Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lasten leikkejä lastentarhassa. Kuva Lauri Laaksovirta, Keski-Suomen museo. Kuva Keski-Suomen museo (KeMu)
Pääsisältö

KeMun työpajat tarjoavat elämyksellisiä hetkiä ja mukavaa puuhaa kaikenikäisille! Joka kuukauden viimeisenä perjantaina ja välillä myös muinakin viikonpäivinä KeMun puuhatila Nappulassa järjestetään museon näyttelyihin ja erilaisiin teemapäiviin liittyviä, kaikille avoimia yleisötyöpajoja. Pajoihin on vapaa pääsy, eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen, riittää kun tulet paikalle. Tietoa niistä löydät viereisestä infolaatikosta sekä KeMun tapahtumakalenterista.

KeMu tarjoaa myös tilattavia työpajoja, joita voit varata omalle porukallesi, työkavereillesi, luokallesi tai vaikkapa päiväkotiryhmällesi. Tilattavat työpajat löydät alta. Mahdollisuuksien mukaan tarjoamme myös avoimien yleisötyöpajojen sisältöjä tilauksesta ryhmille, joten kysy rohkeasti, jos joku niistä kiinnostaa. 

Tervetuloa KeMun työpajoihin tekemään ja kokemaan yhdessä!

Tilattavat työpajat:

Eläinten askeleet ja kodit

Kenelle: Viskarit, eskarit ja 1.-2.-luokat, lapsiperheet
Ryhmäkoko: 1 päiväkotiryhmä/luokka kerrallaan, muille 6-15 henkeä
Työpajan kesto n. 1,5 h.
Hinta: Päiväkodeille ja kouluille maksuton, muille 90 € / ryhmä (sis. materiaalit, ohjaus ja alv.)

Millaiset ovat hirven askeleet, entäpä miten liikkuu notkea ja äänetön kissa? Työpajassa tutustutaan Keskisuomalaisuutta etsimässä –näyttelyyn eläinten askelin ja valmistetaan oma eläin ja sille koti. Työpajan aluksi kierretään näyttelyä yhdessä, etsitään sieltä erilaisia eläimiä ja pohditaan, millaisin askelin eläimet liikkuvat. Samalla kuullaan hauskoja tarinoita entisajan elämästä Keski-Suomessa.

Eläinaiheisen kierroksen päätteeksi siirrytään puuhatila Nappulaan, jossa valmistetaan askartelumassasta oma eläinhahmo. Eläin voi olla joku näyttelyssä nähty eläin tai vaikkapa eksoottisempikin otus. Eläimelle voi myös askarrella ikioman kodin, esimerkiksi pesän tai aitauksen.

Työpaja sopii erinomaisesti niin päiväkotiryhmille ja pikkukoululaisille kuin myös lapsiperheille ja lapsista ja aikuisista koostuville porukoillekin, ja on ikimuistoinen ohjelmanumero vaikkapa synttäripäivään!

Varaukset ja tiedustelut: 
050 360 8020 tai 
ksmuseo.info[at]jyvaskyla.fi

Huom. Teethän varauksen viimeistään kahta viikkoa aikaisemmin, jotta ehdimme valmistella teille parhaan mahdollisen työpaja-elämyksen!

Monenlaiset materiaalit

Kenelle: 4.-6.-luokat
Ryhmäkoko: 1 luokka kerrallaan
Työpajan kesto n. 1,5 h.

Mistä aineesta kivikauden keskisuomalainen valmisti astiansa? Entä mistä materiaaleista tehdyillä leluilla lapset ovat leikkineet eri aikoina? Näitä pohditaan koululaisille suunnatussa Monenlaiset materiaalit -työpajassa.

Työpaja alkaa lyhyellä opastetulla kierroksella, jossa tutkitaan Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyä materiaalien näkökulmasta ja pohditaan muun muassa, milloin muovilelut syrjäyttivät puiset lelut ja mistä materiaalista on tehty muinainen kampakeraaminen ruukku. Työpaja-osiossa valmistetaan oma ruukku askartelumassasta sekä kierrätysmuovi-esine. Samalla jutellaan lisää erilaisista materiaaleista, niiden kestävyydestä ja ekologisuudesta.

