Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kävijöitä taidemuseon näyttelyssä. Kuva Tarja Poikonen
Pääsisältö

Aalto2-museokeskus

Kaikki Aalto2-museokeskuksen näyttelyt: https://aalto2.museum/nayttelyt/

Alvar Aalto -museo

Vaihtuvat näyttelyt

16.2. – 5.5.2024 New Standards – Puutalo Oy 1940-1955
Alkujaan Venetsian arkkitehtuuribiennaalin 2021 Suomen paviljongissa nähty näyttelykokonaisuus kertoo ainutlaatuisen tarinan suomalaisten puuelementtitalojen maailmanvalloituksesta toisen maailmansodan jälkeen. Lisäksi näyttelyssä on esillä valokuvaaja Juuso Westerlundin uusia valokuvia Puutalo Oy:n taloista.

Pysyvä näyttely
AALTO - työ ja elämä

Keski-Suomen museo

Vaihtuvat näyttelyt

20.1. – 10.3.2024 Ulla Virta - TÄYSILLÄ (4. krs) 
Näyttely esittelee puupiirroksistaan kansainvälisesti tunnetun Ulla Virran maalauksia, monotypioita ja stucco lustroja. Virta on maalari sielultaan, myös hänen puupiirrostekniikkansa painottaa tätä ominaisuutta. Aihemaailmat liikkuvat naisen elämästä eläimiin. Teosten ekspressiivinen ilmaisuvoima tulee esiin värien ja viivojen liikkeessä. Näyttelyssä on mukana myös luonnoksia ja kirjeenvaihtoa taiteilijan elämän eri vaiheista. 

3.2. – 28.4.2024 Sydänääniä – Punkin sykettä keskellä Suomea 1977–1992 (1. krs) 
Sydänääniä-näyttely avaa punkin varhaisvuosia keskellä Suomea. Näyttelyssä esitellään yhtyeitä, aktiivisia toimijoita ja pienlehtiä. Mukana on punkin isoja, tunnettuja nimiä sekä myös pienempiä tekijöitä. Punkissa jokainen sai luvan toteuttaa itseään teknisistä taidoista tai lompakon paksuudesta riippumatta. Näyttely kertoo punkin tavasta tehdä asioita äänekkäästi ja suurella sydämellä.

Pysyvä näyttely
Keskisuomalaisuutta etsimässä

Jyväskylän taidemuseo

Vaihtuva päänäyttely

27.10.2023-4.2.2024 Elina Brotherus - Aika
Kansainvälisesti tunnetun valokuvataiteilija Elina Brotheruksen kolmen näyttelyn temaattinen kokonaisuus Tila – Aika – Liike on esillä kolmessa kohteessa Jyväskylässä. Taidemuseon Aika -näyttelyssä on esillä arvostetun taiteilijan tuotantoa hänen pitkän uransa varrelta. Alvar Aalto -museossa on esillä Alvar Aallon rakennuksissa kuvattuja uusia teoksia. Galleria Ratamossa näyttelyn teemana on liike. Brotheruksen teoksia nähdään kotimaassaan ensimmäistä kertaa näin laajassa kokonaisuudessa.

Galleria

14.10.2023-4.2.2024 Wilho Sjöström - Syksystä kesään
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta Wilho Sjöströmin (1873–1944) syntymästä. Sjöström oli elinaikanaan Suomen tunnetuimpia taidemaalareita, professori ja taide-elämän vaikuttaja. Hänet tunnetaan erityisen hyvin tuotteliaana muotokuva- ja maisemamaalarina ja hän oli keskeinen henkilö 1910-luvun suomalaisen varhaismodernismin kentällä. Sjöström vaikutti pitkään myös Keski-Suomessa. Hänen juhlavuotensa kunniaksi taidemuseo kokoaa ainutkertaisen näyttelyn teoksista, jotka ovat pääasiassa peräisin keskisuomalaisesta yksityiskokoelmasta.

Taidetila Ilmiö

27.10.2023-28.4.2024 Maapallo pelissä
Lasten ja nuorten näyttelyssä kohtaavat taide, tiede ja teknologia STEAM-oppimisen hengessä. Näyttelyssä on 28 eteläafrikkalaisten lasten ja nuorten teosta, jotka ovat syntyneet taidetta ja matematiikkaa yhdistävän kilpailun tuloksena.  Teoksissa yhdistyvät nuorten oma elämä, tunteet, kokemukset ja matematiikka. Vaikka töissä on pohdittu matematiikan suhdetta maailmaan, luontoon, kulttuuriin ja koko universumiin, teoksissa näkyy myös nuorten suhde kestävyyteen ja vastuullisuuteen. Näyttelyn teokset edustavat globaalia ajattelua ja toimivat inspiraationa suomalaisten lasten ja nuorten teoksille, joita syntyy näyttelykierroksilla toteutetuissa työpajoissa. 

