Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kävijöitä taidemuseon näyttelyssä. Kuva Tarja Poikonen
Pääsisältö

Jyväskylän taidemuseo

Vaihtuva päänäyttely

11.2.2023-7.5.2023 Tiina Pyykkinen - The Presence of Instability

Tiina Pyykkisen yksityisnäyttelyssä on esillä taiteilijan uutta tuotantoa viimeisen viiden vuoden ajalta. Pyykkinen tutkii maalauksissaan erityisesti valoa ja väriä sekä näköhavaintoa. The Presence of Instability -näyttelyn kiiltäväpintaiset teokset heijastelevat ympäristöään ja näyttävät muuttuvan eri suunnista katsottaessa. Taiteilija on toteuttanut maalaukset kerroksellisesti ja niiden eri tasot tulevat näkyviksi tai häviävät tilanteesta riippuen. Teosten monivärinen pintakerros katoaa, kun ympäristön heijastus on tummaa ja vastaavasti näyttää erilaiselta vaaleassa valossa. Lisäksi näyttelytilassa liikkuvat ihmiset luovat teoksiin jatkuvasti muuttuvia heijastuksia. Näyttelyssä tilakokemusta luo myös koko taidemuseon 3. kerroksen mittainen peiliseinä.

Taidemuseon Galleria

25.3.–7.5.2023 Deniz Satır – Something Is Bugging Me
Näyttely esittelee nuoren Jyväskylässä työskentelevän taiteilijan. Satır yhdistää perinteistä tuftaustekniikkaa nykyajan ajankohtaisiin teemoihin ja käsittelee teoksissaan ahdistukseen, turhautumiseen ja itsetuntemukseen liittyviä aiheita. Näyttelyssä on esillä iso, n. 200-osainen installaatio Ommetaphobia sekä taiteilijan uusimpia teoksia.

Taidetila Ilmiö

10.2.-6.8.2023 TaidePiiLOn Vauvan vinkkeli -taidenäyttely
Jyväskylän taidemuseo juhlistaa 20-vuotista Kulttuuriaitta-yhteistyötä tarjoamalla koko vuoden näyttelyitä ja tekemistä lapsille ja lapsiperheille. Museon pedagogisessa tilassa, Ilmiössä, voi kevään ja kesän ajan tutustua taiteeseen vauvan näkökulmasta. TaidePiiLOn Vauvan vinkkeli -taidenäyttely on vauvoille perheineen kohdennettu oma näyttely. Teokset on rakennettu vauvojen perspektiivistä ja niihin voi tutustua joko makuulta, istualtaan tai vanhemman sylistä. Teosten teemat ovat vauvoille tuttuja; kontrastit väreissä, kuviot, valot, äänet, materiaalit ja kasvot. Vauvan vinkkelin toteuttaa lastenkulttuuriyhdistys TaidePiiLO.

Jyväskylän taidemuseon kaikki näyttelyt museon verkkosivuilla: jyvaskyla.fi/taidemuseo. 

Galleria Ratamo

2.3.-26.3.2023

Maria Erikson: Soft Touch on the Deckle

Galleria Ratamon kaikki näyttelyt gallerian verkkosivuilla: jyvaskyla.fi/ratamo

Suomen käsityön museo

Pysyvät näyttelyt
Käsityössä elämän tuntu
Komeasti juhlaan
Aikamatka käsityöhön

Vaihtuvat näyttelyt
14.1.–23.4.2023 Elina Helenius – Kudottuja näkymiä 
Aistihavaintoihin vetoava elämyksellinen kokonaisuus tekstiilitaiteilija ja muotoilija Elina Heleniuksen sisustustekstiilejä ja ryijyjä tarjoaa yleisölle vaikuttavia värillisiä elämyksiä, vahvaa materiaalin tuntua ja tarkkaa rakenteellista ja sidoksellista suunnittelutyötä. Näyttely juhlistaa Elina Heleniuksen 35-vuotista uraa tekstiilitaiteen ja -suunnittelun parissa.

