Hyppää pääsisältöön
Kuva
Taidekonservaattori Veera Lopez-Lehto kertoo taidekonservoinnista kaupunginvaltuutettu Katja Isomöttöselle. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi). Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Ihan mahtavaa, että päästään tutustumaan museotyön kulisseihin.
Kuva
Taidekonservaattori Veera Lopez-Lehto kertoo taidekonservoinnista kaupunginvaltuutettu Katja Isomöttöselle. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)

Jyväskylän kaupungin museot osallistuivat jo viidettä kertaa järjestettävälle Suomen museoliiton Poliitikon museoharjoittelu -teemaviikkoon. Tällä kertaa vieraiksi kutsuttiin Jyväskylän kulttuuri- ja liikuntalautakunnan jäseniä ja kutsun vastaanottivat Jyväskylän kaupunginvaltuutetut Katja Isomöttönen (KOK) ja Eila Tiainen (VAS). 

Kaupunginvaltuutetuille oli järjestetty runsaasti ohjelmaa Jyväskylän taidemuseo, Keski-Suomen museon ja Suomen käsityön museon yhteisessä kokoelma- ja konservointikeskuksessa Salmirannassa, jonne on tallennettu kolmen museon kokoelmia. Siellä huolehditaan kokoelmien kunnosta, jotta esineet säilyvät myös jälkipolville. ”Nykyisiin kokoelmakeskuksen tiloihin on muutettu vuonna 2009. Kyseessä oli ensimmäistä kertaa Suomessa usean museon yhteiset kokoelmatilat. Myöhemmin on syntynyt useita vastaavia myös muualle Suomea. Aikaisemmin Jyväskylän kaupungin museoilla oli yli kymmenen erilaista ja eritasoista säilytystilaa ympäri kaupunkia”, avaa Keski-Suomen museon kokoelmista vastaava intendentti Virpi Mäkinen kokoelmakeskuksen taustoja. 

On hienoa päästä näyttämään päättäjille sitä osaa museotyöstä, mikä ei juuri näy yleisölle, sillä yleensä yleisö tuntee museon vain näyttelyistä. Kokoelmatyön laajuus eri tehtäväalueineen voi tulla monelle yllätyksenä. Se on monivaiheinen prosessi, joka vaatii usean eri alan asiantuntijuutta ja valtavaa tiedon hallintaa”, kertoo museotoimenjohtaja Heli-Maija Voutilainen teemaviikon merkityksestä. 

Kuva
Keski-Suomen museon intendentti Virpi Mäkinen kertoo kokoelmien säilytyksestä kaupunginvaltuutettu Katja Isomöttöselle. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Keski-Suomen museon intendentti Virpi Mäkinen kertoo kokoelmien säilytyksestä kaupunginvaltuutettu Katja Isomöttöselle.