Keski-Suomen museon verkkonäyttelyt

KeMu on olemassa sinua varten juuri siellä, missä haluat. KeMun verkkonäyttelyt siivittävät sinut matkalle keskisuomalaisuuteen vaikka sieltä kotisohvalta käsin. Tartu mahdollisuuteen! KeMu tarjoaa myös verkkomateriaalia kouluille ja oppilaitoksille.

(Ensimmäisinä uusimmat)

Opastettu kierros Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyyn
 
Yle Jyväskylän opastetulla kierroksella kuullaan ja nähdään Keski-Suomen museon eli KeMun pysyvän näyttelyn Keskisuomalaisuutta etsimässä helmiä. Museolehtorin matkassa pääsee mukaan Keski-Suomen historiaan aina rautakauden kätköiltä 1980-luvulle, jolloin koko kansan uniformu tuulipuku, tuli Jyväskylän kautta suomeen. 
 
Keskisuomalaisia matkailureittejä
 
Ensimmäinen Keski-Suomesta kertova matkaopas ”Keski-Suomi Matkaopas” ilmestyi vuonna 1899. Oppaassa esiteltiin neljä matkailijareittiä sekä omat lukunsa Keski-Suomesta, Jyväskylästä ja juuri valmistuneesta Haapamäen-Suolahden rautatiestä. 
KeMu tarjoaa nostalgiaotteita näiltä pääreiteiltä.

Suomeen odotettiin 1950-luvun alussa olympiaturisteja, joita silmällä pitäen Jyväskylän matkailulautakunta päätti rakennuttaa kaupunkiin leirintäalueen. Telttailualue perustettiin Tuomiojärven rannalle ja siitä muodostui vuosikymmenien ajaksi suosittu camping-alue.

Päijänne puhtaaksi -liike

Kaikki alkoi Laukaan vesipäiviltä! Toimittaja Arja Paakkanen muistelee 1980-lukua, jolloin huoli teollisuuden jätevesien saastuttamasta Päijänteestä sai aikaan Päijänne puhtaaksi -kansanliikkeen.

Puutarhatarinoita

Puutarhatarinoita-sivujen kautta on oiva mahdollisuus irrotella ja kertoa millainen on oma unelmiesi puutarha. Voit myös vastata puutarha-teemaisiin kyselyihin tai lähettää kuvia puutarhastasi. Puutarhatarinoita-verkkosivujen aineistot tallentuvat KeMun kokoelmiin.

Tervetuloa suorittamaan Kauppakadun laudatur! Nyt ei kuitenkaann oluttuopin avulla, vaan bongaamalla Jyväskylän pääkadun - Kauppakadun - tontit ja värikäs historia.

Keskisuomalainen ruokaperinne

Lipponen, rattonen, lahtimömmö ja rottamatti. Noillakin ruokalajeilla keskisuomalaiset ovat herkutelleet. Tutustu maakunnan ruokaperinteeseen neljän eri teeman avulla, kokeile visaista ruokaperinnetestiä tai lisää oma ohjeesi reseptivihkoon!

Pienmäen talomuseo

Tässäpä sinulle on tarjolla oiva tunnelmoinnin kohde: Pienmäen ainutlaatuinen 1800-luvun pihapiiri. Olepa hyvä!

Viestejä maisemassa

Näkymiä keskisuomalaiseen kulttuuriympäristöön.

Oppia verkossa

Haloo, minä täällä!

Tässäpä monipuolinen työpaja oppimisen tueksi! Pohdinnan ja tekemisen kohteena on monia eri ilmiöitä reilun 100 vuoden ajalta: koulu, harrastukset, sota, jälleenrakennus, nuorisokulttuuri ja teknologia.

Juuret ja siivet

Hei opet! Tässä on tarjolla oppimisen avuksi Juuret ja Siivet, monipuolinen ja osallistava oppimateriaali. Matkaa nuorten kanssa yhdessä heidän omaan kulttuuriperintöönsä tekevät intoileva Raisa, luova ja kriittinen Oona sekä Matias, jota tytöt kutsuvat flegu-Sveitsiksi. Heidän kanssaan ei käy oppiminen tylsäksi!

Päivä eilisessä

Päivä Eilisessä -työpajat antavat mahdollisuuden osallistuvaan ja elämykselliseen oppimiseen. Tarjolla on entisaikojen elämään tutustumista kokeilemisen ja kokemisen kautta! 

Mobiilioppaat

Aallon kylässä

Tervetuloa Aallon kylään – Jyväskylään! Tämä mobiiliopas johdattaa sinut noin 2,5 km mittaiselle ääniopastetulle matkalle halki Jyväskylän.