Aulagalleria
11.3.─28.5.2023 Kaikupohjia  Soitinrakentajat Eero Lehtinen ja Jukka Mäkelä
”Kaikkea se piru hulluilla teettää” tuumaavat kierrätysmateriaaleista kielisoittimia valmistavat mäntsäläläinen Eero Lehtinen ja petäjävetinen Jukka Mäkelä. Näyttely herättää ihmettelemään materiaalien moninaisuutta ja suomalaista luovaa hulluutta. Soittimien rakentaminen vaatii kädentaitojen lisäksi eri materiaalien tuntemusta sekä tietämystä äänen fysikaalisista ominaisuuksista, soinnin ja voimakkuuden synnystä. Myös soittimien käytettävyys ja esteettisyys ovat soitinrakentajille tärkeitä. Molempia tekijöitä yhdistää perinteisten soittimien valmistaminen käsillä olevista materiaaleista sekä into kekseliäisiin kokeiluihin. Näyttelyssä on esillä myös uusiosoittimia, jotka johdattavat musiikin alkukantaisille juurille. 

Kuja
24.3.–15.10.2023 Uudenkarheat kansallispuvut II - Pukutarkistuksen helmiä
Uudenkarheat kansallispuvut II -näyttely esittelee uusimpia kansallispukuraadin hyväksymiä kansallispukuja eri variaatioineen. Esillä on kaksi uusinta pukukokonaisuutta, Ikaalisten ja Oriveden naisten tarkistetut puvut. Näyttelyssä olevat kansallispuvut ovat perinnepohjaisuudeltaan tarkistettuja ja edustavat siten tuoreimpia pukututkimuksen tuloksia. Pukujen kokoamisessa on Suomen kansallispukukeskuksella ollut keskeinen rooli. 

Ikkunagalleria
25.3.–21.5.2023 Kaarnalaiva – Siisti harjakauppa
Mathildedalissa syntyy harjoja luonnonmukaisista materiaaleista käsityönä. Vuonna 1997 perustetun yrityksen perustaja Kai Heiskari on harjansitoja jo toisessa sukupolvessa.

Näytönpaikka
7.3.–30.4.2023 Omituiset käsityöt ─ Jyväskylän käsityö- ja muotoilukoulu
Taito Keski-Suomi ry:n Jyväskylän käsityö- ja muotoilukoulun käsityön taiteen perusopetuksen oppilaiden tekemisen iloa ja erilaisia elämyksiä. 

Suomen käsityön museon kaikki näyttelyt museon verkkosivuilla: craftmuseum.fi

Keski-Suomen museo

Pysyvä näyttely
Keskisuomalaisuutta etsimässä

Vaihtuvat näyttelyt
21.1.–30.4.2023 Näin sen näin - Jussi Jäppisen valokuvia
Jussi Jäppisen valokuvateoksista koostuva Näin sen näin -näyttely esittelee arkiympäristömme huomaamattomia yksityiskohtia, jotka saavat Jäppisen käsittelyssä uusia ja usein yllättäviäkin merkityksiä.

28.1.–30.4.2023 100 vuotta palloilua – JYP ja JJK liikuttavat
100 vuotta palloilua -näyttely kertoo keskisuomalaisesta, vuonna 1923 perustetusta palloiluseurasta, jonka nykyiset soihdunkantajat ovat jääkiekkoseura JYP ja jalkapalloseura JJK.  Näyttelyssä voi tutustua emoseuran ja sen perillisten historian keskeisiin käänteisiin, vaiheisiin ja tulevaisuuden näkymiin.

Keski-Suomen museon kaikki näyttelyt museon verkkosivuilla: jyvaskyla.fi/keskisuomenmuseo

Alvar Aalto -museo

Alvar Aalto -museo on suljettu peruskorjauksen ajaksi keväästä 2021 kesään 2023. Alvar Aalto -museo toimii tänä aikana Jyväskylässä Säynätsalon kunnantalolla.

Museon perusnäyttelyssä on esillä Aallon elämäntuotannon koko kaari ja henkilöhistorialliset vaiheet. Museon Galleriassa esitellään vaihtuvia näyttelyjä arkkitehtuurista ja muotoilusta.

Alvar Aalto -museon kaikki näyttelyt museon verkkosivuilla:: alvaraalto.fi. 

Luontomuseo

Pysyvä näyttely: Perintönä ympäristö

Luontomuseon kaikki näyttelyt museon verkkosivuilla: tiedemuseo.jyu.fi/fi/luontomuseo 

Suomen ilmavoimamuseo

Museon näyttelyt muodostuvat suhteellisen muuttumattomasta perusnäyttelystä ja pienemmistä vaihtuvista näyttelyistä. 

Suomen ilmavoimamuseon kaikki näyttelyt museon verkkosivuilla: ilmavoimamuseo.fi

Höyry-galleria

Korpilahdella sijaitsevan Höyry-Gallerian koko näyttelykalenteri gallerian verkkosivuilla: hoyrygalleria.fi.