Työpajan sisällöt sopivat hyvin esimerkiksi historian, ympäristöopin ja kuvataiteen teemoihin. Työpaja on kouluille maksuton.

Varaukset ja tiedustelut: 
050 360 8020 tai 
ksmuseo.info[at]jyvaskyla.fi

Huom. Teethän varauksen viimeistään kahta viikkoa aikaisemmin, jotta ehdimme valmistella luokallesi parhaan mahdollisen työpaja-elämyksen!

Hyvinvointia ja voimaeläimiä

Kenelle: Aikuisryhmille (esim. tyhy-ryhmät, polttariporukat jne.)
Ryhmäkoko: 6-15 henkeä
Työpajan kesto n. 1,5 h.
Hinta: 200 € / ryhmä (sis. materiaalit, ohjaus ja alv.)

Mistä keskisuomalaiset ovat ammentaneet eri aikoina hyvinvointia? Mihin he ovat uskoneet, mitä he ovat toivoneet, mikä on ollut heille tärkeää? Entä mikä on juuri sinun voimaeläimesi? Tämän työpajan ajatuksena on antaa aikaa itselle ja pysähtyä hetkeksi. Työpaja alkaa lyhyellä opastetulla kierroksella Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyssä. Kierroksen aikana pohditaan muun muassa, millainen on ollut esihistorian ajan keskisuomalaisten suhde luontoon, millaisia parantavia voimia saunalla on ajateltu olevan ja millaista hyvinvointia kansanparantajat ovat ihmisille tarjonneet.
 
Opastetun kierroksen jälkeen on vuorossa rentoutus, jonka aikana käydään läpi neljä luonnon elementtiä ja kuullaan niissä elävistä eläimistä. Mielikuvamatka johdattelee pohtimaan omaa voimaeläintä ja sitä, mikä eläin kiehtoo eniten juuri tässä hetkessä.

Rentoutuksen jälkeen valmistetaan oma voimaeläin askartelumassasta. Muovailtu eläinhahmo voi toimia muistutuksena siitä, mitä sinä tarvitset omaan hyvinvointiisi tai vain muistona mukavasta päivästä.

Työpaja sopii hyvin kaikenlaisille aikuisryhmille; ystäväporukoille, tyhy-ryhmille tai esimerkiksi polttareita viettäville!

Varaukset ja tiedustelut: 
050 360 8020 tai 
ksmuseo.info[at]jyvaskyla.fi

Huom. Teethän varauksen viimeistään kahta viikkoa aikaisemmin, jotta ehdimme valmistella teille parhaan mahdollisen työpaja-elämyksen!

Kevään 2023 yleisötyöpajat:

Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.

Pe 27.1. klo 13-17 
Näin sen näin -piirrostyöpaja

Pe 3.2. klo 14-17 
Aaltoa yhdessä

Pe 24.2. klo 13-17 
100 vuotta palloilua – tee oma JYP- tai JJK-fanituote

Pe 3.3. klo 13 
Eläinten askeleet ja kodit

La 11.3. klo 9-11 
Näin sen näin – kehollinen työpaja

Ke 22.3. klo 11-16 
Paljon onnea, Jyväskylä!

Pe 31.3. klo 13-17 
100 vuotta palloilua – tee oma JYP- tai JJK-fanituote

Pe 28.4. klo 13-17 
Näin sen näin -piirrostyöpaja

Katso tarkemmat tiedot KeMun tapahtumakalenterista.


Tilattavat työpajat:

Eläinten askeleet ja kodit
(viskareille, eskareille ja 1.-2.luokkalaisille sekä lapsiperheille)

Monenlaiset materiaalit
(4.-6.luokkalaisille)

Hyvinvointia ja voimaeläimiä
(aikuisryhmille)