Jyväskylän taidemuseon kaikki näyttelyt museon verkkosivuilla: jyvaskyla.fi/taidemuseo. 

Galleria Ratamo

18.1.-11.2. Päivikki Kallio
Näyttely koostuu kolmesta installaatiosta, joiden materiaali on peräisin taiteilijan lapsuudenperheeni arkistoista. Taiteilija pohtii, kuinka vuodet vaikuttavat ajatusten ja maailmankuvan muotoutumiseen.

Galleria Ratamon kaikki näyttelyt gallerian verkkosivuilla: jyvaskyla.fi/ratamo

Suomen käsityön museo

Vaihtuvat näyttelyt

13.1.–7.4.2024 Kirjotut kannat
Kirjotut kannat -näyttelyssä ilmaistaan kirjonnan keinoin henkilökohtaisia ja poliittisia sisältöjä ja elvytetään peittokirjontaperinnettä nykykontekstiin. Tekijöiden kulttuurisissa taustoissa on slaavilaisuutta, karjalaisuutta, lappilaisuutta ja meksikolaisuutta. Näyttelyssä tarkastellaankin oman kulttuuritaustan merkitystä sekä kulttuurien jatkuvaa muutosta ja vuorovaikutusta.

Aulagalleria

16.12.2023–3.3.2024 Dialogi – Kudottu ja kirjottu silta
Suomalais-japanilainen näyttely pohjautuu tekstiililähtöiseen teosvaihtoon, jossa teemana on ollut matka sen eri merkityksissä. Omaa maustettaan teosvaihtoon ovat tuoneet myös helposti lähestyttävät ja opittavat tekniikat, kuten luova saori-kudonta ja sashiko-kirjonta. Sashiko-kirjonta vastaa suomalaista etupisto-ompelua tai sen kehittyneempää muotoa, etupistokirjontaa.

Kuja

20.10.2023–24.3.2024 Suutarinverstas Pikitikki – Perinteitä pikilangalla
Suomen kansallispukukeskuksen näyttelyssä pääsee tutustumaan käsityöntaitajan työhön perinnejalkineiden parissa. Miten syntyykään pikilanka, miten tikki muodostuu ja miten valmistuvat supikkaat? Perinnejalkineet ovat katoava osa suomalaista kulttuuria ja niiden valmistus taidon hallitsevia on enää muutamia. Näyttelyssä on esillä perinnejalkineiden valmistuksessa käytettäviä työkaluja sekä valmiita jalkineita. 

Ikkunagalleria

5.1.–10.3.2024 Tyvipuu – Näkökulmia lähipuihin
Puusepäntöitä sekä puutaidetta paikallisesta lähipuusta. Hanna ja Mika Rautasaaren myyntinäyttely tuo pihapiirin tutut puut uudessa valossa esiin. Tekeminen perustuu materiaaliin ja lähtökohtana onkin löytää kullekin puulle sopiva käyttötarkoitus, jolloin puiden erilaiset ominaisuudet tulevat parhaiten hyödynnettyä ja näin materiaali voi löytyä yllättävän läheltä. 

Näytönpaikka

6.2.-31.3.2024 Aikojen taitoja - Jyväskylä käsityö- ja muotoilukoulu
Aikojen taitoja -näyttely kertoo Taito Keski-Suomi ry:n Jyväskylän käsityö- ja muotoilukoulun käsityön taiteen perusopetuksen oppilaiden tekemisen ilosta ja elämyksistä käsityön, teknologian ja muotoilun kautta. Näyttelyssä nousee erilaisten tuotteiden ja esineiden tarinat. Näyttelyyn voi tutustua kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa. 

Pysyvät näyttelyt
Käsityössä elämän tuntu
Komeasti juhlaan
Aikamatka käsityöhön

Suomen käsityön museon kaikki näyttelyt museon verkkosivuilla: craftmuseum.fi

Luontomuseo

Pysyvä näyttely: Perintönä ympäristö

Luontomuseon kaikki näyttelyt museon verkkosivuilla: tiedemuseo.jyu.fi/fi/luontomuseo 

Suomen Ilmavoimamuseo

Museon näyttelyt muodostuvat suhteellisen muuttumattomasta perusnäyttelystä ja pienemmistä vaihtuvista näyttelyistä. 

Suomen Ilmavoimamuseon kaikki näyttelyt museon verkkosivuilla: ilmavoimamuseo.fi

Höyry-Galleria

Korpilahdella sijaitsevan Höyry-Gallerian koko näyttelykalenteri gallerian verkkosivuilla: hoyrygalleria.fi.