Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lapsia Keskisuomalaisuutta etsimässä perusnäyttelyssä tutustumassa maisemiin. Kuva Johanna Rekonen
Pääsisältö

Keskisuomalaisuutta etsimässä
Pysyvä näyttely

 

Vaihtuvat näyttelyt:

Ihmisen jäljet - maailmanperintöä -näyttelykokonaisuus
Aalto2:n avausnäyttelykokonaisuus tuo esille aineellisen ja aineettoman perinnön merkittäviä palasia maailmanlaajuisesti ja paikallisesti. Se esittelee sekä  aineellista että aineetonta perintöä Kiinan muurilta suomalaisen saunakulttuurin kautta moderniin arkkitehtuuriin liittäen sen Alvar Aallon töihin. Näyttelykokonaisuus on esillä Aalto2-museokeskuksessa muodostaen viiden näyttelyn sarjan, joka avaa rakennetun perinnön ja kulttuuriperinnön monimuotoisuutta.

 

Keski-Suomen museon puolella esillä ovat seuraavat näyttelyt:

 

27.5.2023 – 7.1.2024 Suomi ja maailma (4. krs)
Suomessa on seitsemän UNESCOn maailmanperintökohdetta: Struven ketju, Merenkurkun saaristo, Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Vanha Rauma ja Suomenlinnan merilinnoitus, joiden rinnalla esitellään vastaavia kohteita eri puolilta maailmaa. Rinnakkaiskohteissa on merkittäviä yhteisiä piirteitä suomalaisten kohteiden kanssa, mikä auttaa sijoittamaan ne globaaliin kontekstiin. Se kertoo, että maailma on kokonaisuus, josta meidän on pidettävä huolta.

27.5.2023 – 21.1.2024 Suomalainen saunakulttuuri (1. krs)
Näyttelyssä pohditaan, mikä on suomalaisen saunan salaisuus, sen vuosituhannen kestänyt taika. Suomalaisille sauna kuuluu arkeen ja juhlaan kaikkina vuodenaikoina. Se on osa suomalaista elämäntapaa ja elämisen ympäristöä.

Sauna on aina ollut pyhä paikka ja nykyisessäkin kiireisessä elämänrytmissä siellä rauhoitutaan ja pestään arjen kiire pois, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Saunominen on osa suomalaista kulttuuria myös löylyhuoneiden ulkopuolella: runot, laulut ja leikit ovat vieneet suullisesti sanaa saunasta eteenpäin sukupolvien ajan.

Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon pääsy tunnistaa ja osaltaan myös turvaa suomalaisille rakkaan paikan saunan säilymisen maailman muutoksissa ja antaa koko maailmalle mahdollisuuden tutustua tähän ainutlaatuiseen suomalaiseen tapaan elää.

 

Alvar Aalto -museon puolella esillä ovat seuraavat näyttelyt:

Modernit 27.5.2023 – 22.10.2023

Maailmanperintö ja Tunnetut 27.5.2023 – 7.1.2024