Näyttelyt nyt

KeMun museorakennusta Ruusupuistossa peruskorjataan. Mutta ei hätää!  Pääset ihastelemaan uutta perusnäyttelyämme Keskisuomalaisuutta etsimässä ja muita hienoja näyttelyitämme heti, kun museorakennus avautuu.


Keskisuomalaisuutta etsimässä

KeMun uuden Keskisuomalaisuutta etsimässä -perusnäyttelyn suunnittelu alkoi vuoden 2017 alkupuolella ja rakentaminen reilut kaksi vuotta myöhemmin. Tällä hetkellä muun muassa näyttelyn rakenteet ovat pystyssä ja vitriinien tuotanto alkanut, esineet ja valokuvat on valittu, videot kuvattu, muistot muisteltu, tekstit kirjoitettu ja ääni- ja animaatiomaailma suunniteltu. Näyttelyssä voikin esimerkiksi kuunnella muistoja ja kertomuksia, ihmetellä ja ihailla muuttuvaa keskisuomalaista maisemaa ja ympäristöä, piipahtaa elokuvissa, lueskella sarjakuvaa kaupungin perustamisvaiheista, fiilistellä savusaunan, urheilun tai räpin tunnelmia. Lapset voivat pelata entisajan pelejä, käydä markkinoilla, hyppiä ruutua tai kokeilla, miten onnistuisi oman kalliomaalauksen teko nykytekniikalla. Ja miltä näyttääkään matka Alvar-pojan opastamana yli sadan vuoden takaiseen Jyväskylään?

Jämsänkosken Jyryn yleisurheilijoita 1920-luvulla. KeMu.


Miljoonasade - suomirokkia ja kasvukipuja


Yli kolmevuosikymmentä on kulunut siitä, kun jyväskyläläislähtöinen Miljoonasade-yhtye julkaisi ensimmäisen singlensä Lapsuuden sankarille. Tämän Juri Gagarinista kertovan singlen myötä bändin rockunelma toteutui ja se nousi kertaheitolla tuntemattomuudesta kuuluisuuteen. Miljoonasateen ennakkoluuloton musiikillinen tarina kasvukipuineen on nähtävissä ja kuultavissa Keski-Suomen museon näyttelyssä keväällä 2020. Näyttelyssä selviää muun muassa, minkä takia Miljoonasade oli eräässä vaiheessa pinnalla sen vuoksi, että se oli myös pinnan alla. Mikäs se Aeropus sitten olikaan?

Miljoonasateen konsertti Helsingin Tavastia-klubilla 8.8.2019. Kuva: Risto Nummela.

 

Dominoefekti

Näyttely luo katselmuksen vanhempaan ja uudempaan keskisuomalaiseen taiteeseen.  Keski-Suomen kulttuurirahastoon kuuluu Betty ja Emil Ilamon rahasto, joka on tarkoitettu vanhemman keskisuomalaisen taiteen hankintaan. Rahaston periaatteena on, että hankitut teokset siirtyvät Keski-Suomen museon taidekokoelmaan. Jatkuvasti karttuva kokoelma sisältää taidetta Jonas Heiskasta ja Carl Bengtsistä Veikko Hirvimäen ja Ulla Virran varhaistuotantoon.  Näyttelyssä Ilamon rahaston muodostamaan historialliseen ketjuun liittyy myös kokonaisuus keskisuomalaista nykytaidetta. Nykytaiteen osuuden kautta tulee esiin kulttuurirahaston keskeisin toimintamuoto, jossa keskitytään ennen kaikkea  nykytaiteilijoiden luovan työn tukemiseen. Jaana Bombin, Johanna Mäkitalo, Jonna Suurhasko ja Kristian Venäläinen ovat saaneet viimeisen vuosikymmenen aikana Keski-Suomen kulttuurirahaston apurahan.  –  Dominoefekti toimii!

Dominoefekti tehdään Keski-Suomen museon ja Keski-Suomen kulttuurirahaston yhteistyönä. Näyttelyn kuraattorina on Hannu Castrén.

Jonas Heiska, Öinen pihapiiri. Kuva: Jari Kuskelin.