Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lasten leikkejä lastentarhassa. Kuva Lauri Laaksovirta, Keski-Suomen museo. Kuva Keski-Suomen museo (KeMu)
Pääsisältö

KeMun työpajat tarjoavat elämyksellisiä hetkiä ja mukavaa puuhaa kaikenikäisille! Joka kuukauden viimeisenä perjantaina vietämme Pajaperjantaita, jolloin KeMun puuhatila Nappulassa järjestetään museon näyttelyihin ja erilaisiin teemapäiviin liittyviä, kaikille avoimia yleisötyöpajoja. Yleisötyöpajoja järjestetään välillä myös muinakin ajankohtina. Pajoihin pääsee osallistumaan Aalto2-museokeskuksen pääsymaksulla, ja alle 18-vuotiaille ne ovat ilmaisia.  Yleisötyöpajoihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, riittää kun tulet paikalle. Tietoa niistä löydät oikean reunan infolaatikosta sekä KeMun tapahtumakalenterista.

KeMu tarjoaa myös tilattavia työpajoja, joita voit varata omalle porukallesi, työkavereillesi, luokallesi tai vaikkapa päiväkotiryhmällesi. Tilattavat työpajat löydät alta. Mahdollisuuksien mukaan tarjoamme myös avoimien yleisötyöpajojen sisältöjä tilauksesta ryhmille, joten kysy rohkeasti, jos joku niistä kiinnostaa. 

Tervetuloa KeMun työpajoihin tekemään ja kokemaan yhdessä!

Tilattavat työpajat:

Eläinten askeleet

Kenelle: Viskarit, eskarit ja 1.-2.-luokat, lapsiperheet
Ryhmäkoko: 1 päiväkotiryhmä/luokka kerrallaan, muille 6-15 henkeä
Työpajan kesto n. 1,5 h.
Hinta: Päiväkodeille ja kouluille maksuton, muille 90 € / ryhmä (sis. materiaalit, ohjaus ja alv.).
Huom. syksyn 2023 ajat täynnä!

Millaiset ovat hirven askeleet, entäpä miten liikkuu notkea ja äänetön kissa? Työpajassa tutustutaan Keskisuomalaisuutta etsimässä –näyttelyyn eläinten askelin ja valmistetaan oma eläin. Työpajan aluksi kierretään näyttelyä yhdessä, etsitään sieltä erilaisia eläimiä ja pohditaan, millaisin askelin eläimet liikkuvat. Samalla kuullaan hauskoja tarinoita entisajan elämästä Keski-Suomessa.

Eläinaiheisen kierroksen päätteeksi siirrytään puuhatila Nappulaan, jossa valmistetaan askartelumassasta oma eläinhahmo. Eläin voi olla joku näyttelyssä nähty eläin tai vaikka eksoottisempikin otus. Eläimelle voi myös askarrella ikioman kodin, esimerkiksi pesän tai aitauksen.

Työpaja sopii erinomaisesti niin päiväkotiryhmille ja pikkukoululaisille kuin myös lapsiperheille ja lapsista ja aikuisista koostuville porukoille, ja on ikimuistoinen ohjelmanumero esimerkiksi synttäripäivään!

Varaukset ja tiedustelut: 
peda@aalto2.museum

Huom. Teethän varauksen viimeistään kahta viikkoa aikaisemmin, jotta ehdimme valmistella teille parhaan mahdollisen työpaja-elämyksen!


Monenlaiset materiaalit

Kenelle: 4.-6.-luokat
Ryhmäkoko: 1 luokka kerrallaan
Työpajan kesto n. 1,5 h.
Huom. syksyn 2023 ajat täynnä!

Mistä aineesta kivikauden keskisuomalainen valmisti astiansa? Entä mistä materiaaleista tehdyillä leluilla lapset ovat leikkineet eri aikoina? Näitä pohditaan koululaisille suunnatussa Monenlaiset materiaalit -työpajassa.

Työpaja alkaa lyhyellä opastetulla kierroksella, jossa tutkitaan Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyä materiaalien näkökulmasta ja pohditaan muun muassa, milloin muovilelut syrjäyttivät puiset lelut ja mistä materiaalista on tehty muinainen kampakeraaminen ruukku. Työpaja-osiossa valmistetaan oma ruukku askartelumassasta sekä kierrätysmuovi-esine. Samalla jutellaan lisää erilaisista materiaaleista sekä niiden kestävyydestä ja ekologisuudesta.

Työpajan sisällöt sopivat hyvin esimerkiksi historian, ympäristöopin ja kuvataiteen teemoihin. Työpaja on kouluille maksuton.

Varaukset ja tiedustelut: 
peda@aalto2.museum

Huom. Teethän varauksen viimeistään kahta viikkoa aikaisemmin, jotta ehdimme valmistella luokallesi parhaan mahdollisen työpaja-elämyksen!


Hyvinvointia ja voimaeläimiä

Kenelle: Aikuisryhmille (esim. tyhy-ryhmät, polttariporukat jne.)
Ryhmäkoko: 6-15 henkeä
Työpajan kesto n. 1,5 h.
Hinta: 200 € / ryhmä (sis. materiaalit, ohjaus ja alv.)

Mistä keskisuomalaiset ovat ammentaneet eri aikoina hyvinvointia? Mihin he ovat uskoneet, mitä he ovat toivoneet, mikä on ollut heille tärkeää? Entä mikä on juuri sinun voimaeläimesi? Tämän työpajan ajatuksena on antaa aikaa itselle ja pysähtyä hetkeksi. Työpaja alkaa lyhyellä opastetulla kierroksella Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyssä. Kierroksen aikana pohditaan muun muassa, millainen on ollut esihistorian ajan keskisuomalaisten suhde luontoon, millaisia parantavia voimia saunalla on ajateltu olevan ja millaista hyvinvointia kansanparantajat ovat ihmisille tarjonneet.
 
Opastetun kierroksen jälkeen on vuorossa rentoutus, jonka aikana käydään läpi neljä luonnon elementtiä ja kuullaan niissä elävistä eläimistä. Mielikuvamatka johdattelee pohtimaan omaa voimaeläintä ja sitä, mikä eläin kiehtoo eniten juuri tässä hetkessä.

Rentoutuksen jälkeen valmistetaan oma voimaeläin askartelumassasta. Muovailtu eläinhahmo voi toimia muistutuksena siitä, mitä sinä tarvitset omaan hyvinvointiisi tai vain muistona mukavasta päivästä.

Työpaja sopii hyvin kaikenlaisille aikuisryhmille; ystäväporukoille, tyhy-ryhmille tai esimerkiksi polttareita viettäville.

Varaukset ja tiedustelut: 
peda@aalto2.museum

Huom. Teethän varauksen viimeistään kahta viikkoa aikaisemmin, jotta ehdimme valmistella teille parhaan mahdollisen työpaja-elämyksen!

Pajaperjantait:

Rakennetaan minisauna
pe 25.8. klo 14-18 (nonstop)

Saunarentoutus
pe 29.9. klo 17-18

Vanhasta uutta painaen
pe 27.10. klo 14-18 (nonstop)

Saunarentoutus
pe 24.11. klo 17-18

Muut yleisötyöpajat:

Eläinten askeleet
pe 15.9. klo 13

Eläinten askeleet
pe 20.10. klo 13 

Tilattavat työpajat:

Eläinten askeleet
(viskareille, eskareille ja 1.-2.-luokkalaisille sekä lapsiperheille)

Monenlaiset materiaalit
(4.-6.-luokkalaisille)

Hyvinvointia ja voimaeläimiä
(aikuisryhmille)