14.2.2024
Kansainvälistä ystävyyttä - Jyväskylän kaupungin ystävyyskaupunkilahjat KeMun kokoelmiin

Museolla esineet puhdistettiin, luetteloitiin, valokuvattiin ja sijoitettiin optimaalisiin olosuhteisiin säilytystiloihin. Nyt kokoelman esineet ovat vapaasti tutkittavissa Finna-hakupalvelussa. Osa esineistä on esillä Jyväskylän kaupungintalolla vitriininäyttelynä.
Kokoelma käsittää reilut 300 esinettä. Ystävyyskaupunkilahjojen lisäksi mukana on muutamia muissa yhteyksissä saatuja lahjoja. Jokainen niistä ilmentää oman maansa kulttuuria ja sikäläisen käsityöperinteen arvostusta. Esimerkiksi Japanista saadut kimono ja lakkamaalausmaljakko, kiinalainen metallikuvalautanen ja dioraama, Esbjergin keramiikkaesineet ja Stavangerin lahjoittamat metalliveistokset. Nykyään lahjoja vaihdetaan enää harvoin, ja keskinäisesti on voitu sopia tavasta luopumisesta.
Ystävyyskaupunkitoiminta Jyväskylässä
Ystävyyskaupunkitoiminta tarkoittaa konseptia, jossa eri valtioiden kunnat tai kaupungit solmivat kahdenkeskeisen sopimuksen tavoitteenaan edistää erilaisten ihmisten ja kulttuurien kohtaamista. Ystävyyskaupunkitoiminnan muotoja ovat virallisten valtuuskuntavierailujen lisäksi myös kulttuuri-, urheilu-, nuoriso- ja asiantuntijavaihto sekä matkailun tukeminen.
Suomessa ystävyyskaupunkitoiminta alkoi 1940 Suomen ja Ruotsin kaupunkien välisinä kummikuntasuhteina. Kummikaupungit tukivat aineellisesti sota-ajan Suomessa pulasta kärsiviä siviilejä. Jyväskylän ensimmäinen kummikaupunki oli ruotsalainen Eskilstuna.
Sodan jälkeen 1947 Eskilstuna pyysi Jyväskylää mukaan pohjoismaiseen ystävyyskaupunkirinkiin, jossa olivat mukana myös tanskalainen Esbjerg ja norjalainen Stavanger. Seuraavina vuosikymmeninä Jyväskylä solmi uusia ystävyyskaupunkisuhteita silloiseen Neuvostoliittoon, Islantiin, Unkariin, Puolaan, Kiinaan, Saksaan, Viroon ja Japaniin.
Lue lisää Jyväskylän kaupungin ystävyyskaupunkitoiminnasta:
Jyväskylän ystävyyskaupunkitoimintaa taustoittava julkaisu
Lisätietoja:
Susanna Terho
Keski-Suomen museo
intendentti, kokoelmat
p. 050 592 4514
[email protected]