Hyppää pääsisältöön

17.5.2023

Kuva
Two people standing in a hall
Jyväskylän työllisyyspalvelut ja henkilöstöpalvelualan yritys Barona aloittavat palvelukokeilun, jonka tavoitteena on edistää pidempään työttömänä olleiden työllistymistä. Palveluun osallistuvat työnhakijat saavat henkilökohtaista valmennusta tai tarvitsemaansa tukea työnhakuun Baronalta, joka yhdistää työnhakijoiden tarvitseman valmennuksen ja avoimet työpaikat. Jyväskylän kaupunki maksaa Baronalle yhteistyöstä sen perusteella, kuinka moni työnhakija löytää töitä palvelun kautta. Tavoitteena on työllistää kahden seuraavan vuoden aikana jopa puolet kokeiluun osallistuvista työnhakijoista.

Tavoitteena on työnhakijan nopea työllistyminen 

Kokeiluun osallistuvat työnhakija-asiakkaat kutsutaan Työllisyyspalveluiden tiloihin Asemakadulle, jossa Baronan edustajat kertovat kokeilusta ja sen hyödyistä. Touko-kesäkuun aikana tilaisuuksia järjestetään yhteensä 17 kappaletta. Kokeiluun mahtuu mukaan 250 työnhakijaa. 

Baronan tytäryhtiö Entry Education Oy:n toimitusjohtaja Tatu Lintukankaan mukaan kokeiluun lähtevät asiakkaat saavat räätälöityä ja tehokasta palvelua, jonka tavoitteena on työllistyminen. 

“Asiakas saa käyttöönsä tehokkaan tiimin sopivien työmahdollisuuksien löytämiseen. Jos asiakkaalle on selvää mitä hän haluaa tehdä, ryhdymme tavoittelemaan niitä asioita määrätietoisesti.”, Lintukangas kertoo. 

Jos asiakas päättää lähteä mukaan kokeiluun, hän saa palvelunsa Baronalta aina kuntakokeilun päättymiseen saakka vuoden 2024 loppuun.  

Baronan tehtävänä on ohjata asiakkaat töiden, palveluiden tai opintojen pariin sen mukaan, mikä tukee työnhakijan työllistymistä ja henkilökohtaisia toiveita. Yritys aikoo hyödyntää työssä vahvoja alueellisia verkostojaan ja kasvattaa niitä edelleen. 

“Olennaista on tehdä yhteistyötä Jyväskylän kaupungin sekä alueen työnantajien kanssa. Me haluamme, että asiakkaat löytävät pitkäaikaisen työn haluamassaan paikassa, koska se hyödyttää kaikkia osapuolia.” 

Lakisääteiset velvollisuudet säilyvät edelleen Jyväskylän työllisyyspalveluilla ja palvelukokeilusta huolimatta viranomaispäätökset tehdään työllisyyspalveluiden omavalmentajien toimesta. 

Yhteistyö yksityisten palveluntuottajien kanssa on työllisyyspalveluille tärkeää 

“Tämä pilotti on erinomainen mahdollisuus toteuttaa työllistymistä edistäviä palveluita tulosperusteisesti ja samalla parantaa alueen työvoiman saatavuutta”, työllisyyspalvelupäällikkö Tuomas Paananen pohjustaa yhteistyötä.  

Paanasen mukaan Jyväskylän kaupunki on jo entuudestaan tehnyt monipuolisesti yhteistyötä yksityisten palveluntuottajien kanssa. Näitä kumppanuuksia tarvitaan myös jatkossa. Tämä palvelukokeilu onkin luontainen jatkumo jo tehdylle yhteistyölle. 

“Palvelukokeilulla pyrimme vastaamaan työnhakija-asiakkaiden palvelutarpeisiin, alueemme ajankohtaisiin kohtaanto-haasteisiin ja vaikuttamaan samanaikaisesti positiivisesti kuntatalouteen.”, Paananen jatkaa yhteistyön tavoitteista. 

Kokeilun tuloksia seurataan tarkasti 

Jyväskylän työllisyyspalvelut luo kokeilua varten työttömistä työnhakijoista verrokkiryhmän, joka saa palvelunsa normaalisti työllisyyspalveluiden kautta. Ryhmien profiilit pyritään saamaan vastaamaan mahdollisimman hyvin toisiaan. Verrokkiryhmä auttaa tarkastelemaan tuloksia objektiivisesti.  

Sekä Jyväskylän työllisyyspalvelut että Barona suhtautuvat tulosperusteiseen yhteistyöhön positiivisesti. Kokeilun tuloksia seurataan kokeilun aikana tarkasti, ja tuloksia voidaan odottaa vuoden 2024 lopulla. 

“Yhteistyön tulokset riippuvat monesta asiasta, mutta tavoitteenamme on saada yli puolet osallistujista työllistymään”, Lintukangas kertoo.

Pitkäaikaistyöttömien työllistyminen on sekä asiakkaiden oma, mutta myös Jyväskylän kaupungin etu. Jokainen työllistyvä tai palveluiden piiriin siirtyvä pitkäaikaistyötön pienentää kaupungin maksamaa työmarkkinatuen kuntaosuutta. Vuonna 2022 kuntaosuus oli Jyväskylässä 18,5 miljoonaa euroa. 

Lisätietoja:  

Tuomas Paananen 
Työllisyyspalvelupäällikkö 
Jyväskylän kaupunki 
p. 046 920 4427