Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kävijöitä taidemuseon näyttelyssä. Kuva Tarja Poikonen
Pääsisältö

Aalto2-museokeskus

Aalto2-museokeskuksessa toimii Keski-Suomen museo ja Alvar Aalto -museo. 

Keski-Suomen museo

Eläinten askeleet ja kodit

Millaiset ovat hirven askeleet, entäpä miten liikkuu notkea ja äänetön kissa? Työpajassa tutustutaan Keskisuomalaisuutta etsimässä –näyttelyyn eläinten askelin ja valmistetaan oma eläin ja sille koti. Työpajan aluksi kierretään näyttelyä yhdessä, etsitään sieltä erilaisia eläimiä ja pohditaan, millaisin askelin eläimet liikkuvat. Samalla kuullaan hauskoja tarinoita entisajan elämästä Keski-Suomessa. Eläinaiheisen kierroksen päätteeksi siirrytään puuhatila Nappulaan, jossa valmistetaan askartelumassasta oma eläinhahmo. Eläin voi olla joku näyttelyssä nähty eläin tai vaikkapa eksoottisempikin otus. Eläimelle voi myös askarrella ikioman kodin, esimerkiksi pesän tai aitauksen.

Työpaja sopii erinomaisesti niin päiväkotiryhmille ja pikkukoululaisille kuin myös lapsiperheille ja lapsista ja aikuisista koostuville porukoillekin, ja on ikimuistoinen ohjelmanumero vaikkapa synttäripäivään!

Kenelle: Viskarit, eskarit ja 1.-2.-luokat, lapsiperheet
Ryhmäkoko: 1 päiväkotiryhmä/luokka kerrallaan, muille 6-15 henkeä
Kesto: n. 1,5 h.
Hinta: Päiväkodeille ja kouluille maksuton, muille 90 € / ryhmä (sis. materiaalit, ohjaus ja alv.)

Varaukset ja tiedustelut: 
[email protected]

Huom. Teethän varauksen viimeistään kahta viikkoa aikaisemmin, jotta ehdimme valmistella teille parhaan mahdollisen työpaja-elämyksen!

Monenlaiset materiaalit

Mistä aineesta kivikauden keskisuomalainen valmisti astiansa? Entä mistä materiaaleista tehdyillä leluilla lapset ovat leikkineet eri aikoina? Näitä pohditaan koululaisille suunnatussa Monenlaiset materiaalit -työpajassa.Työpaja alkaa lyhyellä opastetulla kierroksella, jossa tutkitaan Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyä materiaalien näkökulmasta ja pohditaan muun muassa, milloin muovilelut syrjäyttivät puiset lelut ja mistä materiaalista on tehty muinainen kampakeraaminen ruukku. Työpaja-osiossa valmistetaan oma ruukku askartelumassasta sekä kierrätysmuovi-esine. Samalla jutellaan lisää erilaisista materiaaleista, niiden kestävyydestä ja ekologisuudesta.

Työpajan sisällöt sopivat hyvin esimerkiksi historian, ympäristöopin ja kuvataiteen teemoihin. Työpaja on kouluille maksuton.

Kenelle: 4.-6.-luokat
Ryhmäkoko: 1 luokka kerrallaan
Kesto: n. 1,5 h

Varaukset ja tiedustelut: 
[email protected]

Huom. Teethän varauksen viimeistään kahta viikkoa aikaisemmin, jotta ehdimme valmistella luokallesi parhaan mahdollisen työpaja-elämyksen!

Jyväskylän taidemuseo

Taidemuseossa järjestetään erilaisille ryhmille työpajoja ja ohjelmaa, joka soveltuu esim. syntymäpäiville, TYHY-toiminnaksi työyhteisöille tai sisällöiksi opintoryhmille. Työpajoja voidaan myös räätälöidä sopivaksi erityisryhmille tai perhetoimintaan.

Synttärit museossa: Harlekiinin kekkerit

Ohjelma koostuu näyttelykierroksesta, itse tekemisestä sekä tietenkin lahjojen jakamisesta ja herkuttelutuokiosta. Näyttelyyn tutustutaan hauskan mielikuvitusleikin avulla ja työpajassa syntyy naamio, päähine, koru, grafiikanlehti tai muu oma taideteos kotiin vietäväksi. Kutsuja järjestetään museon aukioloaikoina ti–su klo 11–18, pääasiassa viikonloppuisin. Kekkereissä on yksi ohjaaja. Lisäksi mukana on oltava vähintään yksi lapsista vastuussa oleva aikuinen. Kekkereiden teemasta ja työpajan sisällöstä sovitaan ohjaajan kanssa. Kutsuille osallistuvien lasten vanhemmilla on mahdollisuus tutustua taidemuseon näyttelyihin ilmaiseksi kekkereiden aikana.

