Hyppää pääsisältöön
Kuva
Riitta Uusitalon seinämaalaus Miltä näyttää aika -näyttelyssä. Kuvaa käytettiin näyttelyn julisteessa. Kuva: Hannu-Pekka Auraneva. Kuva Jyväskylän taidemuseo
Pääsisältö

Jyväskylän museot tarjoavat kiehtovia elämyksiä koko perheelle! Näyttelyiden ja tapahtumien lisäksi museoissa pääsee esimerkiksi viettämään synttäreitä, puuhaamaan työpajoissa ja kokeilemaan kuvasuunnistusta tai vauvojen värikylpyä.

Aalto2-museokeskus

Keski-Suomen museo

Saatavilla on hoitopöytä sekä potta.

Keski-Suomen museon eli KeMun pysyvä näyttely Keskisuomalaisuutta etsimässä tarjoaa myös perheen pienimmille oivan mahdollisuuden tutustua keskisuomalaisuuteen. Näyttelyssä pääsee kokeilemaan oman kalliomaalauksen tekoa nykytekniikalla, kohtaamaan myyttisen karhun ja eläytymään entisajan elämään esineitä tutkien ja tarinoita kuunnellen. Entä miltä tuntuisi astua savusaunaan, pistäytyä markkinoilla, istahtaa kansakoulun pulpettiin tai hypätä ralliauton rattiin? Alvar-pojan opastamana tehdään myös ainutlaatuinen matka yli sadan vuoden takaiseen Jyväskylään. 

Puuhatila Nappula

Museon toisessa kerroksessa sijaitsee Puuhatila Nappula, jossa on tarjolla omatoimista tekemistä koko perheelle näyttelyssä käynnin ohella.

Maakuntapupu Wolmar

KeMun oma maskotti Wolmar opastaa perheen pienimmät keskisuomalaisuuden salaisuuksiin muun muassa kuvasuunnistuksen merkeissä. Löydätkö Wolmarin ikioman sarjakuvan piilotettuna museon hämyiselle sivukäytävälle? Kysythän kuvasuunnistuskarttoja museon infosta. Wolmar on myöskin henkilökohtaisesti tavattavissa tietyissä tapahtumissa - seuraathan museon nettisivuja!

Kuva
Maakuntapupu Wolmar Keskisuomalaisuutta etsimässä -kuvatarinaan voi tutustua KeMun pysyvässä näyttelyssä. Kuva Ina Majaniemi

Jyväskylän taidemuseo

Saatavilla on hoitopöytä, potta sekä lainarattaat.

Avoin paja

Lapset ovat tervetulleita perjantaisin klo 14-17 Avoimeen pajaan, joka on kaikille ilmainen. Pajassa voi maalata tai piirtää erilaisilla välineillä. Paikalla on ohjaaja, jolta voi kysyä vinkkejä. Paja on avoin kevät- ja syyskaudella. Kurkkaa taidemuseon avoimeen pajaan.

Taidetila Ilmiö

Taidemuseon kolmannessa kerroksessa on tila, jonne voi tulla oleilemaan, pelaamaan tai havainnoimaan hauskasti taiteen ja tieteen ilmiöitä. Leikkeihin on tarjolla muun muassa hyrriä, palapelejä ja RGB-valoseinä, johon heijastuvat varjot ovat iloisen värikkäitä. Pehmeät kalusteet ja säkkituolit sopivat rentoutumiseen ja taidekirjojen tutkimiseen. Tilassa on myös Valon kaupungin näyttelyhuone, jossa on erilaisia valoteoksia. Lue lisää Taidetila Ilmiöstä. 

Soiva vauvojen värikylpy

Perheen pienimmille, 4 kk–2-vuotiaille suunnatussa moniaistisessa kuvataidekoulussa pienokaiset pääsevät ilmaisemaan itseään kuvallisesti luonnonväreillä. Tuokioihin liitetään musiikillisia elementtejä, kuten lauluja, loruja sekä musiikin kuuntelua. Tapahtuma on maksullinen.

