Keski-Suomen menneisyys raottaa salaisuuksiaan:
Keski-Suomen metallinetsijät tekivät pari viikkoa sitten hienon löydön Jämsästä, kun haaviin osui kuvan kolikko. Kyseessä on hopeinen dirhami noin 1000 vuoden takaa.
Kolikko on kulkenut pitkän matkan, sillä vastaavan tyyppiset dirhamit on usein lyöty Keski-Aasiassa. Myös Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa lyötyjä dirhameja on löydetty eri puolilta Eurooppaa. Hopearahat levisivätkin aikanaan laajalle viikinkiaikaan kukoistaneen idänkaupan verkostojen välityksellä. Niiden tärkein reitti islamilaisesta maailmasta länteen kulki karavaanitietä Kaspianmeren itäpuolelta Volgan mutkaan ja jatkui sieltä jokireittejä pitkin.
Rahavirtojen mukana liikkuivat kauppatavarat, aatteet, innovaatiot ja geenit. Rahat olivat myös tärkeä hopean lähde, jota ilman moni hopeaesine ja hopeakoristelu olisi jäänyt tekemättä. Kolikon merkitys muodostuukin näin kokoaan suuremmaksi. On esitetty, että juuri dirhamien muodossa virrannut hopea toimi aikanaan jopa alkusysäyksenä viikinkiajan alkamiselle.
Kiitos vielä Matti Heikkonen ja SME Keski-Suomi tästä erittäin mielenkiintoisesta löydöstä!
Viikinkiajan idäntien hopearahoista voi lukea lisää Kalmistopiirissä ilmestyneestä Jani Oravisjärven artikkelista: https://kalmistopiiri.fi/2020/06/16/idantien-hopeavirta-rahojen-vaikutus...
Kuva: Miikka Kumpulainen, KeMu
#hopeakolikko #kolikko #dirhami #arkeologia #viikinkiaika #rautakausi #esihistoria #keskisuomi #metallinetsijät #jämsä #keskisuomenmuseo #keskisuomalaisuuttaetsimässä #KeMu