Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ikääntyneiden palveluita Suomen käsityön museon avoimessa pajassa.
Pääsisältö

Aalto2-museokeskus

Keski-Suomen museo

Keski-Suomen museo toimii osana Aalto2-museokeskusta. Lisätietoa museokeskuksen palveluista löytyy Aalto2:n sivuilta.

Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
p. 050 360 8020
[email protected] 
Avoinna ti–su klo 10–18 (toukokuu-elokuu), klo 11–18 (syyskuu-huhtikuu)
www.jyvaskyla.fi/keskisuomenmuseo

Elämyksiä, nostalgiaa, yhteistä tekemistä ja oivalluksia – Keski-Suomen museo eli tuttavallisemmin KeMu kutsuu etsimään keskisuomalaisuutta! Täällä Ruusupuistossa Alvar Aallon suunnittelemassa upeassa museorakennuksessa voit huoletta vierailla, tutustua näyttelyihin tai käydä muuten vain. 

Keski-Suomen museossa pääset liikkumaan kaikkiin kerroksiin ja näyttelyihin esteettömästi hissillä. Liikkumisesteisten WC-tilat sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa. Käynnin ajaksi voi lainata pyörätuolia ja rollaattoria. Museorakennuksen edessä on liikkumisesteisille varattu pysäköintipaikka.

Vapaa pääsy henkilökohtaisille avustajille. Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita museoon.

Tapahtumia

Ajankohtaiset tapahtumatiedot löytyvät aina Keski-Suomen museon verkkosivuilta

Vanhusten viikko ja Senioripäivä
Lokakuun alussa järjestettävän teemaviikon aikana KeMussa on usein senioreille suunnattua erityistä ohjelmaa.    

Muistiystävällisen museokierros
2-3 kertaa vuodessa järjestettävä museokierros on suunnattu muistisairaille ja heidän omaisilleen. Museokierros aloitetaan kahvittelulla ja kierros tehdään kulttuuriluotsien johdattamana. Museo on kierroksen ajan suljettu muulta yleisöltä. Kierroksille on ennakkoilmoittautuminen: Leila Koskiselle tekstiviestillä numeroon 050 338 1114 tai sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Museokierros Kulttuuriluotsin kanssa
Vapaa pääsy museoihin, esim. kotihoidon asiakkaiden virkistykseen.

Sovi luotsausaika: Vapaaehtoistoiminnan palvelut - Vapari

Lisätietoja: www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/kulttuuripalvelut/kulttuuriluotsit 

Keski-Suomen museon pysyvä näyttely

Keskisuomalaisuutta etsimässä
Keski-Suomen museon pysyvässä Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyssä ollaan keskisuomalaisuuden jäljillä aina esihistoriasta vuoteen 2000. Runsailla esineillä, valokuvilla, tarinoilla ja toiminnalla ryyditetty näyttely tarjoaa oivan mahdollisuuden löytää juurensa, lähteä nostalgiselle matkalle nuoruusvuosiin tai viettää hauska hetki yhdessä lastenlasten kanssa.

Näyttelystä löytyy monipuolisesti katsomista, kuunneltavaa ja tekemistä kaiken ikäisille. Näyttelyssä voi esimerkiksi kuunnella muistoja ja kertomuksia, ihmetellä ja ihailla muuttuvaa keskisuomalaista maisemaa ja ympäristöä, piipahtaa elokuvissa, lueskella sarjakuvaa kaupungin perustamisvaiheista, fiilistellä savusaunan, urheilun tai räpin tunnelmia. Entä miltä tuntuisi kokea 1960-luvun tanssin taikaa jukeboxin tahdittamana?

Keski-Suomen museon Käsityöläismuseo

Cygnaeuksenkatu 2, Toivolan vanha piha
p. 050 563 8823
[email protected]
Avoinna ma-pe klo 11-16
www.jyvaskyla.fi/keskisuomenmuseo/tervetuloa/museoperheemme/kasityolaismuseo
Vapaa pääsy

Käsityöläismuseo Toivolan vanhalla pihalla henkii vanhan ajan tunnelmaa. Vuonna 1842 rakennettu tunnelmallinen Kuparisepän talo herättää muistoja menneiltä ajoilta. Museoon voi tutustua ympäri vuoden joko oppaan johdolla tai omatoimisesti.

Museokauppa Sparvinin viihtyisässä työpajatilassa on kaikille avoimia maksuttomia työpajoja vaihtuvin teemoin sekä erilaisia ennakkoon varatuille ryhmille räätälöityjä työpajoja. Samalla voi tutustua museokaupan laadukkaaseen valikoimaan.

Käsityöläismuseo ei ole esteetön.

Jyväskylän taidemuseo

Kauppakatu 23, Jyväskylä
p. 050 577 2712, myös opastusvaraukset
[email protected]
Avoinna ti–su klo 11–18
www.jyvaskyla.fi/taidemuseo

Nykytaiteen kiehtovat ilmiöt, keskisuomalainen kuvataide, suomalainen ja kansainvälinen taidegrafiikka sekä piirustus ovat Jyväskylän taidemuseon toiminnan keskiössä, samoin kuvataiteen saavutettavuus ja yleisön osallisuus. Jyväskylän taidemuseo toimii alueellisena vastuumuseona yhdessä Keski-Suomen museon kanssa. Taidemuseo vastaa alueellisesta taidemuseotehtävästä Keski-Suomessa.

