Hyppää pääsisältöön
Kuva
Keski-Suomen museo ja käsityöläiskodit vuonna 1961

Pysyvä näyttely

Keskisuomalaisuutta etsimässä

Mitä ihmettä on se keskisuomalaisuus? KeMun uudessa pysyvässä näyttelyssä ollaan keskisuomalaisuuden jäljillä aina esihistoriasta vuoteen 2000. Näyttely pohtii ja esittelee keskisuomalaisen ihmisen elämää eri vuosituhansina, -satoina ja -kymmeninä. Näyttelystä löytyy monipuolisesti katsomista, kuunneltavaa ja tekemistä kaiken ikäisille. Entäpä löydätkö vastauksen kysymykseen mitä on keskisuomalaisuus?

 

Vaihtuvat näyttelyt 2021

Sinne ja takaisin - maisemassa vaeltaja
Päivi Reimanin öljyvärimaalauksia

14.8.-17.10.2021
Päivi Reimanin Sinne ja takaisin - maisemassa vaeltaja -näyttelyn teemana on tietynlaisen maiseman toistuminen maalauksissa ja sen suhde taiteilijan oman identiteetin muotoutumiseen. Reimanin abstraktien maalausten tekemistä on inspiroinut keskisuomalainen järvimaisema, mutta toisaalta myös Lapin ruskan hehkuvat värit. Näyttelyssään Reiman ottaa kantaa omien juurien säilyttämisen puolesta maailmassa, jossa moni on joutunut lähtemään syystä tai toisesta kauas synnyinseuduiltaan.

 

Unisexiä ja väriteeveetä
Värien kertomaa 1960-1970-luvuilta

2.10.2021-9.1.2022
Näyttelyssä kurkataan värien kautta 1960-1970-lukujen visuaaliseen ympäristöön. Nuo vuosikymmenet olivat iloisen värikkäitä, mutta sisälsivät myös ruosteen sävyjä, harmaata ja mustaa. Miten värit näkyivät aikakauden muodissa, muotoilussa, taiteessa, sisustuksessa tai arkkitehtuurissa? Ja mitä ne kertovat? Näyttely on osa Jyväskylän kaupungin kulttuuritoimijoiden yhteistä VÄRI-teemasyksyä.

 

Rakenteet
Liisa Pesosen öljyvärimaalauksia

30.10.2021-22.1.2022
Liisa Pesosen näyttelyn teemana on muisti. Hänen kiinnekohtansa Jyväskylään liittyvät vahvasti rakennuksiin ja arkkitehtuuriin, kuten Jussi Paatelan suunnittelemaan ns. Mikron asuintaloon ja Alvar Aallon suunnittelemiin Jyväskylän työväentaloon sekä Jyväskylän yliopiston kampusalueeseen. Taiteilijaa kiinnostaa pohtia, kuinka rakennettu ympäristö vaikuttaa mielen rakenteisiin. Millaisia muistijälkiä siitä jää? Ei ainoastaan visuaalisina jälkinä, vaan myös kehollisesti elettyinä kokemuksina.

 

Vaihtuvat näyttelyt 2022

Samuli Heimosen maalauksia

22.1.-20.3.2022
Jyväskyläläinen Samuli Heimonen kertoo kartoittavansa teoksissaan matkaa kohti tavoittamatonta alkukuvaa. Taiteilijan mielestä maalaaminen on muistamista ja unohdetun löytämistä. Hänen sadunkaltaiset ja vertauskuvia täynnä olevat maalauksensa sijoittuvat menneeseen myyttiseen aikaan ja tilaan. Teokset sisältävät vahvaa symboliikkaa, mutta tulkinta jää katsojalle. Heimosen mytologisessa maailmassa eläimet ovat tärkeitä. Ne toimivat välittäjinä tunnetun ja tuntemattoman välillä. 

 

Nuoriso pyörien päällä
Moottoripyöriä ja muistoja 1960-1980-luvuilta

4.2.-8.5.2022
Näyttelyssä keskitytään nuorisomoottoripyöräilyn 1960-luvulla alkaneeseen ajanjaksoon. Tuolloin Suomi autoistui ja nuoriso hankki yhä tehokkaampia moottoripyöriä. Kuusitoistavuotias sai hankkia moottoripyöräkortin, jolla oli lupa ajaa minkä kokoista moottoripyörää tahansa, kunnes ns. kevarikortti tuli pakolliseksi. Näyttelyssä on esillä ”entisten nuorten” muutamia moottoripyöriä sekä lukuisia kuvia ja tekstejä heidän moottoripyörämuistoistaan. 

Edellisen kerran Keski-Suomen museossa oli moottoripyöränäyttely vuonna 1985 moottoripyörän täyttäessä sata vuotta. Näyttely kertoi maakunnan moottoripyöräilyn kehityksestä.
 

Vapun käsialoja
Vappu Heiskan elämää ja taidetta

2.4.-22.5.2022
Vapun käsialoja -näyttely avaa kuvataiteilija Vappu Heiskan (1921-1993) elämän vaiheita lapsuudesta kuvaamataiteen opettajaksi ja taiteilijaksi. Pääosassa näyttelyssä on hänen taiteensa: hiili-, tussi- ja pastellityöt, materiaalisommitelmat sekä litografiat.