa vuonna 2021 279 asiakasta, joista 70 töihin, 35 opiskelemaan ja 22 työkokeiluun. Kuva Riitta Saastamoinen. Kuva Riitta Saastamoinen
Maahanmuuttaneiden osaamiskeskus -hankkeessa edistämme maahanmuuttaneiden hyvinvointia työllistymisen tukemisen kautta.
Kuva
Osaamiskeskuksessa vuonna 2021 279 asiakasta, joista 70 töihin, 35 opiskelemaan ja 22 työkokeiluun. Kuva Riitta Saastamoinen

 

Elämme hyvinvointiyhteiskunnassa, mutta hyvinvointierot väestöryhmiemme välillä ovat suuret. Hyvinvoinnin määritelmiä on useita, mutta useimmiten hyvinvointi käsitetään terveyden, materiaalisen hyvinvoinnin ja elämänlaadun kokonaisuudeksi. Siihen vaikuttavat muun muassa elinolot, työllisyys ja työolot sekä toimeentulo, sosiaaliset suhteet, itsensä toteuttaminen, onnellisuus ja sosiaalinen pääoma.


Ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kiinnostaa ja motivoi minua laaja-alaisesti. Aloitin hankepäällikkönä Jyväskylän maahanmuuttaneiden osaamiskeskus -hankkeessa kuukausi sitten. Aiemmin olen työskennellyt lähes parikymmentä vuotta terveyden edistämisen tehtävissä sekä lyhyen aikaa myös työllisyyden edistämisen piirissä. Asiakaskuntaani on kuulunut monista taustoista tulevia maahanmuuttaneita elämänkaarensa eri vaiheissa. Maahanmuuttaneiden osaamiskeskus -hankkeessa edistämme maahanmuuttaneiden hyvinvointia työllistymisen tukemisen kautta.


Arjessa havahdun välillä siihen, kuinka puhumme eri alojen töistämme ja niiden kuormittavuudesta negatiivisen sävyyn unohtaen työn keskeisen positiivisen merkityksen ihmisen kokonaishyvinvoinnille. Työ on kuitenkin hyvin tärkeää vähintäänkin talouden, merkityksellisyyden kokemisen ja sosiaalisten suhteiden näkökulmasta. Maahanmuuttaneille työ on lisäksi yksi keskeinen tekijä kotoutumisessa. Kuitenkin maahanmuuttaneiden työllisyys on kantaväestöä pienempi ja samaan aikaan monilla aloilla on työvoimapula. Joukossamme asuu paljon eri maista muuttaneita ihmisiä, joiden polku työelämää kohti tarvitsee oikeat askelmerkit sopivissa verkostoissa.

 
Maahanmuuttaneiden osaamiskeskuksessa helposti saatavilla oleva, oikea-aikainen ja yksilöllinen ohjaus, osaamisen tunnistaminen sekä suomen kielen valmennus ovat osoittautuneet tarpeellisiksi ja tuloksellisiksi. Viime vuonna hankkeessa asioi 279 asiakasta, joista 70 työllistyi avullamme. Opiskelun aloitti 35 ja työkokeilun 22 asiakasta. Tämä vuonna kehitämme toimintaa edelleen, jotta se vastaisi mahdollisimman hyvin työttömien ja työttömyysuhan alla olevien maahanmuuttaneiden työllistymisen sekä sopivien työnantajien ja työntekijöiden kohtaamisen haasteisiin.


Toivotan hyvinvointia meille kaikille - töistä, opiskelusta ja vaikkapa upeista talviulkoilukeleistä!
-    Päivi Ylinen, hankepäällikkö