Jyväskylän taidemuseo ylläpitää yhteistyössä Luovan valokuvauksen keskus ry:n kanssa Grafiikka- ja valokuvakeskus Ratamoa, johon kuuluvat Galleria Ratamo sekä grafiikan ja valokuvauksen työtilat Veturitalleilla.

Esteetön pääsy. Kaikkiin kerroksiin pääsee hissillä. Liikkumisesteisten WC-tilat sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa. Pyörätuoli on lainattavissa museokäynnin ajaksi. 

Liikkumisesteisille on yksi pysäköintipaikka Kauppakadulla Säästöpankki Optian edessä. Taidemuseon edessä on taksitolppa. 

Vapaa pääsy sota- ja rintamamiesveteraaneille ja lotille, Kulttuuriluotsin seurassa sekä henkilökohtaisille avustajille. Opaskoirilla on lupa tulla museoon.

Lainattavat materiaalisalkut

Materiaalisalkut sopivat muisteluun, yhteisiin hetkiin eri teemojen ympärillä sekä moniaistiseen virkistykseen niin vapaaehtoisten kuin ammattilaisten käyttöön. Ne sopivat eläkeläisryhmille, keskustelukerhoihin tai vanhusten hoitotyön yksiköihin. Salkuissa on sisällä ohjeita ja ideoita, miten niitä voi käyttää kotona, laitoksissa tai pienryhmissä.

Ateneumin taidesalkku 
Taidesalkku sisältää 20 A3-kokoista laminoitua painokuvaa Ateneumin kokoelmateoksista. Myös moniaistisen kokemuksen toteuttaminen onnistuu yhdistämällä kuviin tuoksuja, musiikkia tai kosketeltavia materiaaleja. Voit tilata myös kulttuuriluotsin esittelemään salkkua. Salkun koko on 30 x 42 cm x 1,5 cm.

Elävät värit, näyttely ja työpaja
Elävät värit on jyväskyläläisen naisryhmän Leidien näyttely taidemuseossa syntyneistä maalauksista. Näyttelyssä on myös käteen otettavia värimaalauksia, runoja ja värirentoutusohjeita. Leidit tulevat pyynnöstä ripustamaan näyttelyä, lukemaan runojaan ja maalaamaan vanhusten ja muistisairaiden kanssa. Värituokiosta voi henkilökunta saada virkistystä ja vinkkejä näyttelyn ja matkalaukun virikemateriaalin käyttöön osana hoitotyötä. 

Näkemyksiä, moniaistinen materiaalisalkku  
Ensimmäiset keskisuomalaiset taiteilijat eli Jonas Heiska, Juuso Putro, Edvin Hämäläinen, Hannes Autere, Oskar Raja-aho, Alvar Cawén, Urho Lehtinen ja Carl Bengts syntyivät 1800-luvun lopussa ja vaikuttivat 1900-luvun alkupuolella. Näkemyksiä-muistelusalkku välittää moniaistisesti elävän kuvan elämästä sata vuotta sitten pikkukaupungissa ja maaseudulla. Salkku sisältää A3-kokoisia laminoituja kuvia maalauksista, kosketeltavia kohokuvia sekä teoskuvailut äänitteinä ja pistekirjoituksella.  Lisäksi näyttelyyn kuuluu teoksiin liittyviä taiteilijatarvikkeita ja kosketeltavia esineitä, materiaaleja ja tuoksuja. Salkku soveltuu myös näkövammaisille. 

Salkun lainaaminen

Kaikkien materiaalisalkkujen lainaaminen on maksutonta. Salkun voi joko noutaa taidemuseolta tai se voidaan lähettää Matkahuollon tai Postin kautta, jolloin lainaaja vastaa kustannuksista.

Noutopaikka on Jyväskylän taidemuseo, Kauppakatu 23.

Sovi lainaamisesta ti-su klo 11-18:
Paula Jurvelin tai Sanna Lahti, puh. 050 577 2712 tai sähköpostitse [email protected].

Verkkonäyttelyt

Ikäihmisille suositelluissa verkkonäyttelyissä voi tutustua taiteeseen ja tehdä pieniä tehtäviä. Osa teoksista on myös kuvailutulkattu. 

Verkkonäyttelyt kootusti verkossa

Tapahtumia

Ajankohtaisimmat tapahtumatiedot Jyväskylän taidemuseon tapahtumasivulta

Senioripäivä
Pääsymaksuton, ohjelmallinen senioripäivä lokakuussa Vanhusten viikolla.    

Muistiystävällisen museokierros
Keväisin ja syksyisin järjestettävä museokierros on suunnattu muistisairaille ja heidän omaisilleen. Museokierros aloitetaan kahvittelulla ja kierros tehdään pienryhmissä kulttuuriluotsien johdattamana. Taidemuseo on kierroksen ajan suljettu muulta yleisöltä. 

