Hyppää pääsisältöön

4.9.2023

Kuva
Henkilö kyykyssä leikkipuistossa. Kuva Petteri Kivimäki
Elämyspäiväkoti Kuusenkärkkäiden toiminta on kasvanut nopeasti. Uusia työntekijöitä on rekrytoitu tiuhaan, ja esimerkiksi Laukaan Kuhamäen päiväkotiin on palkattu useita työntekijöitä. Työttömien työnhakijoiden joukosta on löytynyt loistavia persoonia, joiden kanssa työ on käynnistetty palkkatuen avulla.

Elina Palm on viihtynyt työssään Kuhamäen päiväkodissa Laukaassa. Palkkatuen avulla aloitettu työ on sujunut hyvin, joten työsopimusta on päätetty jatkaa palkkatukijakson jälkeenkin. Palkkatuen tarkoitus on kattaa työnantajalle kuluja, joita uuden työn opettelu työttömältä työnhakijalta vaatii.

– Valmistuin tammikuussa lähihoitajaksi ja pääsin tänne töihin pian valmistumisen jälkeen. Kaikki ovat ottaneet minut vastaan todella sydämellisesti ja opastaneet työasioissa eteenpäin, Palm kertoo työstään.

Palkkatuen maksaminen työnantajalle ei vaikuta arjen työhön mitenkään. Työ on täysin samanlaista, riippumatta siitä, kuka saa palkkatukea. Elämyspäiväkoti Kuusenkärkkäiden Ahosella on palkkatuella työllistämisestä pelkästään positiivisia kokemuksia.

– Meillä on kahdesti laajennettu suuresti ja olemme olleet onnekkaita, että hyviä työntekijöitä on löytynyt Jyväskylän kaupungin yrityskoordinaattoreiden kautta. Palkkatuki korvaa rahallisesti sitä kuluvaa aikaa, joka uudella työntekijällä kestää opetella uutta työtä ja toimintatapoja uudessa työpaikassa, kertoo Elämyspäiväkoti Kuusenkärkkäiden toinen yrittäjä Asta Ahonen.

Jyväskylän kaupungin yrityskoordinaattorit etsivät yrityksiin sopivat työntekijät ja neuvovat rahallisten tukien hakemisessa. Ahonen korostaa, että sopiva työntekijä on aina palkattu, vaikka palkkatukea ei olisikaan myönnetty.

Työllisyyspalveluista tukea ja neuvontaa yritysasiakkaille

Palkkatuki on työnantajille maksettavaa rahallista tukea. Yritykset voivat saada tukea 50 tai 70 % palkkakustannuksista. Tuen tarkoituksena on edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä.

Etsitkö työntekijöitä? Soita Jyväskylän kaupungin yrityskoordinaattoreille p. 014 569 1332

Jyväskylän elinkeino- ja työllisyyspalveluissa palkkatuki nähdään hyvänä keinona törmäyttää työnantajia ja työttömiä työnhakijoita. Moni työnantaja ei kuitenkaan tunne palvelua tai he ovat epävarmoja tuen saamisen edellytyksistä.

– Kannattaa olla rohkeasti yhteydessä yrityskoordinaattoreihin, kun tarvitsee uusia työntekijöitä. Työtön työnhakija voi kysyä mahdollisuutensa palkkatukeen, tukiprosenttinsa ja tukiajan työnhaun omavalmentajaltaan, palkkatukikoordinaattori Laura Järvinen kertoo.

Jyväskylän kaupungin työllisyyspalvelut lupaa käsitellä kaikki saapuneet hakemukset suhteellisen nopeasti. Työnantajat voivat hakea palkkatukea Työmarkkinatorin Oma asiointi -palvelun kautta. Palkkatukea tulee hakea ja se tulee myöntää aina ennen työn aloitusta.

– Me olemme saaneet aina hyvin tukea Jyväskylän elinkeinoja työllisyyspalveluista. Jos kysyttävää on ollut, niin olemme soittaneet neuvoja, Ahonen kertoo kokemuksistaan.

Palkkatukiuudistus helpotti hakemista

1.7.2023 voimaan tulleen palkkatukiuudistuksen tavoitteena on helpottaa palkkatuen hakemista ja lisätä palkkatuen käyttöä yrityksissä.

– Palkkatuella voi löytää erittäin hyviä työntekijöitä. Moni työnhakija kaipaa mahdollisuutta näyttää osaamisensa ja kasvattaa sitä työn ohessa. Palkkatuen tarkoitus on madaltaa kynnystä palkata työtön työnhakija, joka vasta kehittää osaamistaan yrityksen tarpeisiin, kertoo työnhakijoita yrityksille esittelevä yrityskoordinaattori Martti Melin Jyväskylän työllisyyspalveluista.


Teksti: Leena Petman
Kuva: Petteri Kivimäki
Kuvateksti: Elina Palm työskentelee Kuhamäen äiväkodissa. Työn alkuvaiheeseen hänen työnantajansa sai palkkatukea.