Keski-Suomen museon verkkonäyttelyt ja verkkomateriaalit
KeMu on olemassa sinua varten juuri siellä, missä haluat! KeMun verkkonäyttelyt siivittävät sinut matkalle keskisuomalaisuuteen vaikka kotisohvalta käsin. Verkkomateriaalimme soveltuvat hyvin myös kouluille ja oppilaitoksille.
Keskisuomalaisuutta etsimässä
Opastettu näyttelykierros
Kuinka tuulipuku tuli Suomeen?
Yle Jyväskylän opastetulla kierroksella kuullaan ja nähdään KeMun pysyvän näyttelyn Keskisuomalaisuutta etsimässä helmiä. Museolehtorin matkassa pääsee mukaan Keski-Suomen historiaan aina rautakauden kätköiltä 1980-luvulle saakka, jolloin koko kansan uniformuksi muodostunut tuulipuku levisi Jyväskylän kautta Suomeen.
Keskisuomalaisia matkailureittejä
Korpilahdelta Jämsään
Sumiainen - Konginkangas - Viitasaari
Ensimmäinen Keski-Suomesta kertova matkaopas ”Keski-Suomi Matkaopas” ilmestyi vuonna 1899. Oppaassa esiteltiin neljä matkailijareittiä sekä omat lukunsa Keski-Suomesta, Jyväskylästä ja juuri valmistuneesta Haapamäen-Suolahden rautatiestä. KeMu tarjoaa nostalgiaotteita näiltä pääreiteiltä.
Tuomiojärven leirintäalue
Leirintämatkailua Keski-Suomessa: Tuomiojärven leirintäalue
Suomeen odotettiin 1950-luvun alussa olympiaturisteja, joita silmällä pitäen Jyväskylän matkailulautakunta päätti rakennuttaa kaupunkiin leirintäalueen. Telttailualue perustettiin Tuomiojärven rannalle ja siitä muodostui vuosikymmenien ajaksi suosittu camping-alue.
Ympäristönsuojelun historiaa
Kaikki alkoi Laukaan vesipäiviltä! Toimittaja Arja Paakkanen muistelee 1980-lukua, jolloin huoli teollisuuden jätevesien saastuttamasta Päijänteestä sai aikaan Päijänne puhtaaksi -kansanliikkeen.
Esihistoriaa
Keski-Suomen museon luomat oppimateriaalipaketit Finna Luokkahuoneessa:
Sisämaan esihistoriallinen aika - alakoulut
Sisämaan esihistoriallinen aika - lukiot
Virtuaalinäyttelyt
Nuoriso pyörien päällä
Moottoripyöriä ja muistoja 1960–1980-luvuilta
Keski-Suomen museossa keväällä 2022 esillä olleessa vaihtuvassa näyttelyssä fiilisteltiin entisten nuorten moottoripyöräharrastusta ja aikakauden nuorisokulttuuria.
Astu sisään ja uppoudu moottoripyöräilyn tunnelmiin lukuisten valokuvien ja keskisuomalaisten motoristien moottoripyörämuistojen välityksellä. Nähtävillä on kuusi entisten nuorten 1970-luvun japanilaista moottoripyörää sekä chopperoitu Ural-moottoripyörä Keski-Suomen museon kokoelmista. Virtuaalinäyttelyn on toteuttanut Mika Ajomaa.
Kurkkaa myös Nuoriso pyörien päällä -näyttelyn esittelyvideo KeMun Youtube-kanavalla, jossa Janne Vilkuna, Jari Salakka ja Vesa Lensu kertovat näyttelyn taustoista ja omista moottoripyörämuistoistaan.
Taidetta verkossa
Näkymiä maisemaan
Jyväskylän museoiden yhteinen verkkonäyttely esittelee erilaisia näkymiä maisemaan. Jyväskylän taidemuseo, Keski-Suomen museo ja Suomen käsityönmuseo tuovat näyttelyyn luonto- ja maisema-aiheisia taideteoksia, luonnoksia ja piirroksia. Teemaa käsitellään luonnon maisemasta rakennettuun ympäristöön, kodin sisustustekstiileistä käsitteelliseen taiteeseen.
Finna-alustalle toteutettu verkkonäyttely on suunnattu kaikille tietoa tarvitseville sekä verkosta elämyksiä etsiville. Näyttelyä voi tutkailla vaivattomasti esimerkiksi kotoa käsin.
Myöskin koulut saavat verkkonäyttelystä sisältöä opetukseensa.
Osallistu itse
Puutarhatarinoita-sivujen kautta on oiva mahdollisuus irrotella ja kertoa millainen on oma unelmiesi puutarha. Voit myös vastata puutarha-teemaisiin kyselyihin tai lähettää kuvia puutarhastasi.
Puutarhatarinoita-verkkosivujen aineistot tallentuvat KeMun kokoelmiin.
Tervetuloa suorittamaan Kauppakadun laudatur! Nyt ei kuitenkaan oluttuopin avulla, vaan bongaamalla Jyväskylän pääkadun - Kauppakadun - tontit ja värikäs historia.
Mobiilioppaat
Tervetuloa Aallon kylään – Jyväskylään! Tämä mobiiliopas johdattaa sinut noin 2,5 km mittaiselle ääniopastetulle matkalle halki Jyväskylän.
Jyväskylän kirkkopuiston kertomaa
Sisältö koostuu videoista, valokuvista ja teksteistä. Kolmeen eri teemaan keskittyvät sisältöreitit johdattavat käyttäjän puiston, patsaiden- ja muistomerkkien, sekä rakennusten historiaan. Opas on toteutettu yhteistyössä Keski-Suomen museon kanssa. Sen on koostanut Tiina Helttunen.