Hyppää pääsisältöön
Kuva
Keskellä kuvaa vanha puinen polkupyörä nostettuna korokkeelle. Takana valokuvaseinä. Kuva Raisa Nerg
Pääsisältö

Mitä se keskisuomalaisuus oikein on? Miksi niin monet merkittävät innovaatiot, kuten vaikkapa suomenkielinen koululaitos, ovat saaneet alkunsa juuri Keski-Suomessa? Näitä ja monia muita asioita pohditaan Keski-Suomen museossa, tuttavallisemmin KeMussa.  

KeMu on kulttuurihistoriallinen museo, joka sijaitsee upeassa Alvar Aallon suunnittelemassa museorakennuksessa Aalto2-museokeskuksessa. Se sijaitsee Jyväskylän Ruusupuistossa, Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampuksen naapurissa. KeMu kertoo kävijöilleen tarinoita keskisuomalaisuudesta. KeMussa voi sukeltaa syvälle näyttelyiden sisältöihin, palata muistoissa menneeseen aikaan, oppia uutta tai ihmetellä muuten vain.

Pysyvä näyttely Keskisuomalaisuutta etsimässä kuljettaa kävijän aikamatkalle muinaisilta kivikauden asuinpaikoilta aina vuosituhannen vaihteen teknologiahuumaan asti. Lisäksi KeMussa on kaksi vaihtuvien näyttelyiden tilaa, joissa esitellään monipuolisesti erilaisia arjen ilmiöitä, taidetta ja esimerkiksi nuorisokulttuuria - aina kiinnostavalla, ajankohtaisella ja keskisuomalaisella otteella. Lasten omassa puuhatila Nappulassa voi pelata entisajan lautapelejä, leikkiä vanhoilla leluilla ja askarrella kotiin viemisiksi vaikkapa nappihyrrän. 

KeMu tarjoaa niin paikallisille kuin kauempaakin tuleville kävijöille ikimuistoisen tutkimusmatkan keskisuomalaiseen kulttuuriperintöön. Tällä matkalla jokainen voi löytää riemastuttavia asioita myös omasta itsestään! 

Näin pääset perille | Jyväskylä.fi (jyvaskyla.fi)

 

Keski-Suomen museo

  • Perustettu 1932
  • Alvar Aallon suunnittelema museorakennus valmistui 1960 (peruskorjattiin 1989-1990, 2017-2019)
  • Keski-Suomen museo on alueellinen vastuumuseo yhdessä Jyväskylän taidemuseon kanssa. Se vastaa museotoiminnan edistämisestä alueella sekä kulttuuriympäristötehtävästä.
  • Jyväskylän kaupunginmuseo 
  • Muodostaa yhdessä Alvar Aalto -museon kanssa Aalto2-museokeskuksen (avattu 2023)