Ryhmäkoko: 10, yli 10 hengen ryhmille lisäohjaaja
Kesto: 2 h
Hinta: 130 €

  • Sisältää työpajatilan käytön, näyttelyyn tutustumisen, ohjauksen ja materiaalit
  • Lisäohjaaja 40 € (suositellaan jos tehdään grafiikkaa tai ryhmällä on erityistarpeita) 
  • Valokuvaus 40 € (kuvat toimitetaan sähköisinä tiedostoina asiakkaalle)

Perustarjoilu 5 €/lapsi

  • Juhlakattaus, mehua, keksejä, popcorneja, vaahtokarkkeja, vihannestikkuja ja hedelmiä

Jäätelöbuffet 5 €/lapsi

  • Jäätelöitä, kastikkeita, kermavaahtoa ja koristeita

Tilaaja voi halutessaan täydentää tarjoilua. Erikoisjärjestelyistä ja ruokavaliosta sovitaan erikseen.

Tiedustelut ja varaukset: 
Taidemuseon työpajat.

Suomen käsityön museo

Omalla tutulla porukalla käsityöjutun tekeminen on hauskaa! Suomen käsityön museossa järjestetään tilauksesta työpajoja, jotka mahdollistavat oman tekemisen ohjaajan opastuksella. Pajassa ei tarvita aikaisempaa käsityökokemusta, sillä tärkeintä on viihtyminen ja yhdessä tekeminen. Kaikkiin pajoihin sisältyy lyhyt opastus näyttelyyn, ohjaus työpajassa ja materiaalit. Paja kestää tunnista kolmeen tuntiin käytettävissä olevan ajan ja valitun teeman mukaan.

Työpajassa käytettävät materiaalit vaikuttavat pajan hintaan. Materiaalit lisätään työpajan hintaan alkaen 1€/ hlö.
Hinnat sisältävät alv 24%. Jyväskylän kaupungin laitoksille, kouluille ja oppilaitoksille hinnat eivät sisällä arvonlisäveroa.

Pajasynttärit

Ohjelma sisältää näyttelyyn tutustumisen, ohjauksen ja työpajan materiaaleineen museon aukiolojen puitteissa. Pajasynttärit sopivat parhaiten 6-12 -vuotiaille lapsille ja suositeltava ryhmäkoko on enimmillään noin 12 henkeä. Mukana juhlissa on oltava ainakin yksi lapsista vastuussa oleva aikuinen.

Ryhmäkoko: max 12 lasta
Kesto: 2 h
Hinta: ti–pe 150 €, la–su 225 €  

Tiedustelut: 
www.lyyti.in/Pajasynttarivaraus

Työpajapaketit

Käsityötasting

Käsityötasting sopii hyvin isommalle ryhmälle kuten työporukoille, jotka kaipaavat ohjelmaa virkistyspäivään. Käsityötasting sisältää maistiaisia käsityöstä näyttelyiden, videoiden ja itse tekemisen kautta. Työpajassa ei tarvita aikaisempaa käsityökokemusta, sillä tärkeintä on viihtyminen ja yhdessä tekeminen. Lue lisää: Käsityö tasting | Käsityön museo (craftmuseum.fi)

Porukkapaja

Omalla tutulla porukalla käsityöjutun tekeminen on hauskaa! Porukassa sinäkin voit innostua uusista käsitöistä. Porukkapajassa syvennytään jonkin materiaalin tai tekniikan työstämiseen pienellä porukalla. Työpajaan sisältyy lyhyt opastus museon perusnäyttelyyn, ohjaus työpajassa ja materiaalit. Lue lisää: Porukkapajat | Käsityön museo (craftmuseum.fi)

Kupliva polttaristartti

Kerää naisporukkasi kasaan ja viettäkää ainutlaatuiset polttarit, synttärit tai yhteinen hengailuhetki ihmetellen, mitä naisten hameen alla on ollutkaan: linnunkiikkuja, kallen kauluksia ja konstikkaita haaroja. Hykerryttävien tarinoiden jälkeen työpajassa kokeillaan uusia ja innostavia kädentaitoja, joissa tumpelokin onnistuu. Hetki kruunataan kuohareilla. Lue lisää: Kupliva polttaristartti | Käsityön museo (craftmuseum.fi)

Räätälöitävä ohjattu työpaja

Ohjattu työpaja ti–pe klo 8–16 suomeksi.

