Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lastentarhan pihassa Jyväskylässä noin 1950-1955. Kuva Kippo Kauko, Keski-Suomen museo. Kuva Keski-Suomen museo (KeMu)
Pääsisältö

Lämpimästi tervetuloa museoretkelle KeMuun Aalto2-museokeskukseen, koululais- ja päiväkotiryhmät! KeMu tarjoaa elämyksellisen oppimisympäristön kaikenikäisille. Voitte tulla KeMuun oppimaan uutta, osallistumaan työpajoihin, kuuntelemaan opastettuja kierroksia tai viettämään muuten vain mukavaa retkipäivää! 

Juuri teille sopiva museokäynti

Museossa voitte vierailla omatoimisesti tai KeMulaisten ohjauksessa. Ohjatut käynnit kannattaa varata hyvissä ajoin, viimeistään muutamaa viikkoa ennen toivottua ajankohtaa. Käynnit suunnitellaan ryhmän toiveiden mukaisesti. Käynti voi pitää sisällään esimerkiksi ryhmälle räätälöidyn opastetun kierroksen sekä toiminallisen työpaja-osion.

KeMun näyttelyt antavat aineksia monenlaiseen oppimiseen muun muassa historian, yhteiskunnallisten aiheiden sekä tiede- ja taideaineiden tiimoilta. Ne ovat luontevia paikkoja myös monilukutaidon, kulttuurisen ymmärryksen ja ryhmätyötaitojen harjoitteluun. Museosta on saatavilla erilaisia pedagogisia materiaaleja ja tehtäviä, joita voi hyödyntää niin omatoimisilla kuin ohjatuillakin käynneillä. Tarvittaessa lähetämme mielellämme näitä materiaaleja opettajille ja ryhmänvetäjille myös etukäteen.

Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttely innostavana oppimisympäristönä

KeMun pysyvä näyttely Keskisuomalaisuutta etsimässä kutsuu koululaiset ja päiväkotilaiset ikimuistoiselle tutkimusmatkalle keskisuomalaisuuteen. Laaja näyttely ulottuu kivikaudesta aina 2000-luvulle saakka ja tarjoaa näin vuosituhansien mittaisen katsauksen Keski-Suomen ja samalla myös Suomen historiaan. Näyttelyssä tutkitaan, mitä keskisuomalaisuus ja keskisuomalainen kulttuuriperintö oikein ovat. Samalla se innostaa kävijää pohtimaan myös omaa kulttuuriperintöään. 

Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttely on suunniteltu erityisesti lapsia ja nuoria ajatellen, ja siinä on huomioitu perus- ja lukio-opetuksen opetussuunnitelmat. Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyä voi hyödyntää eri luokka-asteiden opetuksessa esimerkiksi tilaamalla opastetun kierroksen meneillään olevan historian kurssin teemoista. Historian lisäksi näyttelystä voi ammentaa muun muassa luontoon, maisemaan ja kansanperinteeseen liittyviä teemakierroksia.

Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttely sisältää myös paljon pedagogisia toiminnallisia osioita. Näyttelyssä pääsee kokeilemaan oman kalliomaalauksen tekoa nykytekniikalla, kohtaamaan myyttisen karhun ja eläytymään entisajan elämään esineitä tutkien ja tarinoita kuunnellen. Entä miltä tuntuisi kurkistaa savusaunaan, pistäytyä markkinoilla, istahtaa kansakoulun pulpettiin tai hypätä ralliauton rattiin?

Muista myös vaihtuvat näyttelyt, työpajat ja Nappula

Pysyvän näyttelyn lisäksi KeMun vaihtuvat näyttelyt, tilattavat työpajat ja puuhatila Nappula sopivat hyvin koululaisten ja päiväkotilaisten museoretkien ohjelmaksi. KeMussa on tavallisesti esillä kaksi vaihtuvaa näyttelyä, joissa esitellään monipuolisesti erilaisia arjen ilmiötä, taidetta tai vaikkapa nuorisokulttuuria - aina kiinnostavalla, ajankohtaisella ja keskisuomalaisella otteella. Vaihtuviin näyttelyihin on tarjolla opastettuja kierroksia ja pedagogisia materiaaleja, joita koulut ja päiväkodit voivat hyödyntää.