Soiva vauvojen värikylpy järjestetään 2–4 kertaa vuodessa lauantaisin. Lisätietoja ja ilmoittautuminen taidemuseon verkkosivuilla ja kaupungin tapahtumakalenterissa. 

Kuva
Riitta Uusitalon seinämaalaus Miltä näyttää aika -näyttelyssä. Kuvaa käytettiin näyttelyn julisteessa. Kuva: Hannu-Pekka Auraneva. Kuva Jyväskylän taidemuseo

Harlekiinin kekkerit

Taidemuseolla on mahdollisuus viettää synttäreitä. Harlekiini-kekkereiden ohjelma koostuu näyttelykierroksesta, itse tekemisestä sekä tietenkin lahjojen jakamisesta ja herkuttelutuokiosta. Näyttelyyn tutustutaan hauskan leikin avulla ja työpajassa syntyy naamio, päähine, koru, grafiikanlehti tai muu oma taideteos kotiin vietäväksi. Kutsuja järjestetään pääasiassa viikonloppuisin taidemuseon Holvissa, museon aukioloaikoina. Kutsut on mitoitettu 10 vieraalle. Ohjelman kesto on 2 h. Paikalla on ohjaaja, jonka kanssa voidaan sopia juhlien teemasta.

Lisätiedot Harlekiinin kekkereiden tilaamisesta. 

Suomen käsityön museo

Saatavilla on hoitopöytä, potta sekä lainarattaat.

Avoin paja

Suomen käsityön museon avoimessa pajassa pääset tekemään itse käsitöitä. Paja tarjoaa tekemistä koko perheelle, mutta haastavammissa töissä lapset voivat tarvita aikuisen apua – paja on siis koko perheen yhteinen juttu. Pajassa on ideoita, ohjeita, materiaaleja ja työkaluja monenlaiseen tekemiseen. Avoimen pajan käyttö sisältyy museon pääsymaksun hintaan ja materiaalimaksu määräytyy käytettyjen materiaalien mukaan. Avoin paja on käytettävissä museon aukioloaikoina. Lue lisää Suomen käsityön museon Avoimen pajan omatoimikäytöstä.

Aistitila

Museoesineisiin ei yleensä saa koskea, mutta Aistitila tarjoaa kosketuspintaa kaikille aisteille, sillä esineet on tuotu käden ulottuville. Voit istahtaa ja vaikkapa kuunnella käsityön ääniä, kokeilla yllesi vaatteita, haistella menneiden aikojen käsityön hajuja, maistella karamellia tai vain katsella ympärillesi. Lue lisää museon Aistitilasta

Synttärit

Haluatko tarjota lapsellesi ikimuistoiset ja persoonalliset synttärijuhlat? Juhli museossa! Pajasynttäreillä tutustutaan näyttelyyn ja tehdään käsitöitä museon työpajassa. Syntymäpäiväjuhlat sopivat parhaiten 6–12-vuotiaille lapsille ja suositeltava ryhmäkoko on enimmillään noin 10 henkeä. Mukana juhlissa on oltava ainakin yksi lapsista vastuussa oleva aikuinen.

Lue tarkemmin, miten järjestät lasten synttärit Suomen käsityön museossa.

Kuva
Unohtumattomat pajasynttärit lapsille Suomen käsityön museossa.

Tarinapolku

Operaatio punainen lanka on lasten tarinapolku, jonka voi tehdä yhdessä aikuisen kanssa ja suorittaa Päkäpassin. Parhaiten kierros sopii lukemaan oppineille alakoululaisille. Osa tehtävistä sopii kolmevuotiaille ja osa aikuisillekin. Operaatiossa on apuna museon lammas Päkä. Pyydä museon infosta Päkäpassi, jossa on reittiohjeet tarinapolulle. 
Lue lisää Operaatio punainen lanka -tarinapolusta

Asiasanat:  
museo
taide