Ryhmäkoko: pajatyypistä riippuen 6-25 henkilöä 
Kesto: 1 h 
Hinta:  74,00 €

Ohjattu työpaja päiväkoti-, koululais- ja opiskelijaryhmille  (max. 25 henkilöä). 37,00 €/h. Kesto 1 tunti.
Virka-ajan ulkopuolella ja viikonloppuna ohjattu työpaja  (max. 15 henkilöä)  113,00 €/h. Kesto 1 tunti.

Työpajatiedustelut: 
www.lyyti.in/Tyopajat (suomeksi)

Ohjattu työpaja vieraalla kielellä ti–pe klo 8–16 (max. 15 henkilöä) 100,00 €. Kesto 1 tunti.
Ohjattu työpaja vieraalla kielellä virka-ajan (klo 8–16) ulkopuolella ja viikonloppuna (max. 15 henkilöä)  145 €. Kesto 1 tunti. 

Työpajatiedustelut
www.lyyti.in/Tyopajat (English)

Lue lisää Suomen käsityön museon työpajoista: Käsityön museon työpajat | Käsityön museo (craftmuseum.fi)

Kaikille avoimet pajat

Jyväskylän taidemuseon avoin paja

Taidemuseon Taikatila on avoinna kaikille kuvan tekemisestä kiinnostuneille. Mukaan voivat tulla perheet, lapset ja isovanhemmat, koululaiset, opiskelijat, työttömät, työssä käyvät ja eläkeläiset. Paikalla on vertaisohjaaja innostamassa kokeiluun ja värileikkeihin. Ei edellytä ”piirustustaitoja.” Tule rohkeasti kokeilemaan, saatat yllättyä!

Avoin paja syys- ja kevätkaudella perjantaisin klo 14–17 museon ollessa auki, päivämäärät löydät tapahtumasivultamme.

Suomen käsityön museon avoin PAJA

Avoimeen pajaan voi tulla yksin, kaksin tai porukassa. Paja sopii yli 7-vuotiaille. Nuoremmat voivat tutustua pajaan aikuisen kanssa. Yläikärajaa ei ole. Avoimen pajan käyttö sisältyy museon pääsymaksun hintaan ja materiaalimaksu määräytyy käytettyjen materiaalien mukaan. Avoin PAJA on käytettävissä museon aukioloaikoina.

Käytettävissäsi on käsityövälineitä sahoista saksiin, ompelukoneesta höyläpenkkiin ja materiaaleja vaihtelevasti kulloisenkin teeman tai sesongin mukaan puusta paperiin, villasta kuparilankaan. Itse tehdyn käsityön saat heti mukaasi.

Materiaalimaksu 1-5 euroa käytetyistä materiaaleista riippuen, maksetaan pajassa olevaan lippaaseen tai museon infoon. Tilaan mahtuu työskentelemään kerralla 15 henkilöä.

Keski-Suomen museon yleisötyöpajat

KeMun työpajat tarjoavat elämyksellisiä hetkiä ja mukavaa puuhaa kaikenikäisille! Puuhatila Nappulassa järjestetään museon näyttelyihin ja erilaisiin teemapäiviin liittyviä, kaikille avoimia yleisötyöpajoja. Pajoihin pääsee osallistumaan Aalto2-museokeskuksen pääsymaksulla ja alle 7-vuotiaille ne ovat ilmaisia. Yleisötyöpajoihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, riittää kun tulet paikalle. Ajankohtaiset työpajat löydät KeMun tapahtumakalenterista.

Käsityöläismuseon työpajat

Toivolan vanhalla pihalla sijaitsevan Käsityöläismuseon työpajoihin voi varata ajan pienen ryhmän vierailulle. Tule joko päiväkoti-, perhepäivähoito- tai kouluryhmän kanssa, oman perheen kesken tai kerää muu pieni ryhmä kokoon ja varaa oma aikasi. Lisäksi tarjolla on ympäri vuoden omatoimista, maksutonta työpajatoimintaa Museokauppa Sparvinin aukioloaikoina.

Galleria Ratamon grafiikan paja

Grafiikan pajaa voivat vuokrata käyttöönsä sekä ammattigraafikot että pitkälle edistyneet harrastajat joko vuodeksi tai lyhyemmäksi ajaksi.

Asiasanat:  
työpaja
museo