Hyppää pääsisältöön
Kuva
Niitynpään työläiskotimuseo ulkoa. Kuvaaja Tuula Vuolio-Vallenius. Kuva Tuula Vuolio-Vallenius
Pääsisältö

Vaajakoskella metsän laidassa pilkottaa pieni punainen mökki. Sen ohitse kulkiessasi mieleesi ehkä herää kysymys, mikä aikanaan on ollut tuo pieni punamullattu hirsirakennus. Nyt rakennus on työläiskotimuseo, mutta ihan alun perin se on ollut torppa. Myöhemmin taloa on asuttanut muun muassa Rautiaisen perhe: isä, äiti ja seitsemän lasta. Museossa pääset kesäisin eläytymään talossa elettyyn elämään ja kuuntelemaan pienen hirsirakennuksen sisälleen kätkemiä tarinoita. Talossa ei siis enää asu ihmisiä, mutta mikäs se renki, saapassellainen, sitten on?

 

Avoinna kesäisin

 

Kuva
Niitynpään työläiskotimuseo. Kuva Eerika Häyrinen

 

Paikka

Museopolku, Vaajakoski

Kuva
Niitynpään työläiskotimuseon sijaintikartalla

 

Ajo-ohje: Vaajakoskentieltä käännytään Jyväskylästä päin tultaessa Niitynpääntielle, josta edelleen Museopolku vasemmalle.

 

Yhteystiedot

Keski-Suomen museo
p. 050 563 8823
[email protected]

Torppa 
Niitynpään työläiskotimuseon mökki rakennettiin todennäköisesti vuonna 1892. Mökki oli alun perin Haapaniemen ja myöhemmin Haapalahden talon torppa. Ensimmäiset asukkaat olivat talon vuokraviljelijöitä. Heidän jälkeensä mökissä asuivat poliisi ja kirvesmies perheineen. 

Työläiskoti
SOK osti rakennuksen vuonna 1916 ja asutti sen omilla työntekijöillään. Pitkäaikaisiin asukkaisiin kuului Rautiaisten perhe, joka asui mökissä vuodesta 1929 aina 1950-luvulle saakka. Yhdeksän hengen perheeseen kuuluivat 1880-luvulla syntyneet vanhemmat sekä neljä poikaa ja kolme tyttöä. Isä ja kaksi poikaa työskentelivät SOK:lla. 

Rakennus on kunnostettu ulkoa 1920-luvun asuun. Pihapiirissä on hirsinen ulkorakennus, jossa on käymälä, puuvaja ja varasto. Vesi kannettiin tien takana olevasta puron lähteestä. Perunaa kasvatettiin tien takana olevassa perunamaassa. Ruokaa säilytettiin pihalla sijainneessa maakellarissa.

Mökin sisustus noudattaa Rautiaisten perheen asuntoa 1930-luvun asussa. Perheen isä valmisti osan kodin huonekaluista. Äiti kutoi ja ompeli itse kodin tekstiilit. Kivinen leivinuuni muutettiin äidin toiveesta tiilistä valmistetuksi hellaksi. Keittiössä oli kommuutti pesupaikkana.

Työläiskotimuseo
Jyväskylän maalaiskunta hankki mökin museotarkoitukseen vuonna 1979 ja avasi sen yleisölle vuonna 1982. Museo siirtyi vuonna 2009 Keski-Suomen museon hallintaan kuntaliitoksen yhteydessä.