Museokierros Kulttuuriluotsin kanssa
Vapaa pääsy museoihin, esim. kotihoidon asiakkaiden virkistykseen.

Sovi luotsausaika: Leila Koskinen, p. 050 338 1114, [email protected]

Lisätietoja: www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/kulttuuripalvelut/kulttuuriluotsit 

Suomen käsityön museo

Kauppakatu 25, Jyväskylä
p. 050 311 8884
[email protected]
Avoinna ti–su klo 11–18
www.craftmuseum.fi

Ihan Jyväskylän ydinkeskustassa sijaitsevaan Suomen käsityön museoon on helppo tulla. Se on sopivan kokoinen ja siellä viihtyy koko perhe. Pohjakerroksen perusnäyttelyiden lisäksi museossa on monta pientä näyttelyä yhtä aikaa. Käsitämme käsityön hyvin laajasti: näyttelyissä esitellään erilaisia käsityötekniikoita ja niiden taitajia ja myös taidekäsityötä. 

Tilat ovat esteettömät avustettuina. Katutasoon pääsee pyörätuolilla. Muihin kerroksiin pääsee porrashissiin mahtuvilla pyörätuoleilla. Katutasosta pääsee ensimmäiseen kerrokseen porrashissillä. Ensimmäisestä kerroksesta pääsee suuremmalla henkilöhissillä pohjakerrokseen ja toiseen kerrokseen. Inva-wc sijaitsee katutasossa. Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita museoomme.

Invaparkkipaikka on Kauppakadulla, osoitteessa Kauppakatu 23, pankin edessä. Parkkipaikan kohdalla Kauppakatu on pihakatua, joka alkaa Kilpisenkadun ja Kauppakadun risteyksestä yliopistolle päin. Käsityön museon suuntaan Kauppakatu jatkuu kävelykatuna.

Vapaa pääsy avustajille, sota- ja rintamaveteraaneille, lotille ja sotainvalideille sekä vammaiskortin haltijan avustajille ja tukihenkilöille. 

Lainattavat muistelusalkut

Viittä eriteemaista salkkua voivat lainata niin vapaaehtoiset kuin ammattilaiset vanhusten hoitotyön yksiköihin, eläkeläisryhmiin ja keskustelukerhoihin ympäri maata. Muistelusalkkujen esineisiin saa tutustua kaikin aistein. 

  • Alusvaate-muistelusalkun sisältämät naisten ja miesten alusvaatteet eri vuosikymmeniltä muistuttavat, miten ennen pukeuduttiin. Millaisia olivat näkymättömissä olleet alusvaatteet? 
  • Kansakoulu-muistelusalkku nostaa pintaan muistot laskentotunnista välituntiin ja aamuhartaudesta kotimatkaan. 
  • Marimekko-muistelusalkku luo yhteisiä mukavia hetkiä Marimekko-muistojen parissa. 
  • Muistojeni ryijy -muistelusalkku kertoo ryijyn historiasta, ryijyjen valmistamisesta ja käsitöiden tekemisestä.
  • Pelkkää paperia -muistelusalkku herättää muistoja niin jokapäiväisistä asiapapereista kuin pula-ajan paperinarutuotteista.

Salkun lainaaminen

Kaikkien muistelusalkkujen lainaaminen on maksutonta. Salkkujen laina-aika on 1-4 viikkoa. Salkun voi joko noutaa Suomen käsityön museolta tai se voidaan lähettää Matkahuollon kautta, jolloin tilaaja vastaa postituskuluista.

Noutopaikka on Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25, Jyväskylä. 

Salkkuvaraukset verkkolomakkeella: www.lyyti.in/muistelusalkut 
Lisätietoja: Margarita Rosselló Ramón, p. 040 701 7452, [email protected] 

Tapahtumia

Ajankohtaiset tapahtumatiedot suoraan Suomen käsityön museon verkkosivuilta

Vanhusten viikolla tapahtumia lokakuussa. 

Suomen käsityön museon näyttelyt

Museon perusnäyttelyissä Käsityössä elämän tuntu ja Komeasti juhlaan otetaan nostalginen aikamatka käsityön tarinaan eri vuosikymmeninä. Näyttelyissä tarkastellaan käsityön merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa, tutkaillaan käsityön aikaa osana historian kaarta ja ihaillaan menneiden aikojen juhla-asuja Suomen kansallispukukeskuksen perusnäyttelyssä.

Suomen käsityön museon vaihtuvissa näyttelyissä käsityö esitellään ammattina, taiteena ja harrastuksena. Näyttelyissä esitellään uusia näkökulmia käsillä tekemiseen, otetaan kantaa ja tuotetaan elämyksiä ja kokemuksia niin museon omien kokoelmien kuin muiden museoiden ja toimijoiden sekä yksityisten henkilöiden kokoelmien kautta. 

Etuja eläkeläisille pääsylipuista

Aalto2-museokeskukseen, Jyväskylän taidemuseoon ja Suomen käsityön museoon on saatavilla eläkeläislippuja. Museoissa käy myös Museokortti!

Pääsymaksut: