Hyppää pääsisältöön
Kuva
Keski-Suomen museo ja käsityöläiskodit vuonna 1961

KeMu on olemassa sinua varten juuri siellä, missä haluat. KeMun verkkonäyttelyt siivittävät sinut matkalle keskisuomalaisuuteen vaikka sieltä kotisohvalta käsin. Tartu mahdollisuuteen! KeMu tarjoaa myös verkkomateriaalia kouluille ja oppilaitoksille.

Keskisuomalaisuutta etsimässä

Kuinka tuulipuku tuli Suomeen? -opastettu kierros
Yle Jyväskylän opastetulla kierroksella kuullaan ja nähdään Keski-Suomen museon eli KeMun pysyvän näyttelyn Keskisuomalaisuutta etsimässä helmiä. Museolehtorin matkassa pääsee mukaan Keski-Suomen historiaan aina rautakauden kätköiltä 1980-luvulle, jolloin koko kansan uniformu tuulipuku, tuli Jyväskylän kautta suomeen. 

Keskisuomalaisia matkailureittejä
Korpilahdelta Jämsään
Sumiainen - Konginkangas - Viitasaari
Ensimmäinen Keski-Suomesta kertova matkaopas ”Keski-Suomi Matkaopas” ilmestyi vuonna 1899. Oppaassa esiteltiin neljä matkailijareittiä sekä omat lukunsa Keski-Suomesta, Jyväskylästä ja juuri valmistuneesta Haapamäen-Suolahden rautatiestä. KeMu tarjoaa nostalgiaotteita näiltä pääreiteiltä.

 
Tuomiojärven leirintäalue
Suomeen odotettiin 1950-luvun alussa olympiaturisteja, joita silmällä pitäen Jyväskylän matkailulautakunta päätti rakennuttaa kaupunkiin leirintäalueen. Telttailualue perustettiin Tuomiojärven rannalle ja siitä muodostui vuosikymmenien ajaksi suosittu camping-alue.
 
Kaikki alkoi Laukaan vesipäiviltä! Toimittaja Arja Paakkanen muistelee 1980-lukua, jolloin huoli teollisuuden jätevesien saastuttamasta Päijänteestä sai aikaan Päijänne puhtaaksi -kansanliikkeen.
 

Taidetta verkossa

 
Jyväskylän museoiden yhteinen verkkonäyttely esittelee erilaisia näkymiä maisemaan. Jyväskylän taidemuseo, Keski-Suomen museo ja Suomen käsityönmuseo tuovat näyttelyyn luonto- ja maisema-aiheisia taideteoksia, luonnoksia ja piirroksia. Teemaa käsitellään luonnon maisemasta rakennettuun ympäristöön, kodin sisustustekstiileistä käsitteelliseen taiteeseen. Finna-alustalle toteutettu verkkonäyttely on suunnattu kaikille tietoa tarvitseville sekä verkosta elämyksiä etsiville. Näyttelyä voi tutkailla vaivattomasti esimerkiksi kotoa käsin. Myöskin koulut saavat verkkonäyttelystä sisältöä opetukseensa.
 

Osallistu myös itse

Puutarhatarinoita-sivujen kautta on oiva mahdollisuus irrotella ja kertoa millainen on oma unelmiesi puutarha. Voit myös vastata puutarha-teemaisiin kyselyihin tai lähettää kuvia puutarhastasi. Puutarhatarinoita-verkkosivujen aineistot tallentuvat KeMun kokoelmiin.
 
Tervetuloa suorittamaan Kauppakadun laudatur! Nyt ei kuitenkaann oluttuopin avulla, vaan bongaamalla Jyväskylän pääkadun - Kauppakadun - tontit ja värikäs historia.

Oppia verkossa

Hei opet! Tässä on tarjolla oppimisen avuksi Juuret ja Siivet, monipuolinen ja osallistava oppimateriaali. Matkaa nuorten kanssa yhdessä heidän omaan kulttuuriperintöönsä tekevät intoileva Raisa, luova ja kriittinen Oona sekä Matias, jota tytöt kutsuvat flegu-Sveitsiksi. Heidän kanssaan ei käy oppiminen tylsäksi!

Mobiilioppaat

Tervetuloa Aallon kylään – Jyväskylään! Tämä mobiiliopas johdattaa sinut noin 2,5 km mittaiselle ääniopastetulle matkalle halki Jyväskylän.