KeMun työpajoista erityisesti Eläinten askeleet- ja Monenlaiset materiaalit -pajat on suunniteltu koululaisille ja päiväkotilaisille. Molemmat pajat pohjautuvat Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyyn ja pitävät sisällään myös mukavan toiminnallisen osion. Voit lukea niistä lisää Työpajat-sivultamme

Museon toisessa kerroksessa sijaitsevassa puuhatila Nappulassa on tarjolla monenlaista tekemistä koululais- ja päiväkotiryhmille. Nappulassa voi esimerkiksi:

  • pelata entisajan pelejä
  • leikkiä vanhoilla leluilla
  • värittää värityskuvia
  • kokeilla vanhan ajan vaatteita
  • lukea satukirjoja
  • askarrella

Nappulassa esillä olevat askartelutehtävät vaihtelevat vuodenajan ja esillä olevien näyttelyiden mukaan. Tarjolla on siis ympäri vuoden hauskaa puuhaa ja ohjelmaa!

Viikkien Kompassi-museoretket

Jyväskylän kaupungin viidesluokkalaiset vierailevat KeMussa vuosittain tutustumassa keskisuomalaiseen kulttuuriperintöön. Käynnit ovat osa Jyväskylän perusopetuksen kulttuuriopetussuunnitelma Kompassia.

Kompassi-museoretket keväällä 2024

Jyväskylän kaupungin viidensien luokkien OPS!-museoretkellä oppilas tutustuu monipuolisesti Keski-Suomen alueen esihistoriaan ja historiaan. Retken aikana pohditaan, miten ensimmäiset keskisuomalaiset ihmiset elivät, tutustutaan Jyväskylän historiaan ja päästään kokeilemaan, miten nykytekniikka mahdollistaa eläytymisen historian eri vaiheisiin.

Tavoitteena on, että viikit viihtyvät aikamatkalla Keski-Suomen historiaan ja samalla huomaavat, miten historian jäljet näkyvät vielä tänäkin päivänä omassa lähiympäristössä.

Keväällä kemuilevat ne viikkiluokat, jotka saapuvat museolle bussilla kaksi luokkaa kerrallaan. Mukaan vain lyijykynät ja iloinen mieli! KeMulaiset lähettävät ennakko-ohjeistuksen opettajalle noin kaksi viikkoa ennen vierailua.

Käyntien ajankohta 5.3.-26.5.2024.

Ilmoittautuminen kevään käynneille alkaa 6.2.2024.

Ilmoittautuminen ja lisätietoja: vs. museokasvatuksen amanuenssi Alex Kiviranta, 040 719 3372, [email protected]
 

Ajankohtaista:

Viikkien kevään Kompassi-museoretkien ilmoittautuminen alkaa 6.2.2024. 

Ilmoittautuminen Kompassi-retkelle: vs. museokasvatuksen amanuenssi Alex Kiviranta, alex.kiviranta@jyvaskyla,fi. 040 719 3372

Käyntien ajankohta 5.3.-26.5.2024.

Museoretkien (lukuun ottamatta Kompassi-retkiä) varaukset ja tiedustelut:
[email protected]

Museovierailut, työpajat ja opastetut kierrokset ovat Keski-Suomen alueen opiskelija-, koululais- ja päiväkotiryhmille ilmaisia Keski-Suomen museon puolella oleviin näyttelyihin.

Teethän varauksen hyvissä ajoin, vähintään kaksi viikkoa ennen toivottua ajankohtaa.

 

Vinkkejä museoretken